warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:7/434)

Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 138

zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się

Anioszek w kuchni
.603. muffiny - nie tylko na słodko 140

papryki i kawałek cukinii ~2 pieczarki ~ wege kiełbaska z papryką ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~6 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzać do 190-200*C. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, dodać jajko i mleko i wymieszać ponownie. Warzywa i wege kiełbaskę pokroić i dodać do masy. Nakładać masę do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), na wierzchu ułożyć listek

breakfast of dreams
Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes 310

rodzinny obiad. Dobrze doprawiony kurczak, pieczony razem z dynią, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajlowymi podany z pachnącą bazylią. Nie ma chyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami  (4-5 porcji) Składniki: 1 kg dyni(...)kurczaka z blaszki, przykryj go folią aluminiową i odstaw. W tym czasie włóż do blaszki z dynią groszek wraz pomidorkami koktajlowymi i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, po czym wmieszaj bazylię. Podziel kurczaka na porcje i podaj go wraz z upieczonymi warzywami i lekką sałatką. Smacznego! English version

karmelowy
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 179

piersi z indyka. Możemy je sobie sporządzić na obiad lub kolację (pomimo dodanej śmietanki jest to danie lekkie, a przez obecność warzyw pożywne). Wystarczy Wam kawałek mięsa, trochę warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób)  ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki  1 por 1 duża(...)smaku.  3. Jeżeli posiadamy patelnię z metalową rączka wykładamy na nią pocięte piersi z indyka, jeśli nie warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia i kolejno wykładamy mięso. Całość oblewamy pozostałą częścią śmietanki  i oprószamy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.30minut. W międzyczasie gotujemy ryż lub kaszę.  Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub innym świeżymi ziołami

Symfonia Smaków
Golonka z indyka pieczona z warzywami 153

więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne

Poezja smaku
Bibimbap 132

tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki. Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu

Smaki Przyprawy i Kolory
Bibimbap 217

tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki. Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu

Kulinarna rozmowa
Jak ugotować pyszną zupę? 199

więc w miarę możliwości wybierajcie świeże pomidory zamiast koncentratu czy też własne ogórki kiszone zamiast przecieru.  W przypadku zup kremowych nieco inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z pieczonej papryki i marchewki 164

czerwone papryki 3 marchewki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/8 łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania warzyw sól 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa natrzeć oliwą i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut

Moja Galeria Smaku
FASZEROWANA CYKORIA Z KASZĄ JAGLANĄ 130

podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki) ocet winny balsamiczny oliwa z pestek winogron kilka czarnych oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z recepturą na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cykorie kroimy wzdłuż na połówki, usuwając środek, tak by powstały łódeczki, które to umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (z odrobiną oliwy) i pieczemy przez kilka minut. Środek cykorii(...)Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z warzywami.  Wyciągamy z piekarnika nasze łódeczki cykorii i faszerujemy je warzywami z kaszą jaglaną. Wierzch posypujemy mozzarellą i uprażonymi płatkami migdałowymi, po czym ponownie wkładamy je do piekarnika na kolejne kilka minut

wege i kropka
Łosoś na pierzynce z dyni i ziemniaków 146

ziemniaki są prawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia(...)pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną gęstą śmietaną. Rozsmarować wszystko na górnej części łososia. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozłożyć kawałki łososia na warzywach. Obsypać świeżo posiekanym koperkiem. Zmniejszyć temperaturę do 200 C. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec kolejne 12-15 minut. Tak długo ja piekłam, ale musicie sami ocenić

Kuchnia Pokoleń
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 147

wszystko olejem. Piec warzywa ok. 40 minut w piekarniku w temp. 180 stopni C. (Można w większej temperaturze. Ja piekłam równolegle chleb marchewkowy i od niego zależało ustawienie piekarnika). Po upieczeniu warzywa podzielić na mniejsze części. Dodać rozdrobnione zioła (mięta, kolendra), tahinę, ocet i sól. Wszystko cierpliwie zmiksować np. w malakserze. Mi w pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym 132

łyżeczki czosnku staropolskiego Dodatki: mozzarella suszone płatki czosnku kiełki słonecznika bazylia Przygotowanie sosu: Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu.  Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem(...)mozzarella i płatki czosnku.  Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.  To jest moje studio fotograficzne. :) Bardzo dobrze się sprawdza w ciemnościach jakie teraz panują w domu kulinarnych blogerów :) a Wy jak oceniacie efekt? Makaron orkiszowy pełnoziarnisty BIO 400 g - Trzy kolory - barwiony warzywami Producent:   Niro Trzy kolory - makaron wytłaczany barwiony

ClauditteMissCooking
Awokado, szpinak i kalafior- sałatka pełna energii 152

zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą i posyp morską solą. Zrób miejsce na paprykę. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz przez 25 minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj

codojedzenia