Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą prowansalską, majerankiem i startym czosnkiem. Podlałam je wodą i oliwą. Pokroiłam w plasterki marchewkę i pietruszkę. Warzywa również chwilę podsmażyłam. Wstawiłam do piekarnika udka i po około 20 minutach dodałam warzywa i suszone owoce. Piekłam jeszcze wszystko około 30 minut aż mięso zrobiło się miękkie
potrawyregionalnedocument.write(" "); Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, wkładamy do sitka i zostawiamy na 10-15 minut (aż puści sok). Piekarnik nagrzewamy do 190°C (180°C z termoobiegiem). W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa: pomidory, paprykę i cukinie (można ze skórką lub bez). Cebulę po obraniu kroimy na ósemki. Bakłażana osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i dodajemy(...)wierzchu i posypujemy pieprzem. W małej miseczce mieszamy oliwę i ocet. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i zioła prowansalskie. Mieszamy i polewamy warzywa. Należy je dokładnie wymieszać – najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką
Poezja smakuPiekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Z butelki odlać 1/4 piwa. Nadziać kurczaka na butelkę ( otwór butelki musi być na zewnątrz). Przełożyć do formy, obłożyć warzywami i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny (dla kurczaka o wadze 1.8 kg a jeśli kurczak jest mniejszy lub większy trzeba odpowiednio skrócić lub wydłużyć czas). Jeśli zauważymy
Maślane ciasteczkoMarynata do ryb: pieprz sól oliwa z oliwek papryczka chilli rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino i odparuj. Rybę upiecz
AZgotuj!Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść(...)połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna grzałka). Piecz ok. 30 min, aż skórka warzyw zrobi się miejscami czarna. Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i przykryj szczelnie folią plastikową. Po ok. 10 min. zdejmij folię, poczekaj aż warzywa przestygną, następnie obierz je ze skórki. Pokrój
Chilli Czosnek i OliwaDziś pogoda w kratkę, pada albo świeci słońce. Na obiad będzie więc danie jednogarnkowe z piekarnika, czyli schab w warzywach. Schab zamarynowałam i wyszedł bardzo smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć
Moja Galeria Smakurozpuszczamy w wodzie, a następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je (bez wyrastania) na blasze (tej dużej, która jest na wyposażeniu piekarnika), smarujemy keczupem, układamy mozzarellę, kurczaka i warzywa, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut
Czary - gary w kuchniJeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2
Kuchnia domowa Anistare książki kucharskie mojej mamy i znalazłam w nich mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Szczególnie przypadł mi do gustu przepis na skorzonerę w migdałach zapieczoną w piekarniku, który znalazłam w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, gdzie nazwano ją „skorzonera po rzymsku”. Polecam jako przekąskę, jak i jako dodatek do dania głównego! Scroll down for recipe(...)minut lub do miękkości i odcedź. Osusz skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj. Smacznego! English version Black salsify baked with almonds (4 servings) Ingredients: 800 of black salsify, washed, peeled and cut into 8 cm pieces
karmelowylubczyku 1 łyżka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego przyprawa do mięs Knorra W czajniku gotujemy wodę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mięso wkładamy do żeliwnej brytfanki, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz(...)lubczyk i przyprawy (poza przyprawą do mięs Knorra). Wlewamy 2 litry gorącej wody i na kuchence doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 2,5 godziny. Po tym czasie wywar z warzywami zlewamy, a mięso obtaczamy w przyprawie do mięs Knorr. Podpiekamy w piekarniku na funkcji grilla ok. 10 minut w temp. 200 stopni. My podaliśmy
Marder&Marder Manufacturedyni lub słonecznika Przygotowanie: Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blaszce (skórą do dołu) dodajemy obraną cebulę pokroją na ćwiartki i obrane ząbki czosnku, skrapiamy warzywa oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Pieczemy około 35-40 minut. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy, mleczko kokosowe (jeżeli dodajemy) i całość miksujemy blenderem. Gotujemy
Moja Mama Gotujeziemniaków i całość dusić 3-4 minuty. Dołożyć pomidory. Jajka wymieszać ze śmietaną ,tymiankiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie i wszystko wlać na warzywa. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze
w mojej kuchnidowolnymi warzywnymi i serowymi dodatkami, podawane na śniadanie lub przekąskę. Składniki na 6 sztuk: 4 jajka ser np. feta, kozi, pleśniowy, mozarella szynka - ewentualnie warzywa np. cukinia, papryka, szpinak szczypiorek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem. Warzywa, ser i szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić i wymieszać z warzywami
wyzwania kuchenne