udka - 4428 przepisów (strona:236/296)

Lekki rosołek z kurczaka 155

zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny  na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia  zimnej jesieni.Pierwszy dzień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki drobiowo warzywne 119

duże udko z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasztet pieczony 141

łopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych

Świat Domowej Kuchni
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 428

wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło

Ostra na Słodko
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 164

pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki.  Następnie rozkładamy na płacie równomiernie

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak faszerowany pieczarkami 1332

osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki, wycinamy kości z nóżek i udek. Kolejno usuwamy szyję i mostek. Bardzo ważne jest by nie uszkodzić skóry kurczaka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię

Aga w kuchni
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 341

Jest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu...  . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków olej z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować

zielonacukinka
Przepisy Świąteczne 181

miodowo-musztardowe Schab faszerowany pieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka   Kurczak w szynce   Indyk w marynacie   Zrazy z indyka Udka z granatami  Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie  Pieczona karkówka

Sto kolorów kuchni
Szybki obiad 315

myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też

NA MOIM TALERZU
Mój bigos 156

przykryła kapusty) dorzucam ziele ang., liście laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę miękkie. Cebulę, pieczarki, kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z udek kurczaka/indyka itd.) kroję i smażę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa.Gdy kapusta jest miękka i woda odparuje wrzucam mięsko z patelni mieszam, doprawiam przecierem pomidorowym, próbuję

NA MOIM TALERZU
Udka z kurczaka pieczone 160

Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka. Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części. Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.    Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ), skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.    Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne

Maminek kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 377

niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów.  Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka

Smakowity Blog Kulinarny
Do agrestu podejście drugie 155

stopy (a jeszcze nie był poważnie skrzywdzony przecież). Obudził mnie C. o wpół do dwunastej w nocy, kiedy wrócił do domu. Stwierdziwszy, że jestem głodna, wsadziłam do piekarnika udka kurczęce z poprzedniego obiadu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po godzinie były nadal zimne! Ale tak właśnie się dzieje, kiedy człowiek nie ustawi temperatury...  W piątek, żeby nieco sobie humor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak pieczony w glazurze 266

ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania