cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki(...)czasu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć z wody i ostudzić. Cebulę pokroić na półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, razem podsmażać do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista. Ostudzone mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, a także wątróbkę z cebulę. Do zmielonej masy dodać jajka, namoczoną i odciśniętą
talerz przyjemnościnieco inny sposób, aby zaskoczyć domowników :) Jeżeli lubicie tradycyjną smażoną wątróbkę z cebulką to przygotujcie ją z TEGO przepisu. Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg wątróbki drobiowej połowa dużej cebuli 1 duże jajko 2-3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki mieszanka ziół do drobiu olej do smażenia pieprz pikantny sól Wątróbkę umyć
Ugotowaćwątróbek drobiowych ewent. gotowana marchew i pietruszka garść świeżych liści bazylii 2 łyżki suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól i pieprz Żurawinę namoczyć 10 min w wodzie. Ugotowaną wątróbkę ( ewent. marchew i pietruszkę ), bazylię, żurawinę i sok z cytryny zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na godzinę do lodówki. Inspiracja Przypraw mnie
Atlas SmakówWątróbkę albo się kocha albo raczej całkiem przeciwnie. Ja długo nie byłam jej miłośniczką, aż odkryłam, że wystarczy pobawić się nieco smakami, by się do niej przekonać i polubić. Drobiowa jest delikatniejsza niż wieprzowa. Ma jak dla mnie ciekawszą, delikatniejszą konsystencję i łatwiej ją przyrządzić- nie da się z niej zrobić zelówki, co w przypadku wersji wieprzową nie jest już(...)produktem, polecam zacząć od właśnie tej drobiowej. Dla smakoszy- myślę, że będzie to kolejny przepis, do którego chętnie się wraca. Na około 3 porcje potrawki przygotujcie: 500 g drobiowej wątróbki duże jabłko dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonych czubatą łyżkę brązowego cukru łyżeczkę startego imbiru (lub w proszku) sól łyżkę curry pół łyżki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, więcej
PichceniomaniaSkładniki: ok. 500g wątróbki drobiowej 1 cebula czerwona 1 łyżka CHRZANU LUKSUSOWEGO firmy WSP SPOŁEM 2-3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka oleju pieprz sól majeranek Sposób przygotowania: Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę przełożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć ok. 10 min. obracając. Cebulę kroimy w pół krążki. Wrzucamy do wątróbki. Gdy cebula będzie zeszklona, doprawiamy solą
Prosto i Smacznie z Anetąwątróbki z gruszkami To proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia. składniki dla trzech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 4 duże twarde gruszki 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju szczypta tymianku sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy
Miód i pieprzwątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze
Kulinarne przygody GatityLubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku. Składniki: wątróbka drobiowa 400 g pierś z kurczaka 600 g czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne 1 szklanka śliwki wędzone 15 szt sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło kostka Wykonanie: Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną
Różowa kuchniaSkładniki: 1 kg mięsa (łopatka, karkówka) 25 dag wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka 2 plastry gotowanego tłustego boczku 2 cebule 2 papryki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy sól, pieprz, słodka papryka zioła prowansalskie Wykonanie: Wątróbkę sparzamy wrzątkiem. Mięso razem z warzywami (marchewka i pietruszką) dotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę do mielenia
Olga Piecze i GotujeSkładniki 50 dkg wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, kminek, natka pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania Wątróbkę mielimy w maszynce o dużych oczkach, cebulę dusimy z czosnkiem, wszystko razem mieszamy i doprawiamy, smażymy na tłuszczu jak placki ziemniaczane
Z notatnikaKalarepy zazwyczaj chrupałam na surowo, ale ta wersja też jest bardzo ciekawa a przede wszystkim smaczna :) Składniki: - 6 kalarep - 200 g wątróbek drobiowych - 1/2 szklanki bulionu - 1/2 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki bułki tartej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalarepy obieramy i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku, studzimy i wydrążamy miąższ, który następnie siekamy. Wątróbki podsmażamy, studzimy i siekamy
Zainspirowana w kuchniLekki, delikatny i pyszny! Zdecydowanie powinien powędrować na listę: do przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć
zabawa smakiemniego farsz wyjęty z indyczki.Składniki nadzienia:- 1 duży lub 2 mniejsze selery- 1 duża pietruszka- por- biała część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania(...)masłaTuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać
Smaczne Zdrowewidzimy po ilości składników danie to jest bardzo proste, dlatego świetnie nadaje się na studenckie stoły. Również koszt składników jest bardzo mały a przygotowanie dziecinnie proste. Składniki: -400g drobiowej wątróbki -2 duże cebule (można manipulować stosunkiem wątróbki do cebuli według uznania) -dwie łyżki oleju do smażenia -sól pieprz Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, wycinamy białe lub żółte nieapetyczne ścięgna
Tanie przepisy studenckiewątróbkę mój mąż lubi najbardziej i to dla niego ją przygotowuje. Ja z wątróbki lubię tylko sos, niestety ;) Składniki na 1-2 osoby: 2 cebule około 300-400 g wątróbki drobiowej 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej/olej smakowy do smażenia 1. Najpierw szklimy na oleju cebule pokrojoną w piórka trwa to około 10 minut
Gotowanie...to proste !jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1, 40 kg.50 dag łopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek
W kuchennym oknie Ewy