wątróbki drobiowe - 500 przepisów (strona:27/34)

Jesienne menu w VIVIAN 140

mnie, to możecie znaleźć tu ciszę i spokój oraz ukojenie w dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior

Food Square
Pasztet drobiowy do smarowania 526

Bardzo prosty i szybki do zrobienia - pasztet do smarowania. Gotowany z wątróbki drobiowej. Fantastyczny do smarowania na kanapki ;-) Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli a więcej masła :-) Łączny czas przygotowywania:  około 40 minut Ilość porcji:  około 800 g pasztetu

AniaGotuje.pl
Placki z wątróbki drobiowej 198

wykonania. - bez mleka - tylko kilka składników Czas przygotowywania:  do 30 minut Smażenie:  do 30 minut  Ilość placków:  około 15 sztuk Składniki: • 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk) • 2 średnie jajka • mała cebula lub kawałek pora • 3 łyżki mąki pszennej • przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich lub oregano

AniaGotuje.pl
Pasztet wieprzowy do smarowania 260

Bardzo prosty  do zrobienia pasztet do smarowania. Gotowany z mięsa wieprzowego. Fantastyczny  na kanapki ;-) Polecam również jeszcze szybszy i super smaczny pasztet z wątróbki drobiowej . Dla miłośników pasztetów warzywnych idealny będzie pasztet gryczany do smarowania . Łączny czas przygotowywania:  około 4 h Ilość porcji:  2,2 kg pasztetu

AniaGotuje.pl
Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania 201

Pyszny, domowy pasztet - idealny do smarowania na kanapki. Grzyby leśne, kilka przypraw i wątróbka drobiowa to jedne z bardziej udanych połączeń smakowych na jesień :-) - wszystkie składniki duszone w jednym garnku - prosty i szybki w przygotowaniu - można go trzymać w lodówce do 7 dni Polecam również inne pasztety do smarowania: pasztet drobiowy do smarowania  bardzo przez Was lubiany i wyjątkowo

AniaGotuje.pl
Wątróbka cielęca- wariacja na temat klasyki 135

mogłabym jeść na okrągło i na każdy posiłek, a i wątróbka często gości na moim stole. Jednak cielęcą wątróbkę przygotowywałam pierwszy raz. W konsystencji jest ona podobnie delikatna, co wątróbka drobiowa. Postanowiłam przygotować ją dość klasycznie, z cebulką, ale w lekko odmienionej wersji. Nie byłabym w końcu sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie :D Czytaj więcej

Pichceniomania
Wątróbka drobiowa z morelami 178

wiadomo do wątróbki pasują idealnie. Tutaj kwaskowe morele idealnie komponują się z mdłą wątróbką, podnoszą jej smak i nadają charakteru. Polecam na obiad albo wczesną kolację, będzie znakomity posiłek. Wątróbka drobiowa z morelami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z jelenia 161

pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce. * użyłam udźca z jelenia ** można zastąpić wątróbką drobiową *** można zastąpić suszonym Notes - pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również konfitura z żurawiny. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Staropolski rosół 100

wołowinie. Gotuje się dość długo, ale efekt końcowy jest wart tego czekania.  Składniki: * jeden średni kurczak (około 1.5kg) (bez piersi) * 500g wołowiny  * 1 cebula * 6 drobiowych  wątróbek  * 2 średnie marchewki  * 1 duża pietruszka * 1 liść laurowy * wegeta, pieprz * woda * makaron do rosołu Kurczaka myjemy i porcjujemy. Grzbiet, udka oraz skrzydełka wkładamy do dużego garnka

Klasyka Gotowania
Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions 247

świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Karmelizowana balsamiczna cebula (1 mały słoiczek

karmelowy
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 152

pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½  l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych

Kuchnia u Krysi
Pasztet z wątróbki drobiowej, bez pieczenia 164

Składniki: 400g wątróbki drobiowej, mały kawałek selera ( ja miałam po obraniu 35g), mała marchew ( ja miałam po obraniu 50g ), 1/2 cebuli,  1 łyżka masła, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 232

jabłek. Posypać odłożoną częścią podsmażonych pomidorów z sałatą i cebulką. Podawać do sztuki mięsa wieprzowego lub schabowego a także do drobiu. Ja podałam dziś Stamppot z suszonymi pomidorami do drobiowej wątróbki na ostro z mleczkiem kokosowym. Przepis na wątróbkę już wkrótce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Figi - co z nimi zrobić 175

figami i szynką serrano roladki z łopatki cielęcej sałatka z fig sałatka z fig z serem pleśniowym tarta kokosowa z figami tarta z figami tosty z figami wątróbka drobiowa z figami

królestwo garów
Surówecia 2 141

Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty .       Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej .   Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika .        Składniki

Mój Smak
Pasztet z wątróbki drobiowej 144

Dziś gratka dla miłośników drobiowej wątróbki :-) a kto jej nie lubi będzie miał okazję do spróbowania czy w tej formie przypadkiem nie zacznie u odpowiadać :-) Nam w każdym razie bardzo ten pasztet smakował, zrobiłam go na Wielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia w plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie

Czary - gary w kuchni
JADŁOSPIS NA CZWARTY I PIĄTY DZIEŃ DIETY 1500 KCAL. 196

Owocami -4 dzień diety - Muesli Owocowe z Kefirem - 5 dzień diety Drugie Śniadanie : ************************* - Kanapka z Szynką i Ogórkiem - 4 dzień diety - Tost z Serkiem - 5 dzień diety Obiad : ************************ - Wątróbka drobiowa z Jabłkiem - 4 dzień diety - Gołąbki Mięsne z Ziemniakami - 5 dzień diety Podwieczorek : *********************** - Rolada z Kawą dzień-  4 diety - Bułka na słodko - dzień 5 diety Kolacja : ********************* - Omlet ze szpinakiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bardzo prosty pasztet wieprzowy 92

się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można

Polska Zupa
PASZTET DROBIOWY 128

czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę

Z Majeczką w kuchni
20 dań idealnych na delegację 1425

Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków

Ugotować
Drożdżowe pierogi z soczewicą 159

stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Mięso przełożyć na sitko

moj przepis na
Pasztet z żurawiną 159

żurawiną, jest bardzo  smaczny i delikatny, na lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 0,5 kilograma boczku surowego 100 gram drobiowej wątróbki 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 2 kajzerki 2 jajka Garść suszonej żurawiny Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren

Bajeczna Kuchnia
Polędwica wołowa, psiamać! 104

delikatna jest, krucha, no po prostu miodzio! Dobra, ma to także swoją cenę i do tanich nie należy - 90 zł za kilogram. Dobra, jest to trochę więcej niż koszt wątróbki drobiowej z dwudziestu kurczaków ale psiamać - warto, oj warto! Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki aby podczas smażenia mięso miało pokojową temperaturę. Mięso przed samym smażeniem doprawiamy solą i pieprzem. Grzejemy

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 195

soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu.  Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce

Right Behind The Kitchen
Pasztet z indyka i wątróbki 127

mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso

Atlas Smaków
Wątrobiane kluski na rosole 231

Dziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem będzie lepiej

Ewa w kuchni
Pasztet wykwintny z morelą. 199

zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 cebula 2 ząbki

Rozpustne gotowanie
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami 121

wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale

Wiem co jem
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z KURCZAKIEM 841

caprese 9. Gumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki 12. R osół z serowo-mięsnymi pulpecikami 13. Pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem 14. Zapiekane bułki z wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa

Przepisy Aleksandry
Pasztet drobiowy bez pieczenia 100

wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia

Milion Smaków
pasztet z gęsi domowej roboty 96

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 kg surowego boczku bez skóry 1 kg wątróbki drobiowej 1 gęś 3 cebule 2 główki czosnku 5 kajzerek 6 jajek 5 liści laurowych 20 ziaren liści 10 ziela angielskiego 4 łyżki soli po ugotowaniu pieprz do smaku 2 łyżki minimum 10 słoików

Ugotujmy Coś
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 179

dzięki której miałam okazję tak miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami  i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany  z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet

Stare Gary
Pasztet drobiowy 132

mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy.  Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka bułki tartej olej 1. Wątróbkę obrać, oczyścić. Na patelni

Ugotować
Domowy pasztet 137

uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 średni seler ( u mnie 0,4 k) 1 średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście

Gosia gotuje
Faszerowana kaczka barbarie 155

narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek  pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą

Gosia gotuje
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 514

podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków

SzczyptaSmaQ
Żelazo - jak rozpoznać niedobór? 159

nosa  Przyczyny niedoboru żelaza w organizmie człowieka: obfite miesiączki drastyczne diety odchudzające ciąża  dieta uboga w mięso i jego przetwory zbyt wysoki wysiłek fizyczny Źródła żelaza: wątróbka drobiowa, wieprzowa, wołowa chude, czerwone mięso żółtka jaj orzechy  pieczywo pełnoziarniste  mocno zielone warzywa suszone owoce rośliny strączkowe  Jak sprawić, aby żelazo szybciej się przyswajało? Jeśli występuję niedobór

Truskawkowa Fiesta
Székesfehérvár - TRZYDNIOWA WIZYTA NA WĘGRZECH 111

obsługa o nas nie zapomina i dba o to abyśmy się lekko rozluźnili - kieliszki nie stoją puste ;) W oczekiwaniu na gości Menu jakie przygotowaliśmy to: Bukiet sałat z wątróbką drobiową, pomidorkami i przepiórczymi jajkami z bazyliowym dresingiem Żurek Schab pieczony ze śliwką i morelami na puree ziemniaczano-selerowym z warzywami julienne Tu z racji tempa w jakim wydawaliśmy dania, musicie

Kuchnia w opałach
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 166

około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 176

około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą

Bon Appetit Małgorzaty
Blondynka i Ostrza 190

torebki z przyprawami, tak idealnie jak widzicie kucharzy w TV w programach z lokowaniem przypraw :) Świetnie się nim usuwa jelitka krewetek tygrysich, z jego pomocą szybko i sprawnie oczyścimy wątróbki drobiowe. Idę na całość, przyznam się do wszystkiego, filetowałam rybę i nawet wycinałam nim piersi kurczakowi. Od razu zaznaczam nie jestem lekarzem, nie macie szans wpaść mi pod nóż

Blondynka Gotuje
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 180

Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji i sprzedaży owczego sera pecorino. Tabliczki "Pecorino

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczny pasztet mięsny 158

Prosty do wykonania pasztet, nie wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność co jemy....Składniki: 2 udka 1\2 kg boczku 1\2 kg karczku 30 dag wątróbki drobiowej przyprawy 5 jajek 5 łyżek bułki tartej Wykonanie:Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami.Dodać do masy mięsnej, 1\2 szkl. rosołu i pozostałe

Anioły w kuchni
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 135

piec. Przepis na ten pasztet bierze udział w konkursie SMAKOWITA PAJDA TO KULINARNA FRAJDA! , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Składniki :* 35 dag wątróbki drobiowej* 60 dag uda z indyka* 35 dag mięsa gulaszowego z indyka  * cebula* 2 ząbki czosnku* średnia marchewka * średnia pietruszka * kawałek selera* opakowanie Smakowitej Pajdy

Magiczne Życie Marty
Francuski pasztet z wątróbki. 181

być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku

Codziennik Kuchenny
Wątróbka drobiowa gotowana 146

Smaczna i prosta propozycja przygotowania wątróbki, która na pewno się uda. -- Wątróbkę moczymy w mleku minimum 60 minut. Potem odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Na

chleba naszego
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 196

Robiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze -  jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie  pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone(...)czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku, posiekane1 cebula,posiekana1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajkomajeraneksól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2

Stare Gary
Pasztet drobiowy babci Basi 152

kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki do pasztetu drobiowego : 4 spore udka ( moje 1,8 kg) 25 dkg wątróbki, 3 jaja, średnia marchew, średnia pietruszka, mały seler, bułka czerstwa lub 2-3 łyzki bułki tartej , 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa

Pysznosci Babci Basi
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 212

Bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się

Stare Gary
Gruszki zapiekane z wątróbką 139

Dzień dobry!Nie od dzisiaj wiadomo, że wątróbka nie jest lubianym mięsem, podobnie jak inne podroby, nie jest mile widziana na stołach.Wiadomo, każdy ma swoje

Pora coś zjeść
Wątróbka z indyka w sosie chrzanowym 113

sosie chrzanowym to moja propozycja na pyszny obiad. Podałam ją z ziemniakami puree. Wiem, wiem są miłośnicy tego dania i  osoby, które nie jedzą wątróbki. Ja lubię wątróbki tylko drobiowe i takie znajdziecie na moim blogu. Polecam również inne przepisy, które znajdziecie w zakładce PODROBY Składniki 600 g wątróbki indyczej 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki

O kuchni z uczuciem
Wątróbka smażona po wiedeńsku 133

Wyszła niezwykle smaczna i przyznam, że panierowanie to ciekawy pomysł, który mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Taka wątróbka idealnie komponuje się z ziemniakami i sałatą. Pycha! 800g wątróbki (użyłam drobiowej; w oryginale cielęca) 1 szklanka mleka sól Panierka: 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia Wątróbkę namoczyć (około 30-40 minut) w mleku

Di gotuje
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 141

Należę do osób, które lubią podroby. A gulasz z żołądków drobiowych, oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek

Pieguskowa Kuchnia
Polski pasztet z królika 141

woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso

Trzeci talerz
pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 176

Kolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem

Stare Gary
Delikatny pasztet z wątróbki 168

Witam Was!Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie

Pora coś zjeść