inne desery dla ochłody znajdziecie tutaj -> „Lody i mrożone desery” . A ja zapraszam Was na coś bardziej treściwego. Polecam Wam szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z pora w sosie czosnkowym. Smakuje wybornie w towarzystwie ulubionego pieczywa. Spróbujcie. Składniki: 100 g pora (biała część) 2 duże rzodkiewki 2 łyżki sosu czosnkowego (u mnie kielecki od Społem Kielce(...)dodajemy (uprzednio obrane) starte na grubych oczkach jabłko. Na koniec dodajemy 2pełne łyżki sosu czosnkowego. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy jeszcze troszkę sosu. Sałatkę można podać od razu, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Smacznego
Słodkie okruszkiPyszny i szybki sposób na lekką kolację, :-) Sałatka z dodatkiem mięsa i grzanki zawsze są dobrym pomysłem. Do swojej sałatki dodałam suszoną żurawinę, co świetnie przełamuje smak i nadaje sałatce oryginalności. Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie rukoli 2 filety z kurczaka 150g twardego sera cheddar 100g suszonej żurawiny 2 francuskie sosy sałatkowy olej sól, pieprz, papryka wędzona(...)papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Łączymy ze sobą mix sałat, rukolę, starty na małych oczkach ser cheddar i żurawinę. Sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy na minimum 15 minut. 3. Bagietkę kroimy wszerz na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z solą dodajemy go do masła. Masłem smarujemy każdą kromkę. Zapiekamy przez
Szefowa kuchniPiękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku awokado oraz wyraźnym
cool and mintyKlasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza(...)drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości
cool and mintyprzygotowania tego dania zainspirował nas przepis znaleziony w książce "Dieta Fit" - Natalia Gacka . Sałatka jest zdrowa i bardzo dietetyczna , ale połączenie starannie dobranych składników powoduje, że jest bardzo pożywna i dostarczy Wam wiele energii na cały dzień. Taką sałatkę z tuńczykiem i rodzynkami możecie zjeść na lunch w pracy, ale sprawdzi się wyśmienicie także jako posiłek na obiad. Sałatka(...)dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy , doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka w formie, bardzo aromatyczna, przepyszna - jest moim zdecydowanym numerem jeden, rozchodzi się do pustego dna, w kilka minut. Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej(...)temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki, pokrojone pozostałe warzywa i kukurydzę, wymieszaj całość, obsyp obficie koperkiem i bazylią. Dresingiem będzie oliwa z naczynia żaroodpornego, która dodatkowo ma przepiękny posmak czosnku
SMYKWKUCHNIKoniec ze zmywaniem naczyń po jedzeniu :D Oto przepis na kolorową i lekką sałatkę podaną w jadalnych miseczkach z tortilli J jest hitem w moim domu i mam nadzieję że na stałe zagości także u Ciebie, bo można ją zajadać bez zbędnego brudzenia sztućców, a dzięki temu nadaje się idealnie na imprezy na świeżym powietrzu, gdyż jemy ją prosto(...)ręki” J Ten wpis bierze udział w akacji kulinarnej Bonduelle „W parze z sałatką” , także trzymajcie kciuki :D a jeśli jesteście spragnieni większej ilości kulinarnych inspiracji to zapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli
Kulinarna (nie)codziennośćGdybym napisała, że zrobiłam tą sałatkę podczas sprzątania lodówki, skłamałabym i nie. Owszem w lodówce leżało kawałek fety i trochę świeżego szpinaku, pomidory, ogórki i takie tam różne. Po ser musiałam pofatygować się do sklepu, bo u nas ser pleśniowy nigdy nie leży w lodówce dłużej niż dwanaście godzin. Oboje z synem zjadamy każdą ilość, na kanapkach, bez kanapek, pieczony(...)towarzystwie naszego love sera pieczonego :) Tym razem zamiast balsamico skropiłam wszystko sosem na bazie octu winnego i musu morelowego takiego z Lidla. Pyszności normalnie! Powiem Ci, że ta sałatka niech będzie inspiracją, możesz dorzucić do niej to co lubisz i to co masz w lodówce i tak będzie pyszna i na tyle syta, że stanie się albo Twoim lekkim obiadem
Blondynka GotujeSałatka warstwowa z tortellini, tuńczykiem, ogórkami i papryką. Sałatkę można podać w wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;) Sałatka jest lubiana przez wszystkich, znika szybciutko, jest syta, doskonale zastąpi posiłek. 25 dag tortellini ( dowolne nadzienie) 2 ogórki 2 papryki ( u mnie zielona i pomarańczowa) można dać czerwoną, dobra cena KLIK 2 puszki tuńczyka(...)wystudzenia. Ogórki obieram i kroję w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzam z oleju. Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę. W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem. Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem. Teraz wykładam tuńczyka, resztę ogórków, pierożki i znowu majonez
Takie tam pichcenieSałatka z zupek chińskich jest wyśmienita, pożywna i prosta w przygotowaniu. Wiem, że zupki chińskie nie są zdrowe, ale w przypadku tej sałatki można o tym zapomnieć i nie zaszkodzi raz na jakiś czas pozwolić. Składniki : 2 piersi z kurczaka 3 zupki chińskie (2 ostre+1 łagodna) 4 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu przyprawa(...)patelni i przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Paprykę, ogórka i odsączoną kukurydzę dodać do makaronu. Sałatkę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatka powinna mieć ostry smak i nie dodajemy do niej za dużo majonezu. Gotową sałatkę wstawić do lodówki
Smaczne PotrawySałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny. Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki(...)wrzucamy do pieczarek, dodajemy również odsączoną z zalewy fasolkę, majonez oraz musztardę, całość doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Natkę pietruszki drobno siekamy i posypujemy wierzch sałatki. Artykuł Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianiemal każde danie (na słono i na słodko, a także koktajle (!)). Przez długi czas jej nie próbowałam, miałam do niej dystans, a wręcz niechęć. Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały przygotowanie sałatki z kaszy jaglanej i postanowiłam ją wreszcie kupić, wypróbować i przekonać się jaka faktycznie jest. Okazało się, że w smaku jest raczej neutralna, i moim zdaniem bardzo podobna do kuskusu(...)Ponieważ kasza jest delikatna postanowiłam dodać do niej wyraziste i mocne dodatki, aby sałatka nabrała konkretnego smaku. Dlatego też przygotowałam sałatkę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami, ciecierzycą i kaparami , bardzo mi smakowała i nawet K. zjadł chętnie i nie kręcił nosem;) Sałatki z kaszy jaglanej z pewnością będę powtarzać w rożnych wariacjach, gdyż sądzę, że będą one świetnie nadawać
Codzienne GotowanieZanim urosną różne sałaty w moim warzywniaczku to zadowalam się kupną sałatą lodową. Bardzo ja lubię, jest idealna do sałatek a także nadaje się na surówkę obiadową. Na jej bazie stworzyłam dzisiejsza sałatkę z cyklu "co się na winie". Więc dodałam to co się znalazło pod ręką a ze dobrze smakuje to przekazuje Wam przepis. składniki: 1 średnia główka sałaty(...)średnią kostkę. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Ser również pokroić w średnią kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki przełożyć do porwanej sałaty. Delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę połączyć z sosem tuż przed podaniem. Sałatkę można podać na dwa sposoby. Można osobno podać wymieszane składniki i sos, wtedy każdy polewa sobie sałatkę sosem na swoim talerzu. Albo można wymieszane
Monia miesza i gotujeDzisiaj polecam wiosenną sałatkę o niepowtarzalnym smaku . J ej głównym składnikiem jest seler naciowy (wiem, że nie przez wszystkich tolerowany), który nadaje całości bardzo orzeźwiający posmak ,ale nie dominuje on nad całością , jest złamany słodkim smakiem jabłka i pr ażonych orzechów. W sałatce tej znajdziecie mnóstwo witamin. Uwielbiam sałatki, w których jest mnóstwo świeżych warzyw, a ta sałatka taka(...)właśnie jest. Polecam, zasmakuje. WIOSENNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM Składniki: 3-4 gałązki selera naciowego kilka rzodkiewek 1/2 sporej wielkości jabłka 1/2 świeżego ogórka garść orzechów włoskich derssing: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 plastra cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w grubsze plasterki, jabłko w niewielka kostkę. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni
Bon appetit mon amieCiekawa jestem jakie sałatki zawitają na Waszym Wielkanocnym stole. Na pewno siekacie warzywa na tradycyjną, klasyczną sałatkę jarzynową, ale co lubicie jeszcze? U mnie pojawia się na przy kład sałatka śledziowa. Śledzie obok jaj królują na wielkanocnym stol e, dlatego dzisiaj polecam je w wersji s ałatkowej . A w kolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika(...)śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy
Bon appetit mon amie