warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:28/829)

Stek z pieczonymi warzywami 287

minut z powrotem. Steki: Steki KONIECZNIE muszą być w temperaturze pokojowej przed smażeniem – czyli wyjęte 2-3 godziny wcześniej z lodówki. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju lub oliwy (gdy używamy patelni grillowej to olejem smarujemy steki – nie patelnię, ja użyłam zwykłej, więc olej wlałam na patelnię). Steki posypujemy pieprzem(...)minut do odpoczęcia (obowiązkowo – jeśli pokroimy od razu wszystkie soki uciekną), zaś warzywa zostawiamy w ciepłym, wyłączonym piekarniku. Sos winny: Sos najlepiej przygotować gdy wstawiamy steki do piekarnika – wtedy będziemy mieć 10 minut na jego przygotowanie (pieczenie steków + odpoczywanie). Na patelnię wlewamy wino, dodajemy ocet, miód i liść laurowy. Delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie zagotowujemy. Mocno gotujemy

Poezja smaku
Omlet z papryką 145

oliwy  Wykonanie Umytą paprykę i cebulę kroję w paski .Wrzucam na patelnie i podsmażam . W głębokim talerzu rozbijam jajka dodaje przyprawy , dokładnie mieszam. Taką jajeczną papką zalewam warzywa na patelni (oczywiście papryka i cebula muszą być miękkie) . Zmniejszam ogień na minimum . W miarę jak jajko z ścina się łopatką podnoszę delikatnie omlet ,tak aby rzadka góra spłynęła pod omlet

Eli Gotowanie
KURCZAK CURRY Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I RYŻEM 198

ryżu ➡️ 500 g mieszanki chińskiej ➡️ 60 śmietanki 30% ➡️ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować ryż. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przyprawić curry 2. Podsmażyć kurczaka, dorzucić warzywa i przykryć patelnie, dusić do miękkości warzyw (ok 10-15 min) 3. Gdy warzywka będą już gotowe dodać ryż, zalać śmietanką, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Dusić ponownie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pikantne pappardelle z papryką i cukinią 176

kostki papryki oraz poszatkowaną w półplasterki cukinię. Smażymy wszystko kilka minut, należy kontrolować, aby nie przegotować warzyw, powinny być jędrne. Doprawiamy solą, papryką chili oraz listkami tymianku. Na patelnię z warzywami wrzucamy odcedzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z wiórkami parmezanu i  kieliszkiem białego wina:)   Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Ryba na sposób chiński 142

jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut

Pobite gary Barbary
Kolorowa zupa z żółtego sera 125

cebule * pół czerwonej papryki * puszka kukurydzy * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * tłuszcz do smażenia * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Wędlinę i warzywa podsmażamy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Mleko i bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy podsmażoną kiełbasę, warzywa

Pobite gary Barbary
Salsa paprykowo pomidorowa, dla kurczaka alternatywa czadowa ! 228

takiej ostrości, papryczkę zamień na pieprz. R YŻ CURRY Z WARZYWAMI 1 torebka ryżu 1/2 opakowania warzyw na paletnie 1,5 łyżeczki curry sól, pieprz Gotujemy ryż. Na patelni smażymy warzywa. Do miękkich warzyw dodajemy ugotowany ryż. Wszystko przyprawiamy curry, solą i pieprzem. PODANIE Do filiżanki wkładamy ryż z warzywami, a następnie filiżankę odwracamy na talerz. W ten sposób utworzą

Mój Smak na Życie
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 271

kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu

Kuchnia po mojemu
Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 186

smaczne gotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry.  Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także(...)łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę obieram. Kroję w kostkę wszystkie warzywa, czosnek, chili i cebulę drobno. Na patelni podsmażam cebulę, chili i czosnek, po chwili dodaję resztę warzyw

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 804

porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej(...)cebulę z czosnkiem.  Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut.  Podawaj

Zdrowie na języku :P
Pikantna zupa wielowarzywna 197

Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy na niezbyt drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zrumieniamy boczek. Do bulionu dodajemy kalarepę, pieczarki i mrożone warzywa. Do podsmażonego boczku - seler naciowy, czosnek(...)cebulę, a po ok. 10 min. pomidora. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 min. i wyłączamy. Do wywaru wsypujemy mały makaron, a kiedy zacznie się gotować dodajemy warzywa z patelni. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min., ale trzeba pilnować, by nie rozgotować makaronu. Na koniec dodajemy fasolkę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem (tak aby była lekko-średnio

Ratunku obiad
Wegańskie klopsiki a’la Ikea 257

czarnego pieprzu łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jarmuż bardzo drobno posiekaj. Warzywa powinny być tak posiekane i pokrojone, aby miały mniej więcej ta samą wielkość. Cebulę pokrój i podsmaż na patelni aż się zeszkli.   Do cebuli dodaj marchewkę(...)jarmuż i smaż tak długo, aż starą połowę swojej objętości (5-8 minut). W dużej misce zblenduj ugotowaną ciecierzycę ze 100 ml wody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw. Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka

greenscarf
Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 156

plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski(...)groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki i cukinii. Makaron mieszamy z pesto i dodajemy do reszty warzyw. Przekładamy warzywa z makaronem na talerze, dekorujemy odsączoną fasolką, pokrojoną na plasterki rzodkiewką i paskami parmezanu. Artykuł

Ugotowane pozamiatane
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 142

mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti  <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka(...)prosta, mój syn zawsze do tego sosu dodaje tabasco, ja jak robię nigdy nie dodaję :) Wracając do przepisu na koniec doprawiamy warzywa podanymi ziołami i przyprawami. Doprawiamy pod własny gust. Podanie:  Przed podaniem smażymy naleśniki na patelni, nadzienie podgrzewamy. Można pobawić się w takie sakiewki, które widzicie na zdjęciach, przewiązać je szczypiorkiem, ale i zwinąć w rulony

Blondynka Gotuje
kasza jaglana 124

lekko solimy i gotujemy aż kasza wchłonie  całą wodę (ok 15 minut). Myjemy warzywa, siekamy cebulę w krążki, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski, cukinię kroimy wzdłuż a następnie każdą z części dzielimy nożem na centymetrowej grubości plasterki. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę na nią wrzucamy cebulę smażąc ją jedynie do zeszklenia, następnie dokładamy paprykę oraz cukinię smażymy dalej przez dwie minuty (warzywa maja jedynie zmięknąć). Do misy przekładamy warzywa z patelni, dodajemy do nich ugotowaną kaszę( wcześniej rozdrabniamy ją widelcem, po gotowaniu), całość skrapiamy  sokiem z cytryny, dokładamy oliwki i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Misę

Miód i pieprz
Kotleciki mielone inaczej 291

Pieprz Pieprz ziołowy  Curry Ostra papryka Olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy  Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę.  Krok drugi Na patelni rozgrzewamy olej(...)następnie wrzucamy cebulę i imbir, po chwili dodajmy marchew i czosnek. Wszystko razem smażymy parę minut. Krok trzeci  W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, następnie dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy do smaku przyprawami (ja zrobiłam kotleciki na ostro). Wszystko dokładnie mieszamy. Krok czwarty Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na złocisty kolor. Moja wersja

Zdrowo i kolorowo

Proponowane wyszukiwania