warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:8/434)

Chrupiące paluszki rybne po grecku. 128

Zamówiłam w sklepie internetowym  paluszki rybne Frosta. Przygotowałam je w piekarniku z duszonymi warzywami "po grecku" 1 opakowanie  paluszki rybne 3 marchewki cebula kawałek białej części pora pietruszka korzeń mały seler korzeniowy liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych(...)łyżki oleju rzepakowego zeszklić cebulę pociętą w kostkę. Dodać pora drobno pociętego i resztę warzyw. Dusić kilka minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli warzywa nie są soczyste podlać odrobiną wody. Paluszki rybne piec w piekarniku  12 minut w temperaturze 230 stopni. Na półmisek wyłożyć warzywa a na wierzch układać chrupiące paluszki rybne

AZgotuj!
frittata z warzywami na patelnię 172

Moja ulubiona frittata z warzywami na patelnię po polsku. Frittatę przygotowałam dzięki smacznym produktom firmy IGLOTEX Prawidłowo frittatę robi się na patelni,  ja  natomiast zapiekłam w piekarniku. Frittata z warzywami na patelnię SKŁADNIKI: warzywa na patelnię po polsku ( iglotex)  - 2 opak  po 450 g jajka - 6 szt mleko - 3 łyżki ser parmezan - 3 łyżki sól pieprz(...)miski wybić jajka, dodać mleko , starty ser , sól i pieprz, rozmieszać widelcem do połączenia składników. Naczynie żaroodporne ( u mnie forma na tartę) wysmarować masłem, wyłożyć podsmażone warzywa i wylać masę jajeczną. Zapiekać w piekarniku w 180 stop. do momentu ścięcia jajek

Kuchnia Danusi
Omlet z brokułami i kozim serem 121

charakterystyczne górki) i sera koziego. Lubicie ser kozi ? Próbowaliście już? Jeśli nie to polecam Wam zacząć od tego prostego przepisu lub zapiec go wraz z ulubionymi warzywami w piekarniku. Dodatkowo zachęcam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu na temat koziego sera: Sery kozie – zdrowo, smacznie, inspirująco. A teraz zapraszam na mój przepis Składniki: 4 jajka garść mrożonych brokuł* około

Słodkie okruszki
Pasztet pieczarkowo-porowy 159

tego typu potraw, ale ciągle wprowadzam zmiany  żywieniowe z swoim domu i oto efekty. A ponieważ pogodna nie sprzyja chłodnikom i innym takim cudom to z chęcią włączam piekarnik. Jak na maj jest strasznie zimno. Pamiętam, że dokładnie taki sam był 11 lat temu gdy na świat przyszła moja starsza córka. Po powrocie ze szpitala przez dłuższy czas grzaliśmy(...)samej patelni możemy podsmażyć pieczarki. Wkładamy je na patelnie i odparowujemy z płynu. Gdy woda odparuje dokładamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy je przez chwilę.  Wszystkie warzywa oraz ciecierzycę i słonecznik miksujemy na w miarę jednolitą masę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.  Masę przekładamy do foremki - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Fit zawijańce a la krokiety. 154

Krokiety chyba wszyscy znają i wszyscy lubią. Niestety nie jest to zbyt lekkie i dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję

Tagebuch po polsku
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW 180

czarny pieprz DODATKOWO: 1 litr bulionu warzywnego  lub (składniki na domowy bulion): 1 litr wody 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 5 cm kawałek pora WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C. Pomidory nakrój lekko od dołu na krzyż, polej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, wykrój gniazda(...)naczynia żaroodpornego.  Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do pomidorów. Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut . W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Rozgrzewająca zupa-krem 145

duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk - świeża nać pietruszki Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół(...)minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz z kleksem śmietanki bądź jogurtu naturalnego, obsypane świeżą natką pietruszki, z dodatkiem chipsa selerowego

Sajkofanka smaku
zupa z pieczonego bakłażana 91

kukurydzy konserwowej 2 łyżki sezamu szczypta chili  sól sposób przygotowania Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do garnka wsypujemy sezam, prażymy go przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu, często mieszając i uważając aby się nie przypalił. Do garnka z uprażonym sezamem wlewamy(...)następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem  i g otujemy  na małym ogniu przez pięć minut. Teraz garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość. Na koniec, ponownie zagotowujemy zmiksowane warzywa, przyprawiamy solą, szczyptą chili,  dodajemy posiekaną świeżą pietruszką, oraz kukurydzę i  nakładamy zupę na talerze

Miód i pieprz
Szaszłyki 215

szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć.  Idealnym dodatkiem  do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat.  Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać  taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party(...)wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i  warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad 204

Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z cukinii. Cukinia gotowa do włożenia do piekarnika Obie połówki warzywa umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25-30 min. Po tym czasie cukinia powinna być już miękka(...)naszych łódeczek może już nic nie zostać. Po wyjęciu z piekarnika od razu podajemy.  Zaraz po wyjęciu z piekarnika Tak przyrządzona cukinia smakowała nawet mojemu P., który z początku nie chciał się dać namówić na to warzywo i twierdził, że go nie lubi. Jednak udało mi się go przekonać i teraz chyba już nie będzie protestował. Smacznego

Ratunku obiad
Warzywa z piekarnika 265

Uwielbiamy warzywa w każdej postaci. Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika.         Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie(...)solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką i skrapiamy olejem. Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką i tez skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C. Dodatkiem może być każde mięso a u nas pieczone udko z kurczaka. Smacznego

Maminek kulinarny
Zatrzymac lato 145

zapach opadlych, wysuszonych lisci, ktory z reszta bardzo lubie, a jednak juz nie zapach lata. Chcac je zatrzymac jak najdluzej przygotowalam cukiniowe danie. Wszak cukinia byla tego lata warzywem numer jeden w mojej kuchni.W myslach tez przywolalam wszystkie mile chwile i obrazy tak piekne i typowe dla tej mijajacej pory roku. Jakby dzieki temu lato mialo zostac na dluzej. Roladki(...)posiekany rozmaryn. Doprawiamy sola i pieprzem oraz octem winnym.Plastry cukinii smarujemy serkiem i zwijamy delikatnie w ruloniki.Gotowe ruloniki ukladamy w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym olejem.Zapiekamy je w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 20-25 minut.Smacznego!zrodlo: "Pieprz i sol" 8/2010 z malymi zmianami

Przysmaki Karolki
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 157

łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 200 g zielonej soczewicy 2 krążki sera camembert* 2 łyżki octu balsamicznego * w wersji wegańskiej pomiń camembert Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie wstaw do piekarnika(...)skórką do dołu i ułóż wraz z folią na rozgrzanej patelni. Podgrzewaj, aż ser stanie się miękki. Folię z krążkami camemberta możesz też wstawić do nagrzanego piekarnika, np. ułożyć ją na pieczonych warzywach pod koniec ich pieczenia. Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy 4 talerze, a na wierzchu ułóż krążki podgrzanego camemberta

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak à la pizza 406

cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu.Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza:składniki:2 ćwiartki kurczakaok. ½ szklanki mąki kukurydzianej,2 jajka6 plastrów wędzonego serasól(...)ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów z kurczaka układamy plastry pomidora, cebulę, oliwki i paprykę,  obkładamy plastrami sera.Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Kurczaka wyjmujemy na talerz dekorujemy świeżym oregano i dodatkowo całymi czarnymi oliwkami. Smacznego!The post Kurczak à la pizza appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 108

może chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem(...)bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania