pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany(...)minuty do wrzątku. Krok 6 Do pęczaku z warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Wymieszaj. Wsyp parmezan, znowu wymieszaj. Dodaj podsmażone grzyby. Wyciągnij z piekarnika udka, pokrój w paski i dodaj do pęczotto. Gotowe! Smacznego! Artykuł Czwartek: Pęczotto z grzybami i groszkiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmarchewki 1 łyżka masła 1 duża cebula 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 litry wody 2 udka z kurczaka lub korpus 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy pieprz sól sos sojowy do smaku Do garnka wlać 3 litry wody, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie(...)oraz udka z kurczaka. Ugotować bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, brokuły i groszek. Gotować 15-20 minut do momentu, aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Całość zblendować na gładki krem. Doprawić kurkumą, papryką i pozostałymi przyprawami. Przed podaniem udekorować pestkami i natką pietruszki. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz
Słodki Zakątekdzięki temu wiem, co się znajduje w ich składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę. Składniki: 1 kg łopatki bez kości 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg) 1 czerstwa bułka 5 jaj 2 cebule 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 0,5 selera 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca(...)Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec)oraz mięso z łopatki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę
Słodki Zakątektymiankiem. Mrożone warzywa to idealne rozwiązanie wtedy gdy nie mamy świeżych warzyw a tu mamy od razu mieszankę różnych warzyw i nawet dodatkowo przyprawę. pierś z kurczaka lub z udka ( u mnie akurat to było udko z rosołu ) przyprawa do kurczaka 1 torebka ryżu mieszanka warzyw na patelnię Hortex. Pierś z kurczaka pokroić w paski i posypać
Moje domowe kucharzenieDanie proste i szybkie. Jednocześnie można przygotować ziemniaki. Wystarczy 20 min by zrobić obiad dla całej rodziny. Reszta robi się sama. Najlepsza remulada ever od Folwark Składniki: 4 udka z kurczaka 3/4 szklanki remulady duńskiej od Folwark 1 główka czosnku Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy. Sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Udka mieszamy z sosem, układamy
R'n'G Kitchenindyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu(...)czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze około 30 min., aż mięso się przyrumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Galareta: Udko myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litra zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę
Kuchnia MagdaLenyMój wczorajszy obiad piekarnikowy, nie wymagający dużego nakładu pracy, a przy tym smaczny. Pomysł zaczerpnięty od Pani Natalii , choć ja trochę pozmieniałem :) Składniki : - udka, - ziemniaki. Marynata: - 3 łyżeczki czubrycy czerwonej, - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, - 1 łyżeczka tymianku, - 1 łyżka musztardy, - 3 łyżki soku z cytryny, - 3 łyżki oleju, - sól. Składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić
Przepisy MikołajaSmaczny soczysty kurczak, a właściwie udka z kurczaka. Danie całkowicie piekarnikowe i jak zwykle w takich przypadkach nie wymagające dużego nakładu pracy. Składniki : - 8 podudzi z kurczaka, - 1 cebula, - pomidory krojone z puszki, - 2 łyżki syropu imbirowego , lub kawałek świeżego i łyżeczka miodu, - sól, pieprz, - listki ze świeżego rozmarynu - mieszanka ziołowa : utrzeć w moździerzu zioła prowansalskie, 1/4 łyżeczki(...)gorczycy, 1/4 łyżeczki kminku, majeranek. Wykonanie : Udka przyprawić solą, pieprzem i ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa
Przepisy MikołajaSkładniki: 1,5 szklanki ryżu 4-5 udek (piersi, podudzi) z kurczaka przyprawa do kurczaka 700 ml bulionu ( rosołu , wody z przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa(...)kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek jeśli używamy piersi z kurczaka im godzina wystarczy. Mmm Pycha
Na moim talerzuokresie świątecznym w sklepach rumienią się pyszne, słodkie i dojrzałe klementynki. Aż żal byłoby ich nie wykorzystać do celów kulinarnych. Dzisiaj zrobiłam pyszne filetowane udka z kurczaka upieczone z mandarynkami, cebulkami, selerem naciowym i białym winem. Wyszły wyśmienite i lekkie, idealne, żeby odetchnąć po ciężkich świątecznych przysmakach. Składniki: 8-10 udek z kurczaka bez skórki 10 małych cebulek 4 ząbki
Cytryna&Co.Składniki: 1,5 szklanki ryżu 4-5 udek (piersi, podudzi) z kurczaka przyprawa do kurczaka 700 ml bulionu ( rosołu , wody z przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa(...)kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek jeśli używamy piersi z kurczaka im godzina wystarczy. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUdzień wcześniej, to resztę przygotujemy błyskawicznie. Do kurczaka z ziemniakami wystarczy podać surówkę i obiad mamy gotowy. Polecam! [embed]https://youtu.be/O4BAKbnriJU[/embed] Składniki na kurczaka w musztardzie: około 5 udek z kurczaka (można wykorzystać inne części kurczaka np. skrzydełka) 6-7 ziemniaków 2 cebule sól, rozmaryn Na marynatę: 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej łyżka miodu (dałam lipowy(...)łyżka oleju sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie Udka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Kurczaka smarujemy gruntownie marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej, żeby marynował się przynajmniej 12 godz). Po tym czasie obrane ziemniaki kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka. Ziemniaki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy sól i rozmaryn. Warzywa
e-PrzepisyKulinarneKuskus Perłowego RadixBis 2 udka 1 marchewka pół cebuli 1 pomidor 1/4 kapusty pół cukinii małej sól ziołowa RadixBis natka pietruszki Udka myjemy i obsypujemy solą ziołową i skrapiamy oliwą, odstawiamy na ok godzinę. Obsmażamy na tłuszczu w głębokiej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Doprawiamy solą ziołową RadixBix
Gotowanie jest łatweudka ok 1,2 kg 450 g wątróbki drobiowej kawałek podgardla wieprzowego ok 400 g 4 marchewki kawałek selera pietruszka 1 cebula sól pieprz ziele anielskie listek laurowy lubczyk pieprz ziołowy 2 łyżki mączki grochowej 4 łyżki kaszy manny Mięso oczyszczamy (wątróbkę odkładamy) Do garnka wkładamy udka i tłustą wieprzowinę, dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk
Gotowanie jest łatwedobrym mięsem. Dostać je w dzisiejszych czasach, mam wrażenie, że graniczy z cudem. Kiedy jednak ten cud się przydarzył i M. przywiózł do domu pięknie wytrybowane, świeże mięso z udek, wiedziałam, że przeznaczę je na coś fajnego. Wystarczyło kilka chwil, by skomponować pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki dla 4 osób: 4 udka kurczaka bez kości i skóry 200g
Kuchnia w czekoladzie