warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:33/434)

Chicken-Burger! :) 362

Potrzeba matką wynalazków :) Potrzebowałam pomysłu na szybki obiad, który nie wymaga za dużo pracy.  W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;) Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis(...)żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy.Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie składniki na bułce według uznania, smarujemy sosem, ketchupem, majonezem, jednym słowem tym co lubimy najbardziej i gotowe

Czerwona Porzeczka
Warzywa pieczone na ostro 118

układam warzywa, chili, polewam oba rodzajami oleju, doprawiam, mieszam dobrze rękoma. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) 146

mieszamy pure z kalafiora ze startymi warzywami. Dodajemy wszystkie przyprawy wedle uznania i bardzo dokładnie mieszamy. Trzeba pamiętać, że masa na burgery powinna być w miarę gesta, bo inaczej ani nie uformujemy z nich burgerów, ani się nam one nie upieką, tylko zrobi się z nich papka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z masy(...)pomocy specjalnej foremki, i układamy je na papierze, zachowując pomiędzy nimi małe odstępy. Pieczemy je około 60-70 minut, w zależności od tego jak wilgotne są warzywa. Raz na kilkanaście minut warto otworzyć piekarnik, aby go przewietrzyć z nadmiaru wilgoci. Gdy burgery będą lekko przyrumienione wyjmujemy je  z piekarnika i czekamy kilka minut, aż lekko przestygną. Dopiero wtedy można

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 169

wrzucamy do garnka Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw Solimy i dodajemy pieprz do smaku Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak podać kaszę pęczak? 151

oregano, oliwę z oliwek chili i doprawiamy do smaku. Przygotowane warzywa z kurczakiem wkładamy do naczynia z przygotowaną wcześniej marynatą, odstawiamy na godzinę. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na kaszy pęczak

Moja smaczna kuchnia
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 177

mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje się także dla dzieci. Za to uszka są z mrożonymi grzybami leśnymi. Podobno im mniejsze(...)laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszorować, każdego zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku do miękkości ( około 1 godzinę w 180°C). W tym czasie przygotować wywar. Pozostałe warzywa zalać ok. 2½ litra zimnej wody, zagotować i gotować na małym ogniu. Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć

Pełny talerz
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 156

Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy(...)Przygotowanie: Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj

SzczyptaSmaQ
Pstrąg pieczony z warzywami 176

oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już

W kuchni Katie
Łosoś pod chrupiącą skorupką 139

pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą pieprzem i oregano. W miseczce rozmieszać bułkę tartą, musztardę, parmezan, zmiażdżony czosnek, koperek i natkę pietruszki. Tak przygotowaną masą obłożyć płaty łososia, lekko przydusić, uklepać. Na górę położyć wiórki masełka i do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut

Kuchnia Pokoleń
PIECZONE KAWAŁECZKI SCHABU Z WARZYWAMI 149

przyprawami. Pokrój na mniejsze kawałki o długości ok. 3-4 cm. Nastaw piekarnik na 220 st. C. Przygotuj folię spożywczą, wyłóż na nią mięso i warzywa, skrop olejem. Zawiń szczelnie i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. SMACZNEGO! Dodatki: mały młody ziemniak z koperkiem i mizeria z jogurtem naturalnym Wartość energetyczna* bez dodatków: 232 kcal

Vroblewska-fitlife
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli 340

papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć wystudzone upieczone warzywa

Monia miesza i gotuje
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 105

wrzącej, osolonej wody. Gotować 12-15 minut. Powinien po ugotowaniu wciąż być dość twardy, ale dający się bez problemu już jeść. Podczas dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać. Farszem ciasno wypełnić świeżą

gutfut
Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią 130

litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć  solą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 1h.  Po tym czasie upieczone warzywa oraz ziemniaka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 minut. Potem zmniejszyć

wegujemy
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 211

pomyślałam, że nie jest to czas na eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony udziec koźlęcia z młodymi warzywami Składniki: Udo młodego koźlęcia (ok 3 miesiące) - nie umiem podać wagi ale ok 1/5 kg pól kilograma małych młodych ziemniaków kilka małych marchewek garść fasolki szparagowej 400 ml śmietanki 30% sól(...)talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze ok godziny w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso aby ,,odpoczęło

sierotka maRysia w kuchni
Domowa wegeta 249

dużo większą zawartością jarzyn.  Jak sprawdziłam kupna "wegeta" w swoim składzie zawiera tylko 15% warzyw a reszta to same polepszacze smaku.  Przygotowanie domowej, prawdziwej wegety  nie jest trudne ale wymaga sporo cierpliwości.  Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;)  Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu(...)pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 45- 65 stopni (z uchylonymi drzwiczkami) i suszyć do czasu, aż warzywa będą całkowicie suche(czas suszenia zależy od temperatury i właściwości piekarnika). Lubczyk oraz natkę pietruszki, wymyć, osuszyć i wysuszyć na słońcu, następnie skruszyć je. Ziele angielskie, sól oraz gałkę muszkatołową zmielić w młynku do pieprzu

Krakowskie smaki Ani