Naturalne środowisko drobiu. Składniki : na 4 porcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny mąka sól Sposób wykonania : W ątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć
Przepisy i porady kulinarnemielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone
PaleoSMAKSkładniki: brukselka 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łytżeczka, wątróbka drobiowa 1/2 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, masło 1 łyżka, cebula 4 sztuki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól morska - ile potrzeba brukselkę opłukać, odciąć głąbki i brzydkie listki, zalać wodą i jak się zagotuje wsypać cukier i sól
W Mojej Kuchni Lubięcumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki:-750g mięsa z indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek
Smaczne Zdrowemała zaczęła jeść kanapki więc zrobiłam specjalnie dla niej pasztet. Całkowicie naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz sól liście laurowe mała cebula(przypiec nad ogniem lub w piekarniku) majeranek Wykonanie
Pysznie & Piękniekaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą
Gotowanie jest łatwerodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu(...)pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia
Kuchnia Beatywitamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny. Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy(...)patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy
Pyry na Gazsmaczny. Jest to prosty przepis na podstawowy pasztet, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. A jak wiadomo nie ma tu ani grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne. ~~SKŁADNIKI~~ wątróbki drobiowe 300 g. mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. ) surowa słonina lub boczek 100 g. bułka 1 szt. (namoczona, odsączona(...)gustu jaja 2 szt. masło 2 łyżki tłuszcz do posmarowania formy ~~METODA~~ Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić. Oskubane mięso z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami,bułką, cebulą i wątróbką. Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę
Kuchnia Paulettespuszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela(...)łyżeczki gałki muszkatołowej -1 łyżeczka majeranku -1-2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku Podana ilość wystarcza na dwie foremki keksowe o wymiarach 24 x 10 cm. Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę. Udka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła składniki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu
Kulinarne przemysleniaprzeszła solą. Dzięki temu dobrze zapamiętałam, że wątróbkę solimy dopiero na talerzu :) Wspominam to z uśmiechem i cieszę się, ze mimo takich wpadek nie zniechęciłam się do gotowania :) Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się(...)danie proste i szybkie do przygotowania, więc dodaję je do akcji "Błyskawiczny piątek" . Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku? Składniki na 3-4 porcje: 500 g drobiowej wątróbki 2 większe cebule 4-5 ząbków czosnku 3 jabłka - użyłam większych papierówek 3-4 łyżki masła mąka do oprószenia wątróbki sól, pieprz, majeranek Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennawykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy(...)przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze
Kuchnia Pani WiosnyCzęsto przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex(...)kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy
VioletoweKucharzenieZapraszam do wypróbowania przepisu może zupa w wątróbek brzmi mało zachęcająco,ale jest naprawdę smaczna,zdrowa i lekko strawna :) Składniki : 1 kg wątróbek drobiowych 4 ziemniaki 3 spore jabłka 1-2 cebule ziele angielskie liść laurowy kolendra ziarna domowa vegeta pieprz majeranek ew czosnek niedźwiedzi ew. łyżka masła ok 2 litrów wody Wykonanie : Wodę wlewamy do garnka Ziemniaki(...)kostkę - wrzucamy do wody razem z zielem angielskim,liściem laurowym, cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy domową Vegetę Do pół miękkich ziemniaków wrzucamy oczyszczona z błonek i żółci wątróbkę - można ją wcześniej wymoczyć również w mleku możemy również dodać łyżkę masła Jabłka kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do reszty Całość gotujemy do miękkości Ziarna kolendry ucieramy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę