wege - 7821 przepisów (strona:370/522)

Smoothie - Jeżyny, Melon i Chia Fresca! 221

Trio idealne! Melon i Chia Fresca jest smaczne, ale Kochani mus jak świetnie podkreślił te smaki, to jestem pod wrażeniem aż do dzisiaj. Niby takie nic

Blondynka Gotuje
Jajka w koszulkach Julii Child 178

Amelia uwielbiała tłuc cukrowe skorupki na crème caramel. Ja uwielbiam przebijać białko w jajku poszetowym tak, żeby dostać się do lśniącego, płynnego, bogatego żółtka. Kolejny sposób

Karo in the Kitchen
Focaccia z figami, cebulą i macierzanką 210

F ocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed

SzczyptaSmaQ
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 199

Kolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować

Karo in the Kitchen
Chia Fresca Blondynkowa, czyli orzeźwiający, dobrze nawadniający napój z nasionami Chia 164

Chia Fresca, co to? Coś jakby meksykańska lemoniada. Dzięki nasionom Chia mocno nawadnia, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, odżywia iiii taaaak daaallleeej. O Chia to raczej

Blondynka Gotuje
Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowym 273

Witajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i

Moja pasja smaku
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 197

Zarówno w centrach handlowych jak i w kuchni bywa tak, że widzisz coś i nie możesz przestać o tym myśleć. Musisz to mieć koniecznie, jak najszybciej

Blondynka Gotuje
Słoń - Słonecznik - Słocz/ wersja prażona 215

Za czasów mojego dzieciństwa słonecznik był niczym smartfon obecnie... Każde dziecko miało i dłubało, to były fajne lata. Pamiętam jak moja koleżanka ze szkolnej ławki w

upichcona
Sałatka z buraków i kaszy gryczanej 193

Jeśli zaglądacie na FB (tutaj), to widzieliście wczorajszą zapowiedź posta. Piękne zdjęcie z buraczkami Tonda di Chioggia, burakiem liściastym i zwykłą, nieprażoną kaszą gryczaną. Wszystko to

Gotuj z Blue Raven
Aromatyczne bakłażany faszerowane kuskusem 170

Dzień dobry, Aromatyczne, pełne korzennych przypraw, pachnące kuchnią marokańską bakłażany faszerowane kuskusem, ciecierzycą i migdałami. Ach.... tego właśnie było mi trzeba, gdy wieczory zaczęły robić się

Chilli Czosnek i Oliwa
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 191

Kurcze, mam mały dylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi

Blondynka Gotuje
Racuchy na kefirze, z owocami, takie jak u babci 217

Jak każdy, mam smaki, które przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron soba z brokułem i kurkami (z jednego garnka) 189

Dzisiaj mam w końcu czas dla siebie. Taki prawie cały dzień, kiedy nic nie muszę. Spokojnie poszłam do sklepu, przez park i zaskoczyła mnie cisza. Jak

Gotuj z Blue Raven
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 200

Hummus, libańska pasta z ciecierzycy, szturmem podbił serca i podniebienia wegan i wegetarian przez zdrowotne wartości ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę

Karo in the Kitchen
Tarta z jeżynami i owczym twarogiem 154

Zaczęło się od pomysłu. Postanowiłam zrobić tartę jeżynową na obiad. Na kruchym, orkiszowym spodzie. Z owczym serem doprawionym świeżym oregano i zielonym pieprzem. Z jeżynami, oczywiście

Gotuj z Blue Raven