Świeży makaron z pieczonymi w piekarniku cukinią, pomidorkami i czosnkiem to przepyszne danie, które wymaga minimum wysiłku. Samo przygotowanie zajmuje 5 minut, resztę robi piekarnik, a nam pozostaje tylko rozkoszować się tym smakiem. Pieczone warzywa są niesamowite słodkie, a najbardziej zaskakuje smak pieczonego czosnku – delikatny, słodki, pełen aromatu. Wszystko wymieszane razem tworzy wielce smakowitą, letnią kompozycję. Składniki(...)warzyw, wstawiamy wodę na makaron – świeży makaron gotuje się jakieś 3 minuty. Wrzącą wodę dobrze solimy. Wrzucamy do niej makaron i gotujemy. W tym czasie wyciągamy warzywa z piekarnika. Ząbki czosnku wyciągamy i przeciskamy je przez praskę prosto do warzyw. Część pomidorów rozgniatamy widelcem, aby utworzył się pomidory sos. Makaron odcedzamy i nie przelewając go, taki gorący
Smaczna Stronałagodne, sami decydujemy o ostrości dania, jakie spożywamy – np. dzieciom i osobom nie lubiącym dań pikantnych możemy podać szaszłyki bez sosu. “Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu” świetne będą na obiad z ugotowanym ryżem jaśminowym lub na kolację bez dodatków. * Na pomysł zrobienia takich szaszłyków wpadła moja 7-letnia córcia, która(...)się uszy trzęsły”, co nas mile zaskoczyło – w końcu nie pomyślałabym, aby przygotować tajskie danie z myślą o dziecku :) The post Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaprosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają. Polecam! To mój czwarty(...)żaroodpornego. Składniki sosu wymieszać dokładnie ze sobą, najlepiej wlać do małego słoiczka i potrząsać nim energicznie. Doprawić solą i pieprzem i wylać sos na warzywa. Wymieszać z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypać sezamem i pestkami dyni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepatelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować ser halloumi, następnie ser położyć na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula(...)papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące
Kulinarny karnet ChristopheraDziś na blogu najprostsze danie ze szparagów, czyli po prostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów
Kulinarne przygody Gatityprzekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy(...)ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkimarchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki. Do tego zestawu można dorzucić także bataty lub pasternak. Upiec można takżę dynię, cukinię, bakłażana czy paprykę ale te warzywa trzymamy nieco krócej w piekarniku. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego jakich warzyw użyjemy i na jak duże kawałki pokroimy. składniki: 1 nieduży seler 3-4 średnie marchewki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Skropic olejem i dokładnie wymieszać aby warzywa pokryły sie olejem. Następnie warzywa oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Dorzuciłam również trochę świeżego tymianku. Blaszkę z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec aż warzywa zmiękną i się przyrumienią, ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia warzywa przemieszać łopatką aby równomiernie się przypiekły
Monia miesza i gotujeKurczak pieczony z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. Składniki(...)odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko ze sobą wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180ºC . Przez około 50 minut piec samego kurczaka (bez przykrycia). Po tym czasie obok kurczaka ułożyć warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do miękkości warzyw
Ugotowaćpuree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw. Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku. Składniki - liście jednego z wymienionych(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć liście w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni. Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę. Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem
Codziennik Kuchennywarzyw, co jakiś czas mieszając. Podajemy jako dodatek do obiadu lub przekąskę. Ja uwielbiam podjadać te warzywa w ciągu dnia, na zimno Smacznego! Warzywa gotowe do wstawienia do piekarnika Upieczone warzywa z fenkułem Artykuł Koper włoski pieczony pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plkroimy na mniejsze kawałki, cebulę na pół. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż marchew będzie miękka. Warzywa wyjmujemy z piekarnika, czosnek wyłuskujemy z łupinek, wszystkie warzywa wkładamy do garnka, wlewamy mleczko i bulion. Bardzo dokładnie blendujemy. Przyprawiamy i mieszamy. Zupę podajemy posypaną płatkami migdałów i listkami kolendry
Kulinarne przygody Gatitymiskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać
moj przepis namiskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać
moj przepis nasól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego parmezanu Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż warzywa na blasze, przy czym buraki połóż na kawałku papieru do pieczenia, który odseparuje je od reszty warzyw i uchroni przed zafarbowaniem. Igiełki rozmarynku przesiekaj i posyp(...)odpowiednio cienko, powinny upiec się razem z pozostałymi warzywami. Odważ ok. 80-100 g upieczonych warzyw (wszystkich rodzajów po trochu) i przełóż do naczynia blendera. Pozostałe warzywa trzymaj w ciepłym piekarniku, aby nie przestygły. Do blendera dodaj wino i zmiksuj wszystko na gładko. Przełóż otrzymaną zawiesinę do rondelka, dodaj szklankę wody lub bulionu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień
Chilli Czosnek i OliwaKiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia(...)czosnek, całość smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych