warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:20/434)

Faszerowana cukinia pieczarkami z podwójnym serem 148

takie dni kiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym razem, tworzyłam, myślałam i wymyśliłam cukinie faszerowana pieczarkami, serem i dużą ilością ziół,  ja postawiłam na oregano i szczypiorek.  Nie mogę się już doczekać swojej własnej cukinii <3 uwielbiam wszystko

Życie zaczyna się w kuchni
Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha. 173

pokroić w około 2 cm kostkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą i oprószyć solą. Paprykę w całości natrzeć oliwą i również umieścić w naczyniu żaroodpornym. Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie przewrócić paprykę na drugą stronę a bakłażana przemieszać. Piec dalej aż bakłażan stanie się miękki

zadanie-gotowanie
Pindżur 133

cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni. Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie

wesoła kuchnia
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 142

zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut aż płyny odparują. Odkryć, zwiększyć ogień i podsmażać ok. 4 minuty aż składniki delikatnie zbrązowieją. Wyjąć brytfannę z wołowiną z piekarnika, dodać połowę warzyw z boczkiem, dobrze wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Gulasz z wołowiny po burgundzku podawać na gorąco przybrany pozostałą częścią warzyw z boczkiem i posypany natką pietruszki.   Post

Pociąg Do Kuchni
Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie (Verdure al forno con l'olio aromatizzato) 114

formy do pieczenia wylewamy 3 łyżki aromatycznej oliwy, po czym wykładamy pokrojone warzywa.  Wierzch warzyw kropimy resztą aromatycznej oliwy .   Warzywa zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Tagliate a fettine le melanzane, le zucchine e i pomodori. Sbucciate l'aglio e tritatelo finemente. In una ciotola mescolate

La grande e la piccola cuoca
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 235

pokrój w plastry i ułóż na warzywach.  Do reszty sosu dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się połączy. Polej sosem kluski i warzywa.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 50-60 minut. Po około 20 minutach posyp  wierzch zapiekanki kilkoma łyżkami startego lub przykryj plastrami żółtego sera

Anioszek w kuchni
Schab w warzywach 173

Smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na niej układamy schab, nakładamy warstwę warzyw, ponownie schab i przykrywamy warstwą warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, buraczkami lub marynowanymi opieńkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowa vegeta 126

poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole. Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę

Kulinarne przygody Gatity
domowy ajwar 132

cebuli, wrzucamy obrane ze skórki  i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory z cebulą, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość.  Z piekarnika wyjmujemy upieczone warzywa, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do garnka z cebulą i pomidorami. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, doprawiając cukrem, solą, pieprzem

Miód i pieprz
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 140

cytryny, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty) Wykonanie: Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min. Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą częścią dresingu.   Podawać

Smaki Przyprawy i Kolory
DROBIOWA ZAPIEKANKA Z POREM I PAPRYKĄ 337

starty ser. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, pokrojony por i paprykę. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwami podsmażonego kurczaka i plasterki ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem i warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut

Walijskie Pichcenie
Zupa czosnkowa 107

Zalać 1,5 l wrzącej wody, doprawić i gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (zajęło to w moim przypadku dokładnie 15 minut). W między czasie przygotować grzanki w piekarniku, a gdy warzywa będą miękkie zblendować zupę. Polecam podawać z pietruszką i kilkoma kroplami oliwy truflowej (moja najnowsza miłość kulinarna). Smacznego

greenscarf
Szybki pożywny lunch. 186

blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy :) Jak Wam się

vegetanie
Kurczak w sosie rozmarynowo-cytrynowym z zapiekanymi warzywami 110

piekarniku, przegrzany pod wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną. Uwaga :  W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze możemy użyć patelni grillowej bądź pokroić ziemniaczki na cieńsze plasterki. Masło rozpuścić

KreatywnePiny
Szynka w czosnku i majeranku otulona warzywami 165

kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, następnie szynkę. Wszystko przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1 godzinę 10 minut

VioletoweKucharzenie
Pieczone warzywa z kuskusem 2.0, Pod słońcem Toskanii 172

mniejsze kawałki, wrzuć do miski i dodaj kilka łyżek oleju (użyłam tego z suszonych pomidorów, może być zwykły + ulubione zioła i przyprawy). Wymieszaj, tak aby olej pokrył wszystkie warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-30 minut. Przepis dodaję do akcji: Pod słońcem Toskanii (2003, Audrey Wells) opowiada historię Frances, która po rozwodzie kupuje stary

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 115

pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki umyć i osuszyć, zawinąć w folię aluminiową. Na blaszce ułożyć zawinięte buraki oraz cebulę i czosnek ... ich nie zawijam i nie obieram. Warzywa umieścić w piekarniku nagrzanym 180 C i  piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na tarce lub mandolinie, aby uzyskać długie nitki buraków. Szklankę zostawić

Gosia gotuje
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 147

zarumieni. Następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze podsmażamy ok. 2-3 min.Podsmażoną kaczkę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprze.Tak przygotowaną kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min.Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego

kulinarnyJa
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 190

cytryny,1 ząbek czosnku (wyciśnięty)Wykonanie:Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min.Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą częścią dresingu.  Podawać ciepłe

Kulinarna rozmowa
Jajko pieczone z szynką 141

Potrzebujemy:Jajko2 plasterki szynki parmeńskiejSól, pieprz Szynką wykładamy foremkę do muffinek, wbijamy jajko, przyprawiamy i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z warzywami lub pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Domowa vegeta 155

poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole. Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę

Kulinarne przygody Gatity
Podjadać trzeba z głową 198

mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie, brzoskwinie. Warzywami, świeże pokrojone w słupki, ćwiartki np. ogórki, marchewki, rzodkiewka Chipsami z jabłek lub gruszek, najlepiej przygotowane w domu w suszarce do warzyw, czy w piekarniku, Wystarczy je pokroić na plasterki i wysuszyć aż będą chrupiące. Mieszankami owoców z nabiałem, Sorbetami lub domowymi lodami owocowymi, wystarczy rozdrobnić owoce, wymieszać je z jogurtem naturalnym, albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa-krem z pieczonych buraczków 229

ziemniaki3-4 buraczki czerwonesól, pieprzząbek czosnkułyżka śmietany 12%ocet jabłkowy  Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości.Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć.Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień.Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem

kolorowotorcikowo
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 115

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)blacie, żeby mieszanka, którą wpychasz jednej strony nie wysypywała się z drugiej Nafaszerowane mięso obsmaż na rozgrzanej z olejem patelni – wystarczy minuta z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa wysyp na dno żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem

Martyna Cooks
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 128

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)blacie, żeby mieszanka, którą wpychasz jednej strony nie wysypywała się z drugiej Nafaszerowane mięso obsmaż na rozgrzanej z olejem patelni – wystarczy minuta z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa wysyp na dno żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem

Martyna Cooks