udka - 4428 przepisów (strona:237/296)

PAŁKI KURCZAKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH 157

Niby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymi Składniki: 1 kg pałek z kurczaka szklanka powideł śliwkowych 4 łyżki musztardy miodowej łyżeczka rozmarynu szczypta chili sól,pieprz Wykonanie: Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki

Z Majeczką w kuchni
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 229

Udka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki

Z Majeczką w kuchni
Kurczak duszony w ziołach 310

Miękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak.  Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać. Składniki: udka z kurczaka sól czosnek granulowany papryka słodka i ostra imbir mielony ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek) olej do smażenia Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać

chwile dla mnie
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 176

zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe - 5-6 ziaren ziela angielskiego - sól,pieprz - jedno udko od kurczaka - kawałek kości wieprzowej na zupę. Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób. Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody

Pasje Jolki
Kurczę pieczone na piwie 324

Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku. Skórę na udkach nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :) Sokiem z marynaty

Taste Of My Day
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 195

false false PL X-NONE X-NONE Przepis: Czyścimy mięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką

WeAreCrazy
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 152

zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - Czosnek, 5 główek - Przyprawy: * pieprz czarny, * pieprz ziołowy, * domowa mieszanka suszonych warzyw, * ostra papryka, * słodka papryka, * mieszanka

Wypisz Wymaluj
Nogi z kurczaka po sycylijsku 171

Lucia. Moja znajoma Lucia lubi kurczaki, ale nie lubi ...piersi z kurczaka. Dla niej pierś z kurczaka jest sucha i zawsze mi powtarzała , że kura ma najsmaczniejsze „bioderka” , czyli udka i podudzia. Kurczaka w ten sposób droga Lucia robiła zawsze na niedzielę. Kurczak na Sycylii generalnie zawsze jest w niedzielę, jeśli nie z rożna, to z piekarnika. Z dodatkiem ziemniaków

Z Kuchni Do Kuchni
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 187

zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę.  Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak...  Polecam gorąco :-) Składniki: mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak) 2 puszki pomidorów w sosie własnym kartonik  soku pomidorowego 1l 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy słodka papryka ostra papryka

Walijskie Pichcenie
DOMOWY ROSÓŁ 212

pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po chwili gotowania zbieramy powstałe

Walijskie Pichcenie
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 180

takim z dodatkiem wołowiny.  Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie:  Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną

Walijskie Pichcenie
Kurczak w jesiennych warzywach 248

nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna.  Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego

Przysmaki Karolki
Galareta drobiowa 155

Galareta to danie , które robimy  w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji.   SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka pierś z kurczaka 600 -700 ml rosołu 14 g. żelatyny 3-4 łyżki zimnej wody 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki marchewka  2 ząbki czosnku WYKONANIE Żelatynę

W kuchennym oknie Ewy
Zupa PHO z kurczakiem 421

zagotowania, z wywaru wyjmujemy kurczaka, by nie był zbyt suchy i bez smaku (mówiąc wprost wiórowaty). Kurczaka "obieramy" z mięsa, czyli na bok odkładamy mięso z piersi i udek, a kości, skórę i resztę części naszego kuraka wrzucamy do garnka i dalej gotujemy. Gotujemy na wolny ogniu ok godzinę / półtorej godziny, po czym odcedzamy i zdejmujemy tłuszcz, jaki pływa

Taste Of My Day
Pyszny pasztet domowy 141

pasztet z królika i kury wiejskiej ( oczywiście może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka)  40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej  2 średnie cebule, obrane i pokrojone  grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania