Mamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i
Dzieje kuchennej WiewióryWierzę w wiosnę. Naprawdę. Pomimo deszczu za oknem, wiatru, który przenika do kości, chłodu w niedogrzanych mieszkaniach. W parku gałęzie pełne są nieśmiałych, maleńkich pączków, obietnic
Gotuj z Blue RavenTak, to mój kolejny dzień z nasionami Chia. Aż jestem ciekawa, czy za kilka tygodni stanę się piękniejsza, zdrowsza......... :) Zobaczymy. Przy okazji opróżniam sobie zamrażarkę z
Blondynka Gotuje"Kisiel" Chia! Ja z nasionami Chia mam do czynienia już od dawna. Nie używałam ich regularnie. Jednak kilka dni temu zdecydowałam, że zrobię sobie kurację odżywczą
Blondynka GotujeB ył już na blogu mus z gorzkiej czekolady , tym razem proponuję białą czekoladę w połączeniu z zieloną herbatą. Do tego dowolne owoce i mamy
SzczyptaSmaQMiałam zupową potrzebę, powiem więcej, chciało mi się grochówki... ...ale w domu ani wędzonki, ani grochu. Za to była soczewica. Powstała szybka, gęsta i sycąca
Dzieje kuchennej WiewióryN a wiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka
SzczyptaSmaQLubię w taki sposób zaczynać dzień. Przy okazji pracuję nad opróżnieniem zamrażarki z owoców :) Lubię truskawki, lubię miętę. Postanowiłam dodać sobie energii dlatego wylądowała w nim
Blondynka GotujeD rugie życie Kremu batate , czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z
SzczyptaSmaQPowiem Wam, że tofu za ładne to nie jest. Smakiem z butów nie wyrywa. Ale jak się z nim popracuje chwilkę można stworzyć coś pysznego! Do
Blondynka GotujeStrasznie byłam ciekawa jak smakują bataty. Bardzo mi się podobały dania z nimi, jednak do dziś nie miałam pojęcia jak smakują. A jak nie znam smaku
Blondynka GotujeWegański kebab, to nazwa oczywiście zapożyczona, dzisiejsze jedzonko nie ma nic wspólnego z kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym
pieprzny smaczekUgotować idealny rosół to nie lada sztuka. Mięsożercom jest łatwiej. Chociaż i wśród nich frakcje wołowe zdają się przegrywać z drobiowymi. Jednak prawda jest taka, że
Gotuj z Blue RavenK rem batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos
SzczyptaSmaQDzień dobry, Od czasu kuskusu z kalafiora zwariowałam na punkcie pieczonej ciecierzycy - chrupiącej dzięki opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą
Chilli Czosnek i Oliwa