warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:27/829)

Zupa krem z dyni 1022

smaku)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z dyni – Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy (z dyni dodatkowo usuwamy pestki) i kroimy w kostkę. Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie usmażone warzywa przerzucamy do dużego garnka. Patelnię ‚podlewamy’ bulionem i całość(...)wlewamy do garnka z warzywami. Gotujemy zupę przez ok. 30 minut (w tym czasie warzywa powinny stać się bardzo miękkie). Kolejno zestawiamy zupę z ognia i blendujemy ją na jednolitą masę. Zupa wychodzi bardzo gęsta, więc jeśli wolicie bardziej rzadkie zupy krem, to spokojnie można dolać więcej bulionu lub wody. Na koniec możemy jeszcze doprawić do smaku zupę solą

Kulinarne Przeboje
Gulasz z dzika 193

marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.  Do garnka z grubym dnem wlać wino, zagotować, dołożyć obsmażone mięso. Na patelnię po dziku włożyć warzywa i chwilę obsmażać  - niech się lekko zrumienią. Dołożyć do dzika. Patelnię na której smażyliśmy mięso i warzywa, postawić na gazie, i wlać do niej  kieliszek wina

Stare Gary
Trójbarwne spaghetti 147

posypania ( często używam Dziugasa Litewskiego)   Na dużą patelnie wlewam oliwę i wrzucam zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy zaczną wydzielać zapach wrzucam marchewkę i cukinię pokrojone na bardzo cieniutkie paseczki (jak spaghetti). Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego nożyka, krajalnicy lub temperówki do warzyw. Kilka minut przesmażam warzywa, aż zmiękną, ale wciąż(...)będą lekko twardawe. Doprawiam je sola i sporą ilością  świeżo mielonego pieprzu. W międzyczasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu i prosto z garnka wrzucam na patelnię z warzywami dodając też kilka łyżek wody z gotowania. Sprawdzam jeszcze raz czy nie trzeba całości doprawić, a następnie wrzucam posiekana natkę pietruszki. Mieszam i od razu zdejmuje patelnię z ognia

Simple Dish
BURACZANE KOTLETY Z SOCZEWICY I KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 92

przyrządzić bardzo zdrowe, syte i smaczne burgery. Tego typu burgery muszą znajdować się w jadłospisie wegetarian i wegan. Można podać je w pieczywie, z surówką, pieczonymi lub duszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej, 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 3 buraki, 1 cebula, 1/2 marchewki(...)łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Cebulę, marchew i buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy.  Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy.  Mokrymi dłońmi formujemy kotlety.  Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Kotlety można również

Jeść, by żyć w zdrowiu
faszerowany kurczak 129

połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n a patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim przez kilka minut warzywa. Na koniec dokładamy ugotowaną gryczaną kaszę.  Całość lekko solimy, pieprzymy, oraz dodajemy resztę lubczyku, smażymy jeszcze minutę, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy(...)kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną dymkę, sól i pieprz.  Warzywa zdejmujemy z patelni i wykładamy je na półmisek. Na ten sam półmisek układamy upieczonego kurczaka, przekrojonego wzdłuż na pół

Miód i pieprz
SPAGHETTI Z PESTO BAZYLIOWYM z grillowaną cukinią i mozzarellą 103

każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy. Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi

Moja Książka Kucharska
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 155

wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić po prostu na chwilę, żeby warzywa ogrzały się ale pozostały chrupiące. Teraz robimy: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki(...)ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej, niż potrzeba i przyzwoitość nakazuje, ale nie da się zjeść

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 144

tego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu(...)koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego aromatu. 15. Gotujemy warzywa o różnym pH- przykład to gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się

Tradycyjna Kuchnia
KASZOTTO GRYCZANE Z SZYNKĄ DROBIOWĄ I WARZYWAMI 58

Składniki: - kasza gryczana – ½ woreczka (50 g), (100 g po ugotowaniu) - warzywa na patelnię (po grecku) (150 g) - polędwica z indyka – (60 g) Wykonanie: Warzywa poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i polędwicę z indyka, Przyprawić wedle uznania. Wymieszać. 300 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Gryczane pampuchy z pieczarkami 126

ciastem przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia. ","Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostk\u0119. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsma\u017camy na patelni i dusimy kr\u00f3tko. Doprawiamy do smaku.","Po wyro\u015bni\u0119ciu ciasta odrywamy kawa\u0142ki, sp\u0142aszczamy w d\u0142oni i nak\u0142adamy troch\u0119 farszu do \u015brodka(...)zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy na patelni i dusimy krótko. Doprawiamy do smaku. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoni i nakładamy trochę farszu do środka. Zlepiamy i formujemy kulę w dłoni. Przygotowane pyzy

Kucharzyca
Dorsz zapiekany z warzywami 142

Dorsz zapiekany z warzywami. Aby obiad nie był nudny, aby znów nie była to ryba panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie:  Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię(...)tarce o dużych oczkach, a cebulę i porę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywka smażymy na patelni z dodatkiem oleju ok. 3-4 minut. Wyciągamy rybę, rozkładamy na nią warzywa z patelni i ponownie zawijamy całość i zapiekamy ponownie 8-10 minut. Wyciągamy i zajadamy się zdrową pyszną rybą! Cała ryba została szybko zjedzona :) Polecam

W Moim Magicznym Domu
Kaukaskie klimaty czyli warzywa i chleb lawasz 178

ziemniaki wrzucamy do wody w mundurkach i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki gotują się my na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę. Przesmażamy aż cebula zacznie się rumienić. Teraz dodajemy nieco wody aby warzywa dobrze zmiękły, ale nie przesadzajcie w wodą ponieważ nie robimy sosu a jedynie podgotowujemy warzywa do wyparowania wody. Dodajemy przeciśnięte ząbki(...)podanie bo zapewne ziemniaki już się ugotowały. Odcedzamy je i kroimy na połówki. Układamy po kilka na talerzu i na ziemniaki najpierw wylewamy sos z cieciorki potem warzywa z patelni a na koniec ser bałkański. Możecie jeszcze polać wszystko odrobiną oliwy z oliwek. Aha pamiętajcie, aby ugotować kilka ziemniaków więcej bo wiemy z doświadczenia, że zawsze kilka zjadanych jest

vegetanie
Pasta Adzuki 123

gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Pasta na chleb a na wierzch kiełki lub inne warzywa. Smacznego

Apetyt na Zielone
szczupak pieczony z fasolką szparagową i masłem 137

szczupak z fasolką szparagową Koniec zimy to okres kiedy szczególnie należy zadbać o  dietę. Absolutnie nie może w niej zabraknąć ryb, ani warzyw. Dlatego dziś przedstawię proste ( można by powiedzieć postne ) danie, które swym delikatnym smakiem z pewnością zachwyci, wszystkich amatorów rybich potraw. składniki dla czterech osób cały szczupak o wadze około półtorej kilograma 5 łyżek masła 2 ząbki(...)szklanki), mieszamy i od razu zdejmujemy patelnię z palnika. Dużą blachę wykładamy aluminiową folią i układamy na niej rybę ( grzbietem ku górze). Do wnętrza szczupaka  wkładamy  warzywa z patelni, związujemy rybę sznurkiem i smarujemy łyżką masła. Siekamy drugą  cebulę  w  ósemki , wkładamy do miski, dodając resztę fasolki, dwie  łyżki  stopionego masła, sól, oraz

Miód i pieprz
ZG... Zgrana paczka, czyli szybki makaron, warzywa i kurczak 345

można je dowolnie konfigurować! Makarony są też idealnym rozwiązaniem podczas "opróżniania" lodówki ;) Ja wyciągnęłam wszystkie warzywa i zaczęłam czarować. Tak więc zapraszam Was dziś na pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i nutką Azji :) Składniki: 1 x opakowanie razowego makaronu spaghetti 2 x pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki (tylko(...)oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy startym serem. Czy to nie proste? ;) może dla niektóry to wielki przyprawowy i smakowy misz-masz, ale ja lubię się bawić i sprawdzać moje kubki smakowe

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania