Chyba zupełnie zwariowałam by w taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować
Przysmaki Karolkiprzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie o wym 21 x 27 cm) wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą . Odłożyć . Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić paprykę , dymkę i czosnek. Mieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki(...)tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć z piekarnika i pozwolić aby tortilla całkowicie wystygła. Przyłożyć do foremki
Stare Garyłyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Warzywa i jabłko studzimy, obieramy ze skórki i umieszczamy w misie malaksera razem z fasolką. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem
Mango Papajachilli oraz pieprzu. Do kremu użyłam też serka topionego, aby był bardziej delikatny, kremowy. To wspaniały dodatek do kremów Bataty i paprykę upiekłam w piekarniku, aby wydobyć ich wspaniały smak – jednak zupy z pieczonych warzyw są bardziej aromatyczne. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami . Zobaczcie też: Zupa krem cebulowa Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa(...)grzanki do podania Przepis 1 Bataty obieramy i kroimy w około jednocentymetrowe plastry. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na 20 minut - doglądamy, aby się nie przypaliły. 2 W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Następnie
Kuchnia Bazyliigrubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać
O kuchni z uczuciempół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C. Warzywa piec przez około 70 minut ale w połowie pieczenia sprawdzić czy czosnek jest już miękki. Jeśli jest miękki wyciągnąć go wcześniej. Dynię przełożyć do garnka, dodać pomidory
Mama Gotujenastępnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki(...)pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki czosnku , 2-3 łyżki słodkiej śmietany , 2 łyżeczki mąki
Codzienna kuchnia niecodziennapieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :) Składniki
Ugotowaćoliwek Wykonanie: Dynię i batata kroimy plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i kuminem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion
Kulinarne przygody Gatitycebula lub 2 szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów wyciąć szypułki. Czosnek obrać. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek
Piąty grzech głównymuślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml(...)przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper
Kulinarny karnet Christopherasprawia, że zapiekanka smakuje jak lekki posiłek w upalny, letni dzień. Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki(...)szerokości 7 mm. Posól diema szczyptami soli. Posyp warzywa ziołami prowansalskimi. Natłuść formę do pieczenia odrobiną oliwy. Ułóż w formie warzywa – na zmianę plasterek cukinii, pomidora i ziemniaka. Całość skrop oliwą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Składniki na 2 osoby 3 ziemniaki średniej wielkości 1 średniej wielkości cukinia
Eat me! Fit me!ząbek czosnku Obierz marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne paski. Podziel kalafior na różyczki. Ułóż warzywa na brytfance. Posyp solą i przyprawami, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw warzywa do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj brukselkę. Usuń pierwsze liście jeśli jest taka potrzeba. Włóż brukselkę do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 10 minut. Odcedź
codojedzeniamniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko(...)parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso do warzyw, obłożyć kawałkami masła i dołożyć pokrojonego w ósemki pomidora i ponownie wstawić do piekarnika. Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą mamy polędwiczkę. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10 minut
https:KKuchniaMniamłyżki musztardy - kubeczek jogurtu naturalnego - jajko - kilka plastrów żółtego sera (może być tarty) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić, by pod koniec wyłożyć nimi wierzch
Kuchnia Ellie