przydomowym ogródku. Dlatego wykorzystuję jeszcze mrożonki. Jak to zwykle w niedzielę, szkoda czasu na długie gotowanie. Mrożonki w takim przypadku są znakomite do krótkiego gotowania. Wykorzystałam również mięso z udek, które nie wymaga długiej obróbki. Do tego delikatna kasza jaglana i obiad gotowy. Składniki: -6 porcji mięsa z udek -pół opakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała
Kulinarne przemysleniaKurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka, skrzydełka i filet marynata: … Czytaj dalej Kurczak tandoori
czarrna od kuchniUrozmaicamy wybór kasz niemowlakom. Jak zrobić zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny? Możecie również zrobić lane kluseczki i podać bulion jako pierwsze danie. Na drugie danie proponuję pyszne udka: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. I pamiętajcie, wasze maluchy dopiero uczą się jeść. Nie zamykajmy ich w klatce smaków. Używajmy wielu przypraw. Dzięki temu
Krupeczkis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 porcje mięsa z udek bez kości -pęczek pietruszki -4 małe ząbki czosnku -2 łyżki oleju lub oliwy -sól, pieprz na sos: -2 średnie cebule -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -2 łyżki śmietany(...)łyżka masła -zielona pietruszka -sól, pierz Mięso z udek dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem, posolić, popieprzyć. Pietruszkę i czosnek drobno posiekać lub zmiksować wraz z olejem. Na każdy płat mięsa rozłożyć masę pietruszkową, złożyć w roladkę i związać w dwóch miejscach sznurkiem. Każdą z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego (180 stopni ) piekarnika
Kulinarne przemysleniakapusty pekińskiej, 2 udka kurczaka wędzonego, 1 średnia czerwona cebula, 3-4 średnie ogórki kiszone, puszka kukurydzy konserwowej. Sos: 3-4 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżeczki keczupu. Dodatkowo: sól i pieprz. Dzisiaj kolejna pyszna sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka na moim blogu. Dodatkowo wzbogacona jest o ogórka kiszonego, czerwoną cebulkę, kukurydzę oraz sos keczupowo-majonezowy. Ale akurat ta sałatka(...)ponieważ od początku do końca wymyślił ją mój syn. Więc mam nadzieję, że nikogo nie dziwi, że do jej nazwy dodałam imię jej autora :) Kapustę pekińską posiekać dosyć drobno. Udka z kurczaka dokładnie oddzielić od kości i zdjąć z nich skórę. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać
Świat Domowej Kuchniząbki czosnku 10 ziaren pieprzu kolorowego 2 łyżki warzywka 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 łyżki papryki czerwonej 250 ml śmietany Wykonanie Udka myję i osuszam , kiedy mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie(...)wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania . Smacznego
Mój Smakchutney. Możecie go przygotować z moich przepisów tutaj. Polecam! Pasztet wielkanocny w indykiem Składniki na 4 keksówki o wymiarach dna 20 x 7cm: 1kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik
Smak mojej kuchnizgłaszam do konkursu Galeo i mam nadzieję, że tradycja w tak fajnym i ciekawym wydaniu przypadnie do gustu jurorom i przypomni o zbliżających się wielkimi krokami świętach! Składniki: 6 udek 3 marchewki 2 pietruszki Mały kawałek selera 2 ziela angielskie 2 liście laurowe np. Galeo 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mały kawałek pora Sól, pieprz np. Galeo 20g żelatyny(...)rosołu pokrojona w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków 2 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros np. Galeo Sposób przygotowania: Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, a na końcu przypieczoną z czosnkiem cebulę. Z gotowego wywaru odlewamy ok 1 litr, w którym rozpuszczamy
Kuchnia w czekoladzieświęta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna(...)ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane
talerz przyjemnościmnie już dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki(...)dziękuję :) Pasztet domowy Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki
Smak mojej kuchnizbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy z żurawiną Składniki na 2 formy 11 x 11cm: 2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka 250g wątróbki drobiowej pęczek włoszczyzny 2 kajzerki 2 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości(...)mięso będzie miękkie (1h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5-10 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę
Smak mojej kuchniLata temu kupowałem udko kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE! Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny! Więcej o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?" Składniki: 1 kg udzików z kurczaka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekolejnym przepisem. A jest to rosół, w wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej
Gotuj z Mąkąsmaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 4 udka z kurczaka - 30 dkg pieczarek - 1 większa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól(...)pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości. Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody. Obrane mięso, marchewkę, cebulę
Kuchnia z widokiem na ogród