P olska kultura kulinarna zdołała przetrwać historyczne zawieruchy, "przemieszczające" się granice państwa, i silne (często wrogie) oddziaływanie sąsiadów. Kuchni nie przeszkadzały słupy graniczne i dziś podróżując
SzczyptaSmaQWiem, że obiecałam Wam posta na wczoraj, ale.. no właśnie, wczoraj miałam dzień pełen wrażeń. A na zakończenie 4,5h na pogotowiu. Rozumiem, że pielęgniarki
Gotuj z Blue RavenN ie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez przetworów z czarnego bzu. Znaczną część spiżarni zawsze zajmuje "syrop kwiatowy" bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym
SzczyptaSmaQTo kolejna propozycja Córci wyszperana w książce "Kipi kasza". W oryginale kotleciki te znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako
Dzieje kuchennej WiewióryPamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka
Blondynka GotujeTo była wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl. Przyznam, że znowu powstał z potrzeby
Dzieje kuchennej WiewióryZa oknem upał, a my z dzieckiem zastanawialiśmy się czego nam się chce. Młody już taki mały nie jest, więc zaproponowałam kawę mrożoną, planowałam zrobić zimną
Blondynka GotujeK o lejna pyszna konfitura truskawkowa, dziś z kwiatami czarnego bzu. Cudownie pachnąca, absolutnie wyjątkowa. Możecie ją przygotować z dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka
SzczyptaSmaQP uszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą
SzczyptaSmaQOrganizowaliście kiedyś swoim dzieciom domowe warsztaty kulinarne? takie na poważnie? gdzie dzieciaki nie tylko uczestniczą patrząc? jeśli nie, to polecam Wam taki sposób spędzania wspólnego czasu
Dzieje kuchennej WiewióryD ziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów
SzczyptaSmaQOstatni wypad na targ przyniósł mi młode polskie ziemniaki – specjalnie wybrane małe okazy zwane „orzechem”. Obiera się je szybko, bo wystarczy przetrzeć je szmatką. Genialnie smakują
Gotuj z Blue RavenKolejne lody, tym razem jogurtowe. Jeśli nie lubicie mocno słodkich lodów, a uwielbiacie cytrynę tak jak ja, polecam. Jedyne co nie do końca mi się w
Blondynka GotujeS łupek rtęci idzie w górę :). Warto przygotować kilka sprawdzonych przepisów na napoje chłodzące. Jednym z nich jest szprycer na bazie Cydru Green Mill z sezonowymi
SzczyptaSmaQLubię mięso ale nie zawsze mam na nie chęć. Tak było w ubiegłym tygodniu. I dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne kotleciki rodem z
Dzieje kuchennej Wiewióry