warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:13/434)

Zapraszam na dynie 131

Dzisiejszy dzień z czystym sumieniem mogę zaliczyć do udanych. Po pierwsze dlatego, że mimo listopada było bardzo przyjemnie i słonecznie. Po wczorajszym mglistym dniu była to

Przysmaki Karolki
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 135

każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy  dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn(...)przygotowane dodaję do naszego mięsa.- dokładam obrane cebulki, czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także

Basia w kuchni
Domowe duszonki 138

duszone w żeliwnym garze na ogniu, z kiełbasą i boczkiem, ale domowe - lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać! Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu ;) Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. 200 st. przez 60 minut z termoobiegiem. Już po chwili, po całym

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Warzywa pieczone w piekarniku 104

będą się równomiernie wtedy piekły). Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, rozłożyłam na nim warzywa, posypałam solą, czosnkiem niedźwiedzim i wsawiłam na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Warzywa trzeba sprawdzać wcześniej. Przed podaniem posypałam natką pietruszki

kruche babeczki
Zupa krem z pieczonej papryki 128

papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu  1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone warzywa, skórką do góry. Między pomidorami i papryką ułożyć też ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 30 minut.  Podpieczone(...)warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i obrać ze skórki i również przełożyć do garnka.  Warzywa zalać bulionem, dodać wędzoną paprykę i gotować 10-15 minut aż papryka bedzie mięciutka. Potem zupkę zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Nałożyć

Monia miesza i gotuje
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 179

warzywa oliwą i oprószyć solą od góry. Bakłażana nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć miękki miąższ bakłażana, szalotek i czosnku do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Zagotować. Dodać starty imbir, cynamon, kurkumę, kumin, chili i cukier. Gotować

zadanie-gotowanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 148

przez 7-10 minut. Ryby wyciągamy z lodówki, warzywa z patelni układamy na dnie  żaroodpornego naczynia. Na warzywa układamy makrele i całość  wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę i warzywa pieczemy przez 30 minut, a następnie naczynie wyjmujemy z piekarnika, rybę dzielimy na części, wykładamy na talerze i podajemy z warzywami,  posypując wcześniej całość, drobno

Miód i pieprz
Pstrąg pieczony z warzywami. 217

Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki), dokładamy do ziemniaków. Cukinie lub patisony kroimy w plastry wielkością przypominające ziemniaki i cebule, dodajemy do pozostałych warzyw. Do miski z warzywami wlewamy trochę oliwy(...)oblepiły warzywa. Pomidorki myjemy i odkładamy osobno. Dużą blachę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi nam to zmywanie) i wykładamy na nią warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki wykładamy pstrągi, posypujemy pomidorkami i pieczemy kolejne 12-15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe

Rozpustne gotowanie
Karkówka pieczona z warzywami 171

misce. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się dobrze, że zrobiliśmy to szczelnie. Rękaw z warzywami i mięsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Mięso i warzywa podajemy razem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Uwagi Jeżeli przyrządzamy potrawę np. w metalowej brytfannie

Kulinarna Pokusa
ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 113

Zapiekanka obiadowa 3 w 1 😀 Znajdziemy w niej ziemniaki, mięso z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Nie jest ona mdła, gdyż mięso przyprawiłam przyprawą kebab-gyros, co nadało mu ostrości  i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest(...)tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Następnie rozkładamy usmażone kawałki mięsa, a na samym końcu wykładamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 164

olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe kiełbaski ponakłuwac wykałaczką aby nie popękały podczas pieczenia. Duża blaszkę z piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłozyc warzywa i biała kiełbaskę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż warzywa sie przyrumienią i będa miękkie. W trakcie pieczenia można delikatnie łopatką przekręcić warzywa i kiełbaskę aby równomiernie

Monia miesza i gotuje
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 107

cytrynową przekrojoną na połowę i dodatkowo delikatnie roztartą rękoma w celu wydobycia większej ilości aromatu. Całego kurczaka przykrywamy folią aluminiową do pieczenia ( nie musi być szczelnie). Kurczaka w warzywach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C , po 15 min skręcamy do ok. 180°C i w takiej temp. pieczemy ok. 1 godz. W połowie czasu pieczenia kurczaka po wierzchu smarujemy(...)odcedzamy. Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść al dente) dodajemy pęczak, mieszamy i wstawiamy na kilka min do piekarnika. Kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną pęczak z warzywami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tian prowansalski. 153

prostokątnym - w pasy. Z łyżki oliwy, łyżeczki soku cytrynowego, oregano i tymianku (po 1/2 łyżeczki) z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przygotować mieszankę, którą skropić następnie równomiernie warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości warzyw (około 40 - 50 minut

zadanie-gotowanie
Tarta z kurczakiem i warzywami 157

przypraw do smaku solą i pieprzem ulubionymi przyprawami, usmaż na rumiano na 1 łyżce oleju lub oliwy oliwek. Następnie Cebulę pokrój w plastry i usmaż dodaj pozostałe pokrojone warzywa . Ciasto: Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Mąkę i masło przełóż do głębokiej miski, dodaj jajko i sól. Ciasto zawinięte w folię aluminiową dobrze jest schłodzić przez pół godziny(...)oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj.   Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa, kurczaka i wylej masę śmietanowo-jajeczną. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20-30 min, posyp pozostałym startym serem i piecz jeszcze ok. 10‒15 min, do zarumienienia powierzchni

Kubki smaku
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 366

większe kawałki (w około 3-cm kostkę). Cebulę pokroić w cienkie piórka. Do pozostałego oleju dodać około 1/2 łyżeczki soli, paprykę oraz cebulę – wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Oderwać stwardniałe końce szparagów, szparagi i pomidorki przekroić na pół, drugi ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki. Szparagi, pomidorki i czosnek przełożyć(...)razie potrzeby dodać kilka kropel oleju więcej). Wyjąć z piekarnika naczynie, temperaturę pieczenia zwiększyć do 175°C. Do papryki dodać pozostałe warzywa – wymieszać. Na warzywach ułożyć filety łososia, całość ponownie wstawić do piekarnika i piec zależnie od grubości ryby, około 8 – 13 minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej jest piec go krócej

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania