udka - 4428 przepisów (strona:234/296)

Confit z kaczki z soczewicą 147

przed końcem gotowania  dodać do soczewicy  pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku oliwą , octem solą i pieprzem. Udka wyjąć z piekarnika i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik Soczewicę ułożyć w miseczkach , dodać po łyżce jogurtu naturalnego, na wierzchu położyć kaczą nogę.  Razem z nogami można podpiec ziemniaki

Stare Gary
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 209

posiekane + główka do pieczenia majeranek gałązka tymianku (opcjonalnie) sól pieprz kieliszek białego wytrawnego wina ziemniaki  (2-3 na osobę ,ile kto jada) przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego lub naczynia (przykryć folią spożywczą ) i schować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 238

kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego! Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso upieczone tak jak trzeba - żadnych niedopieczonych kawałków. Tłuszcz wytopił się niemal idealnie, chociaż były miejsca (przy piersiach i udkach) gdzie jeszcze trochę go zostało. Skórka pięknie się zbrązowiła. Myślę , że gdybym trzymała ją w piekarniku 40 min. dłużej, resztka tłuszczu też by się wytopiła. Soczystość to zasługa i moczenia

Stare Gary
Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera 449

dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm). Obierz cebule i pokrój na duże łódeczki. Usuń gniazda nasienne z papryki i grubo pokrój. Włóż cebulę, paprykę i udka do naczynia z pomidorami. Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku tylną częścią noża i dodaj je do brytfanki. Posyp wszystko papryką i łyżką tymianku, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz

Kredowe Menu
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 206

wykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść. Robiłam ich już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki: 1/2 kg ugotowanych udek kaczki 1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego

Mango Papaja
Lekki rosołek z kurczaka 170

zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny  na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia  zimnej jesieni.Pierwszy dzień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki drobiowo warzywne 145

duże udko z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasztet pieczony 166

łopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych

Świat Domowej Kuchni
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 460

wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło

Ostra na Słodko
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 183

pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki.  Następnie rozkładamy na płacie równomiernie

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak faszerowany pieczarkami 1359

osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki, wycinamy kości z nóżek i udek. Kolejno usuwamy szyję i mostek. Bardzo ważne jest by nie uszkodzić skóry kurczaka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię

Aga w kuchni
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 366

Jest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu...  . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków olej z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować

zielonacukinka
Szybki obiad 338

myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też

NA MOIM TALERZU
Mój bigos 181

przykryła kapusty) dorzucam ziele ang., liście laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę miękkie. Cebulę, pieczarki, kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z udek kurczaka/indyka itd.) kroję i smażę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa.Gdy kapusta jest miękka i woda odparuje wrzucam mięsko z patelni mieszam, doprawiam przecierem pomidorowym, próbuję

NA MOIM TALERZU
Udka z kurczaka pieczone 177

Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka. Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części. Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.    Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ), skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.    Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne

Maminek kulinarny