udka - 4428 przepisów (strona:94/296)

BITKI Z SZYNKI W SOSIE WARZYWNYM 189

Inspiracją do tej potrawy był przepis Danusi z bloga  Co mi w duszy gra  na udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką. Pomyślałam, że danie jest super, ponieważ lubimy duszone mięso i lubimy sosy z dodatkiem warzyw.  A, że akurat kupiłam piękne mięso od szynki postanowiłam zmienić przepis Danusi, i udka zamienić na szynkę. Przepis jest prosty

Walijskie Pichcenie
Jak przygotować grilla 144

Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez

Cztery Fajery
Udka z kurczaka na sposób włoski 95

tych, którzy lubią dobrze zjeść i lubią nie stać w kuchni ;) Nam też się tak zdarza, więc wymyślamy…spróbujcie sami, na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 100 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 1 łyżka suszonej bazylii(...)łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli natka pietruszki garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem

R'n'G Kitchen
Rolada z trzech rodzajów mięsa : indyka, kurczaka i wieprzowiny w pieczarkach 119

inne danie. I to był strzał w dziesiątkę. Indyka nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam. Składniki: Filet z indyka 700 g 4 udka z kurczaka 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 500 g pieczarek 1 cebula Olej do podsmażenia pieczarek Czubryca zielona Czubryca czerwona Sól Bulion/ woda Wykonanie: Filet z indyka kroimy na płasko(...)uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy w piekarniku

Smaki Ewy
Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy 149

grillowaną kukurydzą, pomarańczą i limonkami, a jako dodatek podacie karaibską sałatkę z mango i awokado .  Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy Składniki: 4-5 wyfiletowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy pomarańczy sok z połowy limonki Do podania grillowana kukurydza grillowane(...)sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać gorącą oliwę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy oliwa ostygnie dodać sok z limonki i pomarańczy i dokładnie wymieszać. Udka z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso osuszyć i przełożyć do miski (najlepiej szklanej), zalać marynatą, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-5 godzin.  Grillować

Codzienne Gotowanie
Zupa pomidorowo-bazyliowa z ryżem 198

zalać zupą. Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać nią zupę w talerzach. Uwagi: Do przygotowania zupy można wykorzystać gotowy rosół lub przygotować szybką wersję (ja tak zrobiłam). Wystarczą 4 udka z kurczaka, pęczek włoszczyzny (można zastąpić zimą wersją mrożoną), 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy godzinę, po czym wyciągamy z zupy. Udka z kurczaka można podać

Passions hobbies life
Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) 114

danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark . Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy. Składniki 1 kg udek z kurczaka 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark 200 g pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej kostki bulionowej(...)cukinia 100 g groszku cukrowego 125 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem. W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około

R'n'G Kitchen
ZUPA BROKUŁOWA 145

smacznie! Składniki: 2 brokuły 1 marchewka 1 łyżka masła 1 cebula 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 ziemniak 2 litry wody 2 udka z kurczaka lub korpus 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% 3 łyżki mąki pszennej pieprz, sól, sos sojowy do smaku Prażona cebukla: 1 duża cebula 1/2 łyżeczki soli mąka oliwa(...)Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażyć ok 5 minut.  Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Ugotować bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, brokuły oraz podsmażoną cebulkę. Gotować 15-20 minut, aż do momentu aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprze. Całość

Słodki Zakątek
Restauracja Cyrano de Bergerac 146

krakowskiego Amarylisa. Już samo wnętrze przyprawia o zawrót głowy. Bardzo klimatyczne miejsce z romantyczną muzyką francuską w tle. Oto pozycje z menu, które zamówiliśmy: Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo

Karola gotuje
Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem 241

przygotowane udka są przepyszne! Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki. Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata:   1 łyżka oleju sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru

Di gotuje
Zapiekanka mięsno-pomidorowa 120

Zapiekanka mięsno-pomidorowa Moja propozycja na dziś to pyszna pikantna zapiekanka mięsno-pomidorowa. Zapiekanka mięsno-pomidorowa Składniki dla 4 osób: 2 udka 2 filety 5 mięsistych pomidorów 3 cebule 800 g młodych ziemniaków 100g czarnych oliwek 2 papryczki chili 6 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa(...)Wykonanie: Udka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem 175 stopni).   Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w cienkie słupki

Pomysłowa kuchnia
Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym 115

Jeśli szukacie pysznej oraz prostej propozycji na lekki i niezbyt skomplikowany obiad to doskonale trafiliście. Potrawka z udek kurczaka jest świetnie doprawiona, a mięso miękkie i soczyste - bardziej od piersi, czy filetów. Spróbujecie? Polecam! 500g mięsa z udek kurczaka Przyprawy: 5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej  1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli

Di gotuje
Udka z kurczaka bez skóry w warzywach 130

panującego upału coś trzeba jeść. O piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko. Składniki: Udka z kurczaka bez skóry ( ja miałam 10 ) 2-3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Olej – niewielka ilość Bulion warzywny / woda Wykonanie: Udka nacieramy solą i pieprzem

Smaki Ewy
Prawdziwy, domowy krupnik 209

bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik to idealna zupa na wszelkie dolegliwości żołądkowe… Składniki 2 udka z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 5 ziemniaków 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Przyprawy 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz 2 liście(...)laurowe 1 łyżeczka lubczyku Domowy krupnik – przepis W ok. 2-2,5 litrach wody gotujemy przez 30 minut udka . Następnie dodajemy do wywaru włoszczyznę (bez marchewki i pietruszki). Gotujemy 20 minut, dodajemy kaszę i ryż. Gotujemy kolejne 20 minut. Z wywaru wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i obraną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro 114

przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania