się na podanie również jako ciepła kolacja. Ryż z cukinią i wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI : 150 g ryżu białego 300 g cukinii 1 duże wędzone udko sól i pieprz do smaku 4 gałązki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy na patelnie i podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolecam Państwu udka z kaczki ..obecnie nie jadam mięs ,ale u mnie w domu w dzieciństwie często królowała na stole kaczka
Ugotujmy CośSoczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku
Kuchcik gotujesię składało, że nic nie pojawiało się na blogu. Nadal jednak sa to moje ulubione smaki i nadal chętnie się nimi z wami dzielę. 1 kg mięsa kurczaka ( piersi, udka
Polska Zupaudek kurczaka, 6 goździków, kawałek laski cynamonu, 1 kg agrestu, sól, cukier, masło do smażenia Kurczaka, umyć, osuszyć obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano. Dodać goździki, cynamon, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Agrest umyć, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości pod przykryciem. Przetrzeć przez sito, dodać do kurczaka. Dusić
królestwo garówtego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu
DefinicjaSmakujako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza 2-3 łyżki pestek granatu 1/2 czerwonej cebuli 1/2 kostki fety o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki płatków migdałowych 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat ocet
DefinicjaSmakuniedzielny obiad proponuję rewelacyjnego kurczaka przygotowanego na ryżu. Danie przygotowuje się szybko a smakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki
paapilotkaadużą ilość składników z pozoru nie pasujących do dań mięsnych. Ale ciekawość zwyciężyła i postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo
Milion Smakówmielony olej do smażenia Wykonanie: Uda myjemy, przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 10 min. Na rozgrzanym oleju smażymy uda z kurczaka na złoty kolor około 15 min. Wrzucamy do podsmażonych udek mrożoną marchewkę przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko aż marchewka będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub z frytkami, dekorujemy zieleniną. Smacznego
kgwjanczewoktórą bardzo często „zamawiają” sobie moi mili goście. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka pietruszki
Jemy Pijemynatka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony
Jemy Pijemyczęsto. Jak wiadomo buraki są bardzo zdrowe, dlatego zjadam je ze smakiem :) Tym razem z wędzonym kurczakiem. Na jedną porcję potrzebne są: 1 ugotowany, zimny burak 1/2 udka wędzonego kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju z orzechów ( lidl ) sól pieprz
Jemy PijemyMoja mama zawsze robiła pomidorową na wywarze mięsnym, drobiowym lub wieprzowym. Najczęściej brała skrzydełka, udka albo kawałek schabowej kości, czasem żeberek. Pomidorowa mojej Mamy to była moja ulubiona zupa od 2-go roku życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje
Kuchnia Prezydentowejniej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko amatorów kuchni azjatyckiej :) Składniki wywaru: 1,8 l zimnej wody, najlepiej z filtra 2 skrzydełka kurczaka 1 porcja rosołowa 1 udko kawałek piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki
Kuchnia Prezydentowej