Pasta słonecznikowa tak mi zasmakowała, że postanowiłam już dłużej nie zwlekać i zrobić w końcu domową chałwę, na którą to sezam zakupiłam zaraz po znalezieniu tego
Zdrowa Kuchnia SowyDawno, bardzo dawno nie jadłam ryżu. Kiedyś był czas, że robiłam sobie słodki ryż z dodatkiem owoców na obiad. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyJak już wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu, do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado z myślą o wykorzystaniu go do przepisu z nadziewanymi jego połówkami. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyblogu - pokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na blogu A zatem moje nominacje (w porządku alfabetycznym): Bake&Taste Feed Me Better Kuchenne Love Story Kuchnia Wegetariańska Manufaktura Radości Matka Polka w angielskiej kuchni Oliwek w garach Potrawy Półgodzinne Prosty blog Pyszne i zdrowe Smakoterapia Sztuka rękodzieła ze szczyptą filozofii W kuchni można mi wszystko Wszystkie Smaki
Zdrowa Kuchnia SowyByło tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i zrobiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam owsianych ciasteczek, a nigdy dotąd nie robiłam takich, żeby miały w swoim składzie oprócz płatków owsianych również owsianą mąkę. A te są właśnie
Zdrowa Kuchnia SowyPo żywej dyskusji na FB na temat cykorii postanowiłam nawiązać z nią bliższy kontakt, bo do tej pory jakoś nie przyciągała mnie do siebie specjalnie. Zakupiłam
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam już sojowe i kokosowe, a teraz chciałam spróbować jak smakuje ryżowe. O tym, że są dwa przepisy na produkcję tego mleka dowiedziałam się, gdy byłam
Zdrowa Kuchnia SowyCukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej; kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną długo, bardzo długo jadłam tylko na słodko - jako śniadanie bądź deser. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio zdecydowanie więcej w moim menu mięsa niż poprzednio, kiedy to miałam okres prawie wegetariański. Opieram się głównie na przepisach, które już znam i r zadko teraz eksperymentuję z nowymi potrawami mięsnymi (czyli generalnie z kurczakiem i indykiem, bo mięsa czerwone jadam sporadycznie). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko robię zupy na wywarze jarzynowym, najczęściej po prostu jarzyny kroję w kostkę i stanowią one element zupy. Tym razem chciałam zrobić zupę czystą, bez warzyw
Zdrowa Kuchnia Sowywykorzystaniu soczewicy do kotlecików wegetariańskich zostało mi jej jeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej
Pasja Smaku