warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:26/829)

Duszone warzywa z jajkiem 196

Chodzenie po sklepach, sprzątanie, pieczenie ciasteczek i nauka... po prostu męczący dzień.Dzisiaj trzeba było trochę opróżnić zamrażarkę, więc śniadanie wyglądało trochę inaczej. Kolorowo i zdrowo :)~ Warzywa duszone na patelni z jajkiem i szczypiorkiem ~Składniki:mrożona mieszanka włoskich warzyw2 jajkaprzyprawa do grillowanych warzywszczypiorekJajka wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia wody(...)patelnię wlewamy wrzątek, tak aby pokrył dno. Wrzucamy warzywa i dusimy przez 8-10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawę i całość mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone w ósemki jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Kuchenny Skrawek Nieba
Kotlety drobiowe z warzywami 139

Zmniejszamy ogień do średniego i dusimy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Jeśli jednak wcześniej warzywa zaczną puszczać sok, jest to znak, że należy zakończyć podgrzewanie. Pozostawiamy patelnię pod przykryciem, aby warzywa nie wystygły. W międzyczasie rozgrzewamy 5 łyżek oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Kotlety smażymy przez 8 minut (mniejsze kawałki możemy przez 6), co 2 minuty odwracając(...)drugą stronę. Powinny się lekko zarumienić. Na 2 minuty przed końcem odłączamy ogień i dosmażamy mięso na ciągle gorącej, ale już nie podgrzewanej patelni. Kotlety podajemy niezwłocznie razem z warzywami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-45 {margin: auto;} #gallery-45 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-45 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 159

soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam je na patelni.  Starłam na tarce o grubych oczkach marchewkę,pietruszkę i kawałek selera. Podsmażyłam warzywa na patelni na maśle. Dodałam je wraz z cebulą i czosnkiem do zupy. Wrzuciłam suszone grzybki,dodałam przyprawy (sól,pieprz,majeranek) i gotowałam  do momentu aż warzywa będą

potrawyregionalne
AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI 179

Środkowa część cukinii z pestkami nie będzie potrzebna. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej przez 1 minutę paseczki cukinii i marchewki. Zdejmij warzywa z patelni i na niej rozpuścić masło z pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Na to wrzucić krewetki (mrożone wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą wodą), dodaj starty na tarce

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryż z warzywami 158

męża. :) Taki ryż z warzywami to danie w sam raz na obiad, kolację albo do lunchboxa.  Składniki (na 2 porcje): - 1/2 małego kalafiora - 1 młoda cukinia - 1 cebula - 10 cm pora (opcjonalnie) - 8 suszonych pomidorów  - 3 łyżki oleju - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego koperku - 1 łyżeczka soli morskiej - 1/2 łyżeczki curry Na patelnię wlewamy olej(...)koperek. Wszystko solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  Dodajemy różyczki kalafiora, dusimy jeszcze 5 minut. Ew. dolewamy wody, tak by na patelni było około 1/2 cm sosu.  Wyłączamy ogień i do gorących warzyw dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy.  Podajemy z ryżem lub kaszą

Smakuje zdrowo
Grillowany kurczak z warzywami 152

mikrofalówce. Ostatnio bardzo często przynoszę sobie takie dania do pracy  :)       Składniki: 1/2 piersi z kurczaka - przekroić na 3-4 części (można lekko rozbić) "Warzywa na patelnię" (mrożone 1/2 opakowania) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa(...)godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem, oczywiście na bazie jogurtu naturalnego

Alutka-Gotuje
Grill w środku zimy 93

odstawić. Warzywa pociąć w krążki lub plastry. Do małej miseczki wlać oliwę a następnie wycisnąć do niej ząbek czosnku. Umoczyć pędzelek w oliwie i rozsmarować ją na warzywach. Rozgrzać patelnie do grilla i kolejno grilować kurczaka a następnie warzywa. Całość wyłożyć na talerz i udekorować ziołami, bazylią, pietruszkę a następnie zajadać

Smaki Przyprawy i Kolory
Grill w środku zimy 130

odstawić. Warzywa pociąć w krążki lub plastry. Do małej miseczki wlać oliwę a następnie wycisnąć do niej ząbek czosnku. Umoczyć pędzelek w oliwie i rozsmarować ją na warzywach. Rozgrzać patelnie do grilla i kolejno grilować kurczaka a następnie warzywa. Całość wyłożyć na talerz i udekorować ziołami, bazylią, pietruszkę a następnie zajadać

Kulinarna rozmowa
Niecodzienne curry 5 smaków 150

przez 3 minuty, następnie wrzucić pokrojone w kostkę morele i marchewkę oraz cukinie. Smażyć przez chwilę, po czym zalać bulionem i dusić przez 20 minut Po uduszeniu 1/4 warzyw z patelni przełożyć do blendera i zmiksować. Dorzucić zblendowaną masę do reszty warzyw. Dodać pozostałe przyprawy i jogurt. Smacznego

Pełna Lodówka
Piersi indycze z ziemniakami 133

grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i odsączyć. Mięso z indyka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać posiekanym świeżym tymiankiem. Na patelnię wlać olej i wrzucić cebulkę, boczek wędzony pokrojony w kostkę. Smażyć aż tłuszcz z boczku się stopi. Dodać kawałki mięsa i smażyć 3 minuty.Pod koniec smażenia wrzucić czyste pieczarki i chwilkę(...)wodę i gotować ziemniaki przez 10 minut w osolonej wodzie. Dodać marchewki, fasolkę i gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni i warzywa. Wymieszać i obsypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec z termoobiegiem 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Krem selerowy złocisty z serem feta z szybkowaru 162

patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulkę, szczyptę soli i chwilkę podsmażaj dodaj pokrojone warzywa i także chwilkę podsmażaj do wydzielenia się aromatu do wywaru w garnku dodaj warzywa z patelni dodaj listek laurowy, dopraw solą i szczyptą lub odrobinką więcej pieprzu cayenne zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem  Etap II wyjmij nóżki drobiowe

Szybko Szybkowar
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 161

łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką(...)papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut w temp. 180 st. Podajemy posypane posiekanymi oliwkami kalamata

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z cukinią i pulpecikami z indyka 198

manną, oliwą i dokładnie wyrobić. Z masy formować małe kuleczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni* do zarumienienia. W międzyczasie przygotować makaron i sos: W osolonej wodzie ugotować makaron, koniecznie al dente. W trakcie gotowania się makaronu c ukinię wymyć i pociąć (ze skórką) obieraczka do warzyw julienne które przypominają makaronowe nitki spaghetti. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić(...)rozgrzanej oliwie. Kolejno dodać  czosnek pokrojony w plasterki, pociętą cukinię i razem podsmażyć przez 2 minuty. Ugotowany i gorący makaron odcedzić (zostawić 1 chochelkę wody), przełożyć na patelnię z warzywami, podlać pozostawioną wodą i podgrzać przez 1 minutę. Podawać z pulpecikami. Smacznego! :) Tym wpisem kontynuuję (1 wpis- grzany cydr z karmelem ) testowanie' patelni  Woll Szafi

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 148

przed wrzuceniem spaghetti. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek, gdy te zmiękną i wyparuje nadmiar wody z nich. Jarmuż pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię. Gdy warzywa zmiękną, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dusić ok. 3 minut - ser musi stopnieć, a woda nieco wyparować. Doprawić sos zmieloną kolendrą, kminkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowane warzywa z mozzarelą 144

polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko razem podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerze i układamy na nich kawałki

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania