udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:13/86)

KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH Z PURE Z BATATA 166

PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę.  Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.  Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut. Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 71

może nie najbardziej, ale dosyć lubię), czyli za przygotowanie jakiegoś żarełka. Tym bardziej, że Madzia za godzinę z pracy wróci i pewnie jeść będzie chciała. Więc w piekarniku już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę

Marder&Marder Manufacture
Kurczak à la KFC 3230

ilości aby największe kawałki kurczaka mogły w nim swobodnie pływać i smażymy mięso z obu stron po około 8 minut. Od razu po wyjęciu większe kawałki mięsa (udka) możemy wstawić do piekarnika i dopiec je jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Kawałki z piersi kurczaka i skrzydełka możemy jeść od razu, ale na zimno też są wyśmienite

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka z kurczaka w marchewce 181

pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.   Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.   Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo.Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku 213

chorizo pikantnej     8 udek kurczaka bez kości i skóry     1 zielona papryka      1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki     1/2 łyżeczki suszonego oregano     sól morska     świeżo mielony czarny pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane(...)desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę z oregano i odstawiamy. 4. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, posypujemy warzywa plasterkami chorizo - mieszamy. Na wierzchu układamy udka kurczaka i posypujemy wymieszanymi wcześniej przyprawami. Doprawiamy solą, pieczemy kolejne 20 minut. 5. W tym czasie: Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Zmywamy

peggiwkuchni
Kurczak pieczony na młodej kapuście 56

gałązek olej do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Kurczak pieczony na młodej kapuście Przygotowanie: Udka posypujemy solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni lub w gęsiarce rozgrzewamy nieco oleju i wkładamy udka skórą do dołu. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 7 – 8 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni. Nie przejmuj(...)kapustę przekładamy ponownie udka. Bardzo ważne jest, aby skórka znajdowała się ponad kapustą, ale reszta mięsa może być w niej zanurzona. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę bez przykrycia. Udka z kurczaka zapiekamy na młodej kapuście, aż będą miękkie. Zbliżony czas pieczenia to ok. 40 – 45 minut. Naczynie z kurczakiem wyjmij z piekarnika

Kuchnia Na Wypasie
Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika 182

Udka kurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Obiad w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik - idealny do kasz lub klusek. Udka nacięłam do kości, dzięki czemu przyprawy lepiej się wchonęły, mięso szybciej się upiekło i było bardzo, bardzo mięciutkie. Udka są cudownie złociste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsza kaczka na obiad 152

Najlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka smażone, a potem pieczone w piekarniku. Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie(...)Obracamy mięso na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut. Mięso obracamy najlepiej za pomocą specjalnych szczypiec. Następnie piersi i udka kacze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 C. Pieczemy je przez ok. 10 minut. Podczas pieczenia z kaczki wytapia się sporo tłuszczu. Po upieczeniu wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piątek: Kurczak escabeche z winogronami i jabłkiem 115

Pyszne, miękkie udka z chrupiącą skórką, upieczony razem z winogronami i jabłkiem. Kurczak escabeche jest bardzo łatwy do zrobienia i elegancki, tak że spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Przygotowanie: 10 minut Czas pieczenia : 40-50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2   W średniowieczu danie było nazywane przez Arabów „ojcem gościnności”, bo stanowiło zasadniczy składnik menu podczas(...)Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 210 stopni. Przygotuj udka: osusz je ręcznikiem papierowym, posól, popieprz. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. wysyp na dno ziarna kuminu. Połóż na nim udka skórą do dołu. Smaż przez 5-6 minut aż skórka zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę i smaż 3 minuty. Przewróć udka skórą do góry. Krok 2 Dodaj do kurczaka szalotki

Niedzielny kucharz
Udka z piekarnika 219

Moje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego(...)wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie

O kuchni z uczuciem
Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 134

łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz do smaku   Przygotowanie   Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze

R'n'G Kitchen
Pieczone udko kurczaka 166

cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe udka. Zamknąć i odstawić do lodówki . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rękaw  ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną

MarciochaKucharzy
Kotlety z udka kurczaka w chrupiącej panierce 69

udka kurczaka w chrupiącej panierce. Kotlety z udek wychodzą wyjątkowo smaczne i delikatne. Udka to najbardziej umięśniona część kurczaka, dlatego kotlety nawet po usmażeniu są  soczyste i smaczne. To kotlety z piersi kurczaka są bardziej popularne. Jednak wystarczy raz spróbować kotlet z udek, aby zauważyć różnicę. Delikatne, subtelne mięso rozpływa się w ustach. Kotlet z udek nawet po odgrzaniu(...)tani obiad z udkami kurczaka? Znudziły Ci się już udka pieczone , smażone lub gotowane. Kotlety w panierce będą znakomitą odmianą. Taki obiad ze smażonym kotletem z kurczaka na pewno posmakuje dzieciom. Jeśli nie przepadają za kotletami i udkami, zaserwujmy im mięso jako nuggetsy. Nuggetsy z udek możemy zrobić smażone lub lżejszą wersję z piekarnika. Na czym smażyć kotlety z kurczaka

Dieta moja pasja
Pieczone udka z kurczaka na warzywach 159

lubię w tym kurczaku? Wszystko Szybko się go robi, bo wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami. W czasie, kiedy nasz kurczak nabiera kolorków w piekarniku, my zajmujemy się warzywami. W nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad. U mnie w roli warzyw wystąpiła papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, brukselka i batat. Możecie bataty zamienić(...)pieczeniem. Ja jednak preferuję ją zostawić i zdejmować dopiero podczas jedzenia. Mięsko z kurczaka jest wtedy delikatniejsze. Całe danie robimy w dwóch etapach. Najpierw wsadzamy do piekarnika na ok 45 min. same udka. Po tym czasie na blachę wykładamy warzywa, skrapiamy je oliwą wymieszaną z przyprawami i na całość wykładamy udka. Pieczemy jeszcze ok 30 min. Oczywiście, możecie użyć Waszych

Mieszam w Garnku
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 146

ziemniaków, na końcu posoliłam je.  Naczynie Steam Roaster (możecie użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze

Blondynka Gotuje