udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:7/86)

Kurczak piri piri Jamiego Olivera 223

Składniki: ok. 1 kg mięsa z kurczaka, u mnie udka i filet 1 brokuł sól, pieprz sos piri piri: 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 1

czarrna od kuchni
Grillowane warzywa z kurczakiem i kaszą kuskus 203

Ostatnio moim ulubionym wiosenno/letnim obiadem są grillowane/pieczone warzywa z mięsem z udek kurczaka, do tego koniecznie kasza kuskus i sos tzatziki! Od razu kojarzą mi się

Ana Mari's world
Udka ketchupowo-majonezowe 512

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz

czarrna od kuchni
Kurczak tandoori 171

Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka

czarrna od kuchni
Udka na ostro 179

Składniki: 1 kg udek z kurczaka ajwar sól zioła prowansalskie słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej Przygotowanie: Każde udko natrzeć łyżeczką ostrej pasty

czarrna od kuchni
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 247

Jeśli udka, to dlaczego nie kacze? Są soczyste i delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej(...)smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół.  Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :)  Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad 194

wymyśliłam, że do tego będą jeszcze panierowane i tak powstał ten obiad. Udka z kurczaka do tego przepisu nadają się bardziej niż piersi bo są bardziej soczyste i nie wysychają tak bardzo w trakcie pieczenia.   Nuggetsy z udek kurczaka 0,5 kg udek kurczaka ( bez skóry i kości ) 0,5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka kuminu(...)ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli   Udka z kurczaka pokroiłam na paski szerokości około 1 cm. W misce wymieszałam jogurt z olejem i przyprawami, tą mieszanką zalałam udka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowane udka odstawiłam do lodówki na 40 minut, aby przeszły smakiem ziół i jogurtu. Na dużym głębokim talerzu

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 124

marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane udka piekę jeszcze przez 45 minut

Mango Papaja
Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami 77

Przepis na soczyste roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami i cebulą. Faszerowane udka z kurczaka to pomysł na drugie danie lub na pyszną przystawkę. Jeśli zastanawiasz się: Co zrobić z udka z kurczaka? lub Jak zrobić udka z kurczaka na obiad? Zapraszamy na nasz prosty przepis, dzięki któremu wszystko przygotujesz bez użycia piekarnika. Roladki z udka kurczaka to pomysł(...)popularnego mięsa w niebanalny sposób. Co więcej, mięso z udek kurczaka jest zdecydowanie bardziej soczyste niż na przykład pierś z kurczaka. Ta druga dość często po smażeniu lub pieczeniu staje się sucha. Natomiast udka, to część kurczaka bardzo wdzięczna w przygotowaniu oraz naszym zdaniem o niebo lepsza w smaku. Udka faszerowane przepis z którym każdy sobie bez problemu poradzi

Kuchnia Na Wypasie
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 87

około 1 łyżeczki. Możesz dosolić zapiekankę kiedy będzie gotowa). Posyp skórką startą z cytryny. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Po 10 minutach przemieszaj kalafiora i ponownie wstaw do piekarnika. Krok 2 W międzyczasie dokładnie osusz udka ręcznikiem, posól (w zależności od wielkości udek 1/2-1 łyżeczka) i popieprz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju, a kiedy(...)tłuszcz kurczaka skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Krok 3 Wyjmij kalafiora z piekarnika, jeszcze raz przemieszaj. Między różyczki włóż udka z kurczaka. Umyj dokładnie cytrynę, pokrój w krążki i dołóż do kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie na wszelki wypadek

Niedzielny kucharz
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 115

około 1 łyżeczki. Możesz dosolić zapiekankę kiedy będzie gotowa). Posyp skórką startą z cytryny. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Po 10 minutach przemieszaj kalafiora i ponownie wstaw do piekarnika. Krok 2 W międzyczasie dokładnie osusz udka ręcznikiem, posól (w zależności od wielkości udek 1/2-1 łyżeczka) i popieprz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju, a kiedy(...)tłuszcz kurczaka skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Krok 3 Wyjmij kalafiora z piekarnika, jeszcze raz przemieszaj. Między różyczki włóż udka z kurczaka. Umyj dokładnie cytrynę, pokrój w krążki i dołóż do kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie na wszelki wypadek

Niedzielny kucharz
Udka miodowo-musztardowe 162

sojowego 1 łyżka estragonu (użyłam suszonego) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Udka umyć, osuszyć. W misce wymieszać obie rodzaje musztard, miód, sos sojowy, estragon oraz imbir. Dodać udka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut pod przykryciem. Następnie kolejne 15 min bez przykrycia. Udka można również upiec w rękawie

Moja Galeria Smaku
Pieczone udka kurczaka 271

Klasyka nad klasykami - udka kurczaka z piekarnika. Każdy ma na nie swój sposób. Mój wymaga czasu, ale nie jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących z wierzchu(...)ręką, albo płaską krawędzią noża  - pozostawić łupinkę - chodzi o to, żeby uwolnił się aromat. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, poukładać między udkami czosnek. Masło roztopić w rondelku, polać nim równomiernie mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący. Tuż po podaniu posypać mięso świeżym tymiankiem

Kulinarne Inspiracje
„Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha 117

dobre udka . Kiedyś już parę razy używałam majonezu do kurczaka , ale ten udoskonalony i dopracowany jest po prostu genialny . Polecam wszystkim , nawet tym na diecie , żeby po jednym grzesznym udku odzyskali zapał do dalszego katowania się brukselką A tak poważnie , może nie zdrowe ale bardzo , ale to bardzo smaczne Dobrze leczy zimową depresję Składniki na 3 osoby : 3 udka(...)sztukę z każdej strony . Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i umieszczamy w nim nasze grzeszne kawałki kurczaka . Pieczemy około 40 – 60 minut . Czas pieczenia, zależy od wielkości udek i wydajności piekarnika . pieczemy z termoobiegiem . Serwujemy na gorąco , przystrojone czerwoną cebulką , koniecznie z niezdrowymi frytkami . Jak grzeszyć to po całości Drugiego dnia , warto zrobić lekką zupę i jedząc ją wspominać

Ogrodnik w podróży
Poniedziałek: Kurczak pieczony po prowansalsku 140

cytryny i wytrawnego wina. Jest to zasługa czosnku i szalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze. Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu. Przepis pochodzi z cookingnyt.com Składniki: 2 nogi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego(...)Udka osusz ręcznikiem. Wysyp mąkę do płaskiego naczynia, zapanieruj w niej kurczaka – strząśnij nadmiar mąki. Krok 2 Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju. Włóż na rozgrzany tłuszcz udka. Posól mięso i popierz, posyp połową ziół prowansalskich.Smaż przez kilka minut aż skórka zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę. Przypraw podsmażoną stronę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż udka

Niedzielny kucharz