sałatki - 52274 przepisów (strona:380/3485)

Sałatka jarzynowa 164

jadł? Kiedyś była królową wszystkich imprez. A teraz?.... Teraz jest dalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą(...)zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej?     Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej  lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany

Kuchnia u Krysi
Sałatka z Kozim Serem i Szpinakiem 123

Mamo, co będziesz robić? - Sałatkę z kozim serem. - A co w niej będzie? - A szpinak, maliny, kemowy sos balsamiczny.... - To będę musiał chałkę stostować i może po jakiegoś fileta skoczę do sklepu? - A po co chcesz chałkę tostować? Po co Ci filet? - No bo taką sałatką nie da się najeść. - Synu, ta sałatka to taka przekąska, tam pomiędzy śniadaniem(...)obiadem na przykład. - Aaaaaa. Tak czasami wyglądają dialogi z dzieckiem. Ta sałatka z kozim serem nie przypadła mu do gustu, bo nie ma w niej mięsa, no i ten szpinak. Ale ta sałatka to w stu procentach moje klimaty, bo zielone, bo ser i maliny. Zjadłam ją jako śniadanie, bo mój żołądek potrzebuje mniej by się najeść. W ogóle

Blondynka Gotuje
Sałatka tabbouleh z quinoą 149

Cóż może być lepszym dodatkiem do grillowanych dań, jeśli nie orzeźwiająca sałatka? Ta jest inspirowana kuchnią libańską, a konkretnie sałatką tabbouleh, którą tradycyjnie przygotowuje się z bulgurem, ale ponieważ to gluten w czystej postaci, którego nie wolno mi jeść, zastąpiłam go quinoą i wyszło fantastycznie. Jak zwykle komosa ryżowa zdała egzamin ;) Sałatka jest aromatyczna i lekka z dużą ilością zieleniny(...)przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do miski i mieszamy starannie razem z quinoą. Można jeść od razu, ale warto schłodzić sałatkę pół godzinki w lodówce.  Składniki na sałatkę dostępne są w Delikatesach Alma www.alma24.pl

Quinoa Raz!
sałatka z omletem z białek i marynowaną cebulką 169

lodówce ciągle zalegają jakieś białka; tak już mam, że częściej przygotowuję potrawy z użyciem samych żółtek. Dlatego cenię i zbieram wszystkie przepisy, z wykorzystaniem białek właśnie. Do przygotowania tej sałatki zainspirowałam się tutaj , ale zrobiłam po swojemu i sałatka wyszła zupełnie inna. Fajna i oryginalna, prosta i smaczna. Trzeba tylko pamiętać, żeby dzień wcześniej zamarynować cebulę - ona sama ma bardzo(...)ciekawy smak i myślę, że można nią z powodzeniem zastąpić surową cebulę i w innych sałatkach. Polecam wypróbowanie tego przepisu. składniki: marynowana cebula: 50 ml octu 50 ml wody 25 g cukru łyżeczka soli liść laurowy 2-3 kuleczki ziela angielskiego 3 goździki duża cebula omlet: 6 białek jaja kurzego szczypta soli 1/2 szkl płatków owsianych duża łyżka mąki pszennej

6niebo
Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym 204

inne desery dla ochłody znajdziecie tutaj -> „Lody i mrożone desery” . A ja zapraszam Was na coś bardziej treściwego. Polecam Wam szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z pora w sosie czosnkowym. Smakuje wybornie w towarzystwie ulubionego pieczywa. Spróbujcie. Składniki: 100 g pora (biała część) 2 duże rzodkiewki 2 łyżki sosu czosnkowego (u mnie kielecki od Społem Kielce(...)dodajemy (uprzednio obrane) starte na grubych oczkach jabłko. Na koniec dodajemy 2pełne łyżki sosu czosnkowego. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy jeszcze troszkę sosu. Sałatkę można podać od razu, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Smacznego

Słodkie okruszki
sałatka ze smażonymi pieczarkami 224

Uwielbiam sałatki, to, że nie ma ich na blogu zbyt wiele nie znaczy, że rzadko je robię - po prosu zwykle wrzucam do miseczki wszystko, co pod ręką, zdarza się też tak, że sałatka znika zanim zdążę zrobić zdjęcie:D Czasem zaś sałatka jest robiona według konkretnego przepisu, albo okazuje się wyjątkowo pyszna i warta powtórzenia - wtedy fotografuję ją (zwykle przy(...)drugim podejściu:)) i "wrzucam" na bloga; jak tę właśnie:) Sałatka ma niecodzienny smak dzięki pieczarkom, smażonym na oliwie oraz dodatkowi orzechów włoskich. Polecam wybierać mix sałaty z rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. składniki: opakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sos: 3 łyżki jogurtu

6niebo
Sałatka z kurczakiem, rukolą, żurawiną i czosnkowymi grzankami 426

Pyszny i szybki sposób na lekką kolację, :-) Sałatka z dodatkiem mięsa i grzanki zawsze są dobrym pomysłem. Do swojej sałatki dodałam suszoną żurawinę, co świetnie przełamuje smak i nadaje sałatce oryginalności.  Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie rukoli 2 filety z kurczaka 150g twardego sera cheddar 100g suszonej żurawiny 2 francuskie sosy sałatkowy olej sól, pieprz, papryka wędzona(...)papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Łączymy ze sobą mix sałat, rukolę, starty na małych oczkach ser cheddar i żurawinę. Sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy na minimum 15 minut.  3. Bagietkę kroimy wszerz na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z solą dodajemy go do masła. Masłem smarujemy każdą kromkę. Zapiekamy przez

Szefowa kuchni
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 129

Piękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia.  Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko.  Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce   zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku awokado oraz wyraźnym

cool and minty
SAŁATKA JARZYNOWA 105

Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza(...)drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a  zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości

cool and minty
Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 155

przygotowania tego dania zainspirował nas przepis znaleziony w książce "Dieta Fit" - Natalia Gacka . Sałatka jest zdrowa i bardzo dietetyczna , ale połączenie starannie dobranych składników powoduje, że jest bardzo pożywna i dostarczy Wam wiele energii na cały dzień. Taką sałatkę z tuńczykiem i rodzynkami możecie zjeść na lunch w pracy, ale sprawdzi się wyśmienicie także jako posiłek na obiad. Sałatka(...)dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy , doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z melonem i kozim serem w daktylach i żurawinie 145

Jeśli lato to sałatki. Owocowe, rybne, mięsne i pożywne. Lekkie, kolorowe i smaczne. Ta sałatka bardzo pożywna i zdrowa. Połączenie melona z kozim serem z dodatkami żurawiny i daktyli powoduje niesamowity aromat i niezwykłe połączenie smaków. Jest słodkawa, ale równowagi dodaje starta skórka z cytryny i jarmuż, które smakowicie podkreślają smak i nadają sałatce charakteru. Do tego szybkie(...)wykonanie. A efekt? Smaczna i zdrowa sałatka. Polecam z dodatkiem jogurtu naturalnego, czy pieczywa. Smacznego:) Składniki: 1 żółty melon 130 g mieszanki sałat: frissee, radicchio, roszponka. 6 plastrów koziego sera pokrojone w mniejsze kwadraty duża garść żurawiny 6 daktyli pokrojonych na pół łyżka skórki z cytryny sól, pieprz - odrobina dla zrównoważenia smaków Wykonanie: Melona przekrój wzdłuż dłuższej

Zasmakuj Kuchni
Wakacyjna Sałatka z najlepszymi polskimi smakołykami! 160

włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka w formie, bardzo aromatyczna, przepyszna - jest moim zdecydowanym numerem jeden, rozchodzi się do pustego dna, w kilka minut.  Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej(...)temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj  posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki, pokrojone pozostałe warzywa i kukurydzę, wymieszaj całość, obsyp obficie koperkiem i bazylią. Dresingiem będzie oliwa z naczynia żaroodpornego, która dodatkowo ma przepiękny posmak czosnku

SMYKWKUCHNI
Colesław 146

naprawdę, to najlepsza sałatka colesław jaką do tej pory jedliśmy z mężem. Nie tylko dlatego, że zrobiona samemu, także dlatego że składniki i ich ilość dobieramy sami, według gustu, no i ... wiemy co jemy:) W domu, dania zrobione samemu zawsze smakują najlepiej. Jest frajda z tego, że przygotowało się coś co smakuje nie tylko Tobie, ale i innym. A jedzenie(...)szybko znika ze stołu:) Nic więc dziwnego, że w domu zazwyczaj wspólne posiłki są tak ważne. Chciałabym Wam pokazać, że sałatka colesław nie tylko ze sklepowej półki lub na mieście smakuje dobrze. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej sałatki. Podawajcie ją z mięsem, do ryżu czy ziemniaków. Składniki: 1 kg białej kapusty - średnia główka 2 marchewki 1 większa cebula

Zasmakuj Kuchni
lunchbox - sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami 163

nadal przepisami rządzi kolor - dzisiejsze typy to pomarańczowy, bordowy i zielony. pierwszy pochodzi od batatów, drugi od buraków. oba warzywa po upieczeniu są niesamowicie słodkie, dlatego smak sałatki przełamałam rukolą w kolorze zielonym. uprzedzając tym samym pytanie, czy można dać zwykłą sałatę - można, ale smaku się tym nie podkręci. sałatki z pieczonymi warzywami dają wiele możliwości, są bardziej sycące(...)zwykle winegret robię na bazie octu winnego, tym razem zastąpiłam go sokiem pomarańczowym. oprócz delikatnie kwaskowatego smaku dało to też cytrusowy aromat. w ogóle bardzo bogata smakowo jest ta sałatka i aż żałuję, że nic nie zostało do pracy, bo lubię tu czasem robić konkursy pt. "czy wiem, co jem?" ;) sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i pomarańczowym winegretem

Eksperyment sobotni