pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem
Kuchnia po mojemuświetne działanie na organizm. Nastawiajcie garnek bo to jest ta pomidorowa marzeń! Dla 12-14 osób Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 2 korpusy z kurczaka 2 udka z kurczaka Ziele angielskie Liść laurowy 3 pokrojone w talarki marchewki 2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula 10 cm kawałek
Kuchnia PROzdrowotnaniego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody
kolorowotorcikowomożna go też zetrzeć na tarce). Przekręcamy królika ponownie na pierwszy boczek i wkładamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać na kapuście kiszonej oraz z sosem
Weekendy w domu i ogrodziekurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta
wyzwania kuchennecieplutki dzień, nie chce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka garść fasolki szparagowej kilka młodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie
MarciochaKucharzyChrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej
W kuchni wieczoremlepsze, bo sami dbamy o to, by wywar był aromatyczny. SKŁADNIKI 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 3 marchewki 1,2 kg mięsa z kurczaka (mogą być 3 duże udka) 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 jajek mały pęczek pietruszki 1 żelatyna wieprzowa (np. Dr Oetker na 2,5 litra wywaru ) 1-2 łyżki vegety opcjonalnie sól
Passions hobbies lifeprzypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja! 1 kg udek z kurczaka Sól Pieprz Marynata: 0,5 szklanki soku z cytryny 1 papryczka chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry
VioletoweKucharzeniezostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała
Trzeci talerzpraktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula 1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory olej lub oliwa do smażenia 1/4 szklanki wody (tylko w przypadku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPodawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny , więc dziś wersja drobiowa Składniki 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoja ulubiona marynata do mięsa i ryb. Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki 1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagotowaniu. Składniki: ½ filiżanki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego ¼ filiżanki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju sezamowego ¼ filiżanki miodu 1 ząbek czosnku 1 kawałki kurczaka (zrobiłam z udek) sezam 1 łyżeczka soku z limonki posiekane chilli i szczypiorek, jako dekoracja. Wykonanie: Nastawić piekarnik na 200°. W misce pomieszać sojowy, rybny i ostrygowy sos, miód, olej sezamowy
Kulinarna rozmowa