tradycyjny przepis na pasztet według mojej mamy, nie ma sobie równych, doskonały na kanapki!!! SKŁADNIKI 1 kura, 1 marchewka, 1 pietruszka 5 wątróbek i żołądków drobiowych, ½ szkl. kaszy manny, 1 bułka pszenna, 1 cebula, 3 jajka, Przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny bułka tarta WYKONANIE Z kury, wątróbki
słodki bratekNiestety nie wygląda szczególnie apetycznie ale smak zachwyci każdego miłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę
Ze smakiem bez glutenudodatkami. Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową 1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki, udźca) po 100 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka tymianku 1 cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża garść bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka pieprzu Mięso
Dzieje kuchennej Wiewióryrazem zapraszam na bardzo pyszny pasztet dla tych co dbają o linie ale i nie tylko . Składniki 1 kg mięsa drobiowego ( udka ) 2 łyżki warzywka 2 marchewki 0,5 kg wątróbki 2 jajka w tym piana z białek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól(...)oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka . Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń i także mielimy w maszynce do mięsa . Następnie obieramy cebulę , kroję w kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor
Mój Smakprzyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy
Trzeci talerzlunch. Zaletą jest możliwość zamrożenia plastrów pieczeni , w każdej chwili możemy je podgrzać na patelni i posiłek gotowy. Składniki (na 6 porcji): • mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g • wątróbka cielęca lub drobiowa 150g • mała cebula 1szt • jajka 2szt • szklanka rosołu • plasterki tłustego wędzonego boczku • sól • czarnuszka lub pieprz • mielona słodka papryka • majeranek Wartości odżywcze (1 porcja) : Kalorie : 385,8 Węglowodany
Keto Przepisywykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca(...)zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć. Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać na rozgrzany na patelni olej,zeszklić.Włożyć wątróbkę,podsmażyć.Wystudzić. Mięso wraz z wątróbką,cebulą i bułką dwukrotnie zmielić.Dodać
Niespełnione zdolności kulinarnebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3 jednorazowe foremki (8x20cm) 2kg kaczki 500g wątróbki indyczej lub drobiowej 500g surowego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 jajek 1 czerstwa bułka 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 4 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Do gotowania mięsa(...)przed końcem gotowania. Gotujemy do miękkości mięsa- ok 1½h na małym ogniu. Gotowe mięso studzimy, a następnie obieramy usuwając wszelkie kości, kosteczki i żyłki. Przygotowanym bulionem zalewamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy ją przez kilka minut. Bułkę także zalewamy szklanką wywaru i odstawiamy na chwilkę, po czym porządnie odciskamy. Na maśle dusimy pokrojoną w piórka cebulę. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki
Kuchnia w czekoladzieokazało - to przepis rodzinny, który otrzymała od swojej teściowej. Może i ja się pokuszę któregoś dnia... :) Składniki: 3 kg mięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 por 3 łyżki domowej kostki rosołowej przyprawy: 7-8 ziaren ziela(...)umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy słoninę i wątróbkę. Mięso, po ugotowaniu i przestygnięciu, mielimy wraz z namoczoną w rosole bułką. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 surowe jajka i następnie wlewamy
bistro mamapokrojona na kawałki kawałek selera, pokrojony na kawałki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków 2-3 listki laurowe 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia(...)zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem. Krok 4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut. Krok 5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości
Moja Książka KucharskaPołączenie wątróbki z miodem. WOW, pysznie. Dziękujemy za przepis Grzegorz Labuda. Składniki 600 g wątróbki indyczej 2 średnie gruszki 100 g wędzonej szynki 1 łyżka
R'n'G Kitchenziaren ziela angielskiego 6-8 kulek jałowca 4-5 liści laurowych 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/3 kostki smalcu do smażenia 1,2l wody II dzień – wykańczanie 500g wątróbki wieprzowej (nie drobiowej, bo będzie za sucha) 150-200g słoniny wędzonej 4 jajka M 2 małe czerstwe pszenne kajzerki 3 szklanki mleka 5-6 łyżek mąki 2-3 łyżki smalcu
Karo in the KitchenPołączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków. Składniki 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3
R'n'G KitchenSkładniki: wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2
W Mojej Kuchni Lubięwiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki(...)mleku. Boczek kroimy na kawałki, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię