wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone(...)świeżego 1 łyżeczka suszonego majeranku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) sól 4-5 jajek dodatkowo tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin. Pozostałe mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście laurowe, kulki
Pełny talerzjakie lubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki(...)łopatkę przekładamy do rondla, dokładamy pokrojoną w słupki marchew, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy do miękkości. 2. Na patelni przesmażamy wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy
Apetyczna babeczkaproporcje. Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich(...)mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju (zamknięcie porów). Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować
Pociąg Do Kuchnizapach po całym domu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :) 1,70 kg królika 1,20 boczku świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża marchewka średnia pietruszka połówka selera łyżka owoców jałowca 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna(...)ilość orientacyjna, trzeba dodać wg własnych upodobań Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbki myję, wkładam do wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Następnie wyciągam i studzę. W ciepłym wywarze moczę bułkę wrocławską. Mięso z królika obieram z kości i kroję
Takie tam pichcenieZapowiadany wcześniej kurczak z farszem, ale w wersji klasycznej. Składniki: -duży kurczak - ok. 2 kg -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -duża czerstwa bułka, lub dwie małe -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -garść bułki tartej -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -pęczek natki pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -łyżeczka cukru -olej Umytego(...)uszkodzić skórki. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory. W maszynce mielimy wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą. Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy pietruszkę
Maminek kulinarnypasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny(...)cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około
Kolizje Smakówdzielę się nim z Wami ;) PS. Jeśli chcecie, abym nagrała filmik jak sprawnie luzować kurczaka - dajcie znać w komentarzu! Składniki: 1 kurczak (1,5 - 2kg) 100g wątróbki drobiowej kilka bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej / boczku - to co lubicie 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone(...)Najlepiej po prostu luzując odciąć połowę piersi i mięsa z ud. Ważne, aby nie wycinać skóry z kurczaka, posłuży nam jako wrap do zawinięcia :) Mięso z kurczaka razem z wątróbką i jogurtem blendujemy na gładką masę. Nie żałujcie przypraw, dodajcie co najmniej 1 dużą łyżkę oregano (mogą być też zioła prowansalskie, to co lubicie), po 1 łyżeczce soli, pieprzu, szczypta
Spektrum Smakuową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku(...)pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę
Obiad gotowyrzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować . Czasami warto się pomęczyć a s mak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud. 1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera(...)mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć
Kolorowa kuchnia Elkidanie jest przepyszne, mimo że nie widać tego na zdjęciu. SKŁADNIKI 300 g ryżu 3 cebule dymki 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 300 g wątróbki drobiowej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 kostka rosołowa lub bulionetka 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki pieprz WYKONANIE Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu nie dodając soli. Wodę z ugotowanego ryżu(...)drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym smażyć około 3 minuty. Po tym czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać i doprawić pieprzem
Passions hobbies lifetych, którym przeszkadza jej mdły smak.... Czyli po prostu dla mnie.. I tak oto zostałam nawrócona na wątróbkowe smaki. Proporcja na sałatkę dla 2-3 osób. - 40 dag wątróbki drobiowej - mąka pszenna - olej + łyżeczka masła do smażenia - 100 gram suszonej żurawiny ( u mnie całe owoce) - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego(...)przez sito. Wystudzić. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Cebulkę pokroić w cienkie krążki/piórka. Zalać sokiem z cytryny i posypać cukrem. Marynować ok. 10 minut. Wątróbki oczyścić, podzielić a mniejsze porcje. Bardzo dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Otoczyć w mące, strzepnąć jej nadmiar i kłaść na rozgrzany olej z masłem. Smażyć na rumiano ( u mnie
kawawszklanceLubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera(...)dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę
Apetyczna babeczkasmarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów. Składniki: 1, 5 kg łopatki wieprzowej 0,7 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 5 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki sól do smaku 2 łyżki majeranku(...)czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić. Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć dobrze z mleka, można użyć ręcznika papierowego. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 2 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennawiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy(...)czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Osobno podsmaż wątróbkę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw nałóż połowę masy z mięsa mielonego. Przez środek smażone pieczarki z cebulką oraz na wierzch pas wątróbki.Przykryj druga połową mięsa mielonego. Ładnie przyklep
Z Kuchni Do Kuchniniż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg 200 g wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina wytrawnego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 średniego korzenia selera 1 jajko 1 średnia czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku słodka i ostra(...)małym ogniu co najmniej godzinę. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowaną kaczkę i warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym
PatiGotuje