czego chcieć więcej? Róży! Róża to mój ulubiony zapach w perfumach typu Portrait of a Lady czy Rose 31. Ale też ulubiony dodatek do deserów jako konfitura różana w pączku czy woda różana w egzotycznych deserach. Dziś będzie mus czekoladowy z konfiturą z róży. Można je zrobić po prostu w szklance bez chłodzenia, ale ja dziś chciałam się pobawić
Ugotowane pozamiatanekońcu się obudził, doszła do niego myśl, że mamy 18 grudnia – 4 dni do przerwy świątecznej, bardzo gorący czas zakupowy – tym samym – szanse, że moja paczka dojdzie na czas dość nikłe. Dodatkowo, wpadłam na genialny pomysł zamówienia sobie przesyłki do paczkomatu, a co za tym idzie, pewnie będę jej potem szukać po jakiś punktach, bo zapewne
365 dni dookoła kuchnimałych oczkach. Pizzerinki: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy cienko i wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy majonezem i posypujemy rozmarynem, a następnie układamy cienko starte ziemniaki, pieczarki i cebulę w piórkach. Wierzch posypujemy
Kuchnia MagdaLenynikogo kto byłby w stanie się mu oprzeć. Polecam! 10. „Domowy kopiec kreta” (przepis TUTAJ ). Jedno z najpyszniejszych ciast na świecie, oczywiście kiedyś robiłam je z paczki ale od kiedy zaczęłam piec swój domowy kopiec tamten kartonikowy może się schować. Mój przepis jest mega łatwy i szybki. Ciasto smakuje wprost doskonale, polecam :)) Polecam także: Imprezowe Hity
Blog z Apetytemcynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku do pieczenia 6 dag migdałów 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 12,5 dag fig 8 moreli
Zasmakuj Kuchnigoście już idą, a my nie mamy nic przygotowanego. Polecam więc szybką sałatkę, prostą w wykonaniu i bardzo smaczna. Sałatka makaronowa z ananasem Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa paczka makaronu ryżowego 3 łyżki majonezu odrobina soli do smaku Sałatka makaronowa z ananasem Wykonanie: Makaron ugotować. Ananas pokroić w kostkę dodać kukurydzę oraz makaron, dodać sól i majonez
Pomysłowa kuchniasię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka
CiastkozercyWybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki. Polecam! Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 1 pączek szczypiorku Sos 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Kapustę zetrzeć na tarce
O kuchni z uczuciemmała puszka mandarynek w zalewie / 1 i 1/2 puszki mandarynek 1/2 galaretki cytrynowej bądź pomarańczowej / cała jedna paczka galaretki cytrynowej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Wszystkie składniki oprócz mandarynek i galaretki w proszku umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było
Gotowanie...to proste !starczało mi na nią czasu, a po Świętach jakoś pamięć o nich ginęła. W tym roku postanowiłam to zmienić Fakt, trochę zostałam do tego zmuszona, ponieważ dostałam dużą paczkę migdałów i musiałam coś z nich zrobić. Karmelizowane migdały wydawały się najszybszym sposobem na wykorzystanie tego produktu, a dodatkowo chyba jednym z najsmaczniejszych Teraz, gdy już je przygotowałam trochę żałuję
365 dni dookoła kuchnizagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić
Dziś Ja gotujeświęta w rodzinnym domu są magiczne i niezapomniane. Pierniczki Zbliżają się święta, więc czas już piec pierniczki. Pierniczki Składniki na około 40 sztuk: 250g masła 500g miodu 2 paczki przyprawy do piernika 150g cukru 4 jajka 1 kg mąki 1 torebka (1g) proszku do pieczeni Pierniczki Wykonanie: Masło z miodem roztapiamy, dodajemy przyprawę do piernika. Z 10g cukru robimy karmel
Pomysłowa kuchniaskładników. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić. Podstawowe ciasto ucierane: Składniki: 250 g mąki 200 g masła 200 g cukru 15 g proszku do pieczenia(około 1/2 paczki) 5 jajek Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy partiami cukier nadal miksując. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dodajemy mąkę. Krótko
Ciasta z tradycjamiDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku
Ciasta z tradycjami