suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może to być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniindyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż obsmażany , a potem duszony na bulionie z dodatkami. Robię często w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. Podaje sam lub nadziewam nim warzywa i takie gotuję na parze lub zapiekam. Potrawa idealna na wykorzystanie ,,różności" z lodówki. Ten zrobiłam z gotowanymindykiem
Buniabaje w kuchniKafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŻal by było nie wykorzystać sezonu dyniowego i nie gotować z niej zup. Najbardziej lubię kremowe -doprawione na pikantnie. Czasem są to wegetariańskie z grzankami. Czasem na bulionie drobiowym z kluseczkami .A tym razem podałam z makaronem z zielonych naleśników ( omletów ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMożna robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie mam produkt który pozwoli mi przygotowywać wiele wegetariańskich potraw dla znajomych którzy nie jadają mięsa - takich w których zastąpienie masła, smalcu czy innych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oliwą lub olejem nie wpływało korzystnie na ich smak. Smakowita Pajda zaskoczyła
Buniabaje w kuchnitaka akurat na 2 osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam. Farsz prawie taki jak do gołąbków tyle , że ryż zastąpiłam kuskusem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie możliwościami jej wykorzystania ( dania wegetariańskie, mięsne, fusion, typowo polskie ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWitajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto. Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćwszystkim tytułowymi zielonymi słoniami. Nieprzesadzone w niczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany
W kuchni Karmel-itkiturlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze. Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem. Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :] JAJKA Z PASTĄ SURIMI. /przepis własny/ na nadzianie 10 jajek 10 jajek 250 g paluszków
W kuchni Karmel-itkimasła baranek przygląda się temu wszystkiemu swymi oczkami z ziarenek pieprzu i w zadowoleniu, co niewidzialne dla oka człowieka, macha swym ogonkiem z listka bukszpanu. Dziś wersja laktoowowegetariańska, czyli wegetariańska dla tych, co jedzą jajka. Pomysł zainspirowany zlepkiem różnych innych pomysłów na tę pastę z blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze
W kuchni Karmel-itkiOstatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny
W kuchni Karmel-itkitego chaosu, hałasu i rozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie. Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka. Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej
W kuchni Karmel-itkikciuki i życzyli powodzenia - mam nadzieję, że zaowocuje przy odbiorze przeze mnie wyników. Dość tego gadania, czas na przepis. Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja też, ale zdecydowanie wolę tę wegetariańską! Banalnie prosta, zabójczo pyszna - polecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
W kuchni Karmel-itkikiedyś przyrządzałam mleko z migdałów , które naprawdę mi posmakowało. Również i to orzechowe jest świetne, a kawa z takim mlekiem nabiera zupełnie innego wymiaru. MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH /źródło: Wegan Nerd ;/ na 1l mleka 3 szklanki orzechów włoskich (ze skórką) 6 szklanek wody mineralnej + woda do namoczenia orzechów Orzechy włoskie zalewam zimną wodą i zostawiam na dobę, aby namiękły. Następnie
W kuchni Karmel-itki