Klasyczna bliskowschodnia wegetariańska przekąska z ciecierzycy. Zawiera tahini, czyli masło sezamowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Składniki: 400 g ciecierzycy w zalewie 3 łyżki tahini 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zachowując 4 łyżki płynu. Czosnek obrać i posiekać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, zalewę, czosnek
wyzwania kuchenneProsta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić
wyzwania kuchenneZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM KOKTAJLU OD PIERWSZEGO ŁYKU. PRZEPYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY, KWASKOWATY A ZARAZEM SŁODKI. IDEALNY NA UPAŁY! MNIAMMM! SKŁADNIKI: - 1/2 melona zielonego - 1,5 szklanki
SMYKWKUCHNItelewizyjny "Jesteś tym, co jesz" nadawany na całym świecie. Gillian McKeith stworzyła serię naturalnych organicznych produktów spożywczych. W skład oferowanej zdrowej żywności wchodzą m.in. produkty bezglutenowe, żywność odpowiednia dla wegan i wegetarian, produkty zbożowe z siemienia lnianego, konopi, a także zdrowe słodycze! :) Pasta tahini, którą otrzymałam jest pastą organiczną, wytworzoną zgonie z wymaganiami dla certyfikatu Żywności Ekologicznej oraz Soil Association
Emcia Pichcipoprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować
Poezja smakujuż kwadrans temu, a ja sama siedząc w parku obserwuję inne pary. Zapomniał? Coś mu wypadło? Czuję wibrowanie telefonu. Spodziewam się najgorszych z możliwych słów. Jako, że w diecie wegetariańskiej żelatyna jest niedopuszczalna, dzisiejsza propozycja jest dla tych, którzy nie żyją w ten sposób. Przygotowany na rodzinną schadzkę, przypadł wszystkim do gustu, więc śmiało mogę Wam go polecić. Cieszyli się
W kuchni Karmel-itkiStraszną miałam chęć na pizze, ale oczywiście w wersji fit, a na dodatek tylko dla siebie. Kilka dni temu skusiłam się na wykonanie pełnoziarnistej pizzy w wersji dla wegan. Spód był bardzo chrupiący i smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców i białka. Mam nadzieję
Truskawkowa FiestaChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam
Smaczne ZdroweJak to w życiu bywa gdy wydaje nam się, że już coś robiliśmy i dobrze pamiętamy to nagle hops i klops, klapa... Zamiast trochę
Smaczne ZdroweZ trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itkiigołomskiej, która nadaje się do tego doskonale. Nieodzownym składnikiem jest jakaś wędzonka - może to być boczek albo wędzona słonina, ale lubię też dodać kiełbasy. Można pokusić się o zupełnie wegetariańskie leczo, ale to nie dla mnie. Dodaję jeszcze sporo wędzonej, sproszkowanej papryki - bez jej smaku i aromatu leczo nie jest takie jakie być powinno. Zobacz przepis na kolorowy Paprykarz - też
Smaczna Pyzasię posmak w ustach, niestety zbyt wysycone, bo się odbija). Każdy znajdzie coś dla siebie. Piwosz przekąski i dania idealnie grające z piwami, pomimo swej orientalności, a także wegetarianin, weganin i mięsożerca. Jedzenie warte swojej ceny. Nie należy do tanich, ale również nie urywa portfela. Zjedliśmy porządnie, smacznie i naprawdę orientalnie za przyzwoitą cenę. Do tego świetne piwa, genialna luzacka
W kuchni Karmel-itkiWszyscy uwielbiamy placuszki z cukinii. Dzisiejsze przygotowałam w troszkę zmienionej formie, mianowicie do cukinii dodałam bakłażana i doprawiłam inaczej niż zwykle. I choć trudno
Smaczne Zdrowe