Ta bagietka wyszła całkiem przypadkowo. Tak wygląda pomyłka Blondynki! W pierwowzorze powinnam użyć mąki orkiszowej typ 700, a ja wsypałam orkiszową pełnoziarnistą. Najnormalniej w świecie się
Blondynka GotujeMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są
Gotuj z Blue RavenAby zjeść coś smacznego wcale nie trzeba spędzi długich godzin w kuchni.Aby zjeś ć coś smacznego i ładnie podanego tez nie trzeba godzinami tkwi ć
Blondynka GotujeWróciłam do żywych! O nie, nie jestem wcale zdrowa ale trochę zdrowsza owszem :) Najważniejsze, że dzieciaki wydobrzały! Obiecałam Wam zieloniutkie, wiosenne risotto i oto
Dzieje kuchennej WiewióryHummus, czy Humus? Obie nazwy figurują w internecie, choć mnie osobiście wydaje się, że Hummus prawidłowo pisze się przez dwa "m". Temat nazwy za sobą. Nie
Blondynka GotujeDawno temu miałam okazję posmakować tej pysznej pasty. Tak przypadła mi ona do gustu, że od tamtej pory regularnie ląduje na moim stole. Nie jest ani
Szybko SzybkowarWspaniałe mięsiste liście, nieco meszkowate, w kolorze ciemno miętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich
W kuchni Karmel-itkiW itaminy bez konserwantów i aromat świeżych ziół są zawsze mile widziane w każdej kuchni. Małe roślinki w intensywnych kolorach mogą tchnąć ducha świeżości w prozaiczne
SzczyptaSmaQDla mnie to „jedzenie na pocieszenie”. Karmelizowana, brązowa cebula, soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej
Gotuj z Blue RavenJakiś czas temu obiecałam Wam pokaza ć ser Koryciński w różnych formach podania. Wspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście
Blondynka GotujeZ ciekawostek - NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest
W kuchni Karmel-itkiWyglądem przypomina Caprese, jednak to nie jest Caprese. Ale przepyszna przekąska w podobnym stylu. Ser Koryciński "Swojski" z miętą Czesławy Zarzeckiej nadał tej "sałatce" charakteru. Jest
Blondynka GotujeChłopaku , jeśli chcesz zrobić dobre wrażenie na swojej kobiecie. Spędzić romantyczny wieczór. No tak, kolacja przy świecach, ale jest mały problem........ nie potrafisz gotować. Spokojnie, nie
Blondynka GotujeDzień dobry, Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś
Chilli Czosnek i OliwaCzy podczas imprez, nie tylko rodzinnych, wybieracie miejsce blisko marynowanych grzybków czy raczej korniszonów i ogórków? Ja zawsze koło grzybków. Zresztą wystarczy zostawić w miseczce widelczyk
Gotuj z Blue Raven