Wegańskie kotleciki z fasoli (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie i mają lekko ryby smak . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się Taka jest ich niewątpliwa zaleta! Kotleciki(...)blendera, żeby masa miała gładką konsystencję i cebulka była dobrze zmielona. Ale jeśli wolicie czuć cebulkę między zębami, to wrzućcie ją w kilku większych kawałkach do blendera. Smacznego! Artykuł Wegańskie kotleciki z fasoli pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pltakże w ramach śniadania. Kasza w tej postaci doda Ci sporo energii o poranku, a poniedziałek stanie się od razu lepszy. Bardzo łatwo przygotować ten jagielnik w wersji wegańskiej – wystarczy użyć mleka/napoju roślinnego np. kokosowego. Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm Spód: 50g daktyli (ok. 14 sztuk) ¾ szklanki płatków owsianych 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego Masa kokosowa(...)łyżki ksylitolu /erytrytolu lub innego słodzidła ¾ szklanki wiórków kokosowych (60g) Opcjonalnie 2-3 łyżki pasty kokosowej Polewa: 50g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki mleka* *w wersji wegańskiej i bez laktozy należy użyć mleka/napoju roślinnego np. kokosowego Przygotowanie: Spód: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno, ale nie na pył). Dodać kakao
Fabryka pomysłówpowietrzu, ale też serwowaniu sobie pysznego deseru w formie lodów! 🙂 ja akurat nawet zimą lubię je zjeść, ale zdecydowanie najlepiej smakują… Artykuł Lody owocowo-kokosowe (wegańskie) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikPlacki szpinakowe na śniadanie lub deser, czemu nie! Placki szpinakowe są naturalnie słodkie, bezglutenowe i bardzo smaczne. Na dodatek jeszcze wegańskie, bo nie zawierają jajek. Zawsze dodaję jajka do placków ale dzisiaj spróbowałam upiec placki bez nich i wiecie co wcale nie są złe. Dodałam trochę błonnika aby polepszyć ich konsystencję. Do placków zmiksowałam pyszne smoothie z truskawek, jagód(...)migdałowego mleka z dodatkiem chia. Dla mnie idealne śniadanie lub deser – podwieczorek. Nie przepadam za wegańskimi potrawami ale placki szpinakowe mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to również fajny sposób na przemycenie szpinaku . Kiedy moje dzieci były małe nazywałam te placki Shrek. Jadły aż im się uszy trzęsły. Placki szpinakowe Składniki: 100 g orzechowego masła 150 g banana, jeden
codojedzeniatutaj go znajdziesz: link ) 100 g mąki (u mnie mieszanka mąk bezglutenowych ) 10 łyżek ketchupu 100 ml wody opcjonalnie sól, bazylia itp. dodatki do pizzy (u mnie to wegański ser, cebula, cukinia, pomidor) Sposób przygotowania: Ugotowany makaron wymieszaj z mąką, ketchupem oraz wodą. Do smaku możesz dodać trochę soli oraz ulubionych ziół. Gotową masę przełóż do formy, równomiernie rozprowadź
Via Gustosuchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek skórki z pomarańczy 2 łyżki oleju kokosowego agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki(...)kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp
nietadietatofu i wakame, ryż, jajko, kiszony burak, grzyby lub warzywa w tempurze w cenie również 23 zł Ka Udon Bar – 2 zestawy śniadaniowe Dostępna jest również wersja wegańska, w której jajko zastępują twardym tofu, majonez też jest wtedy wegański, a zamiast solonego żółtka – prażony sezam. Dodatkowo, za całe oszałamiające 6 polskich nowych złotych można dostać czarną kawę
Kate's Kitchenzastąp ją wersją bez laktozy. Sos czosnkowy bez laktozy, bez mleka krowiego, bez jaj – ten przepis jest skierowany dla osób posiadających nietolerancję pokarmowe oraz osób, które przeszły na dietę wegańską. Weganie nie jedzą mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Otóż dla wegan przygotowanie sosu czosnkowego jest trochę bardziej pracochłonne gdyż osobno należy przygotować majonez. Do jego przygotowania będziesz potrzebować(...)oleju słonecznikowego,50 ml mleka sojowego lub ryżowego, 1 łyżka soku z cytryny , sól pieprz. Wszystko ubij przez około 2 minuty. Sos czosnkowy : majonez wegański 1 łyżka, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu sojowego. Wszystkie składniki połącz i dopraw do smaku. Artykuł Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegańskie monte to roślinna wersja kultowego deseru o gładkiej kremowej konsystencji z ukrytym pod nim czekoladowym musem. Przepis ten powstał właściwie przez przypadek… Gdy eksperymentowałam z pewną recepturą, mój Mąż zauważył, że połączenie zrobionych przeze mnie mas smakuje jak bardzo lubiane kiedyś przez niego klasyczne mleczne monte! Zatem dzielę się z Wami tym niezwykle prostym przepisem, żebyście mogli(...)cały czas gotowania używając trzepaczki, żeby zapobiec powstaniu grudek. Ugotowaną masę budyniową przekładamy na przygotowaną wcześniej masę czekoladową. I gotowe Monte można posypać kakao lub zmielonymi orzechami. Smacznego! Artykuł Wegańskie monte pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plszklanki soku z cytryny 1/2 szklanki cukru lub innego słodzika, na przykład erytrolu 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 galaretka cytrynowa wegańska (bez żelatyny) Dodatkowo: wegańska bita śmietana starta skórka z cytrny Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rozlej ją do szklanek/pucharków (najlepiej szerokich). Galaretka
Via Gustofaszerowanego bakłażana towarzyszy mi w kuchni od lat. To świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Przygotowuję go w wersji klasycznej czyli mięsnej, nadziewanej wołowiną a także w wielu odsłonach wegańskich – z kaszą jaglaną, soczewicą czy szpinakiem. Zazwyczaj farsz jest efektem przypadku i tego, co akurat mam w lodówce co nadałoby się jako nadzienie do zapiekanego bakłażana. Tak też było
Book of spellsWegańskie krokiety z pieczarkami to klasyczny klasyk w roślinnym wydaniu. Przywołuje miłe wspomnienia rodzinnych spotkań i tradycyjnych obiadów na studenckiej stołówce Krokiety nie są może szybkie w przygotowaniu, ale rekompensują to swoim smakiem Ja się “nie rozdrabniam” i od razu przyrządzam większą porcję. Chociaż zawsze jest ona dla domowników za mała Składniki: Nadzienie: 2 cebule 1 1/2 kg pieczarek(...)więc dolewam troszkę wody. Uformowane krokiety smażymy na oleju aż będą brązowe z obu stron. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką Smacznego! *Przepis na naleśniki oparty na tym . Artykuł Wegańskie krokiety z pieczarkami pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plgotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki! W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na bezglutenowe babeczki sezamowe, tym razem są one również wegańskie. Zapraszam Cię na wielkanocne babeczki marmurkowe! Tutaj link do babeczek sezamowych: http://viagusto.pl/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/ // Składniki (12 sztuk): 200 g mąki (1 szklanka) użyłam bezglutenowej mieszanki, może też być
Via Gustotort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak w nim tradycyjnych jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem(...)wiórków kokosowych zmielonych na pył (wychodzi 1 1/4 szklanki pyłu), 100 g masła kokosowego, 1 łyżka oleju kokosowego RAW, 150 ml wody, 1/3 szklanki ksylitolu. Masa budyniowa: 1 torebka wegańskiego budyniu o smaku truskawkowym + 350 ml mleka roślinnego + 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki agar agar, 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 200 ml dżemu (najlepiej domowego o smaku wiśniowym) do posmarowania
Jeść, by żyć w zdrowiuHummus to nic innego jak pasata z ciecierzycy, która jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej i niestety niedoceniana. Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest w białko o odpowiednim składzie aminokwasowym, ponadto zawiera fosfor, witaminy z grupy B, żelazo czy błonnik pokarmowy. Z ciecierzycy wyrabia się również bezglutenową mąkę, którą można zastąpić pszenną w chorobie zapalenia tarczycy typu Hashimoto. Dlaczego(...)regularnie się wypróżniasz i chudniesz, Bogaty w białko – pasta z ciecierzycy, bogata jest w białko, który jest głównym budulcem kości czy mięśni. Hummus bardzo często spotyka się w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej gdyż dostarcza białko roślinne, Obniża cholesterol – cieciorka i inne rośliny strączkowe obniżają cholesterol, warto go wprowadzić do swojej diety i przygotowywać samemu w domu, wtedy masz pewność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!