udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:14/86)

Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 206

łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy(...)kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki.  Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.  Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa. Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Udka w sezamowej panierce. 94

suchej patelni do złotego koloru i układamy w brytfance. Pieczemy ok 50 min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-)         Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami,     Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta   sos; wycisniety sok z jednej cytryny 4 łyzki

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone udka z kurczaka z dynią i pikantną pumpkin spice – MediEvil 106

więcej – ono jest idealnie przepyszne! Jeśli lubicie przyprawy korzenne, dynię i pieczonego kurczaka, to czym prędzej rozgrzewajcie piekarniki i przyrządźcie sobie ten prosty, acz niecodzienny rarytas! Sir Daniel jadłby, gdyby nie to, że brakuje mu żuchwy… PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I PIKANTNĄ PUMPKIN SPICE(...)MediEvil pieczony kurczak z dynią w pikantno-korzennej marynacie CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5h CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 3 porcji POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ piekarnik forma do pieczenia patelnia folia aluminiowa ręcznik papierowy SKŁADNIKI: udko z kurczaka – 6 szt. dynia hokkaido – 1 szt. czerwona cebula – 2 szt. NADZIENIE olej – 4 łyżki miód wielokwiatowy – 2 łyżki

Nerds Kitchen
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA + FILMIK 97

Pieczone udka kurczaka to pyszne i smaczne danie. Mięso dobrze doprawione pieczemy w piekarniku dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą skórkę.  SKŁADNIKI :  6 udek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku  1 pokrojona cebula w talarki kilka pokrojonych pieczarek(...)PRZYGOTOWANIE :  Udka z kurczaka przecinamy na pół, następnie wycinamy z większej części dolną kość.  Kawałki mięsa doprawiamy do smaku, odkładamy na godzinę.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rozkładamy cebulę i pieczarki, Na to układamy kawałki kurczaka, skórą do góry, po wierzchu posypujemy jeszcze papryką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180-190 % C.  Podajemy ciepłe

Kulinarne Fantazje Marioli
udka z mandarynkami, miodem i musztardą 161

miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 duża łyżka musztardy sarepskiej sok z jednej mandarynki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 2 ząbki czosnku pieprz kilka gałązek świeżego(...)oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 526

marchewki1/2 szklanki migdałów1 szklanka rodzynek80 g mielonych pistacji3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzusóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 260°C. Z udek pozbądź się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż(...)zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu. Zagotuj go, a następnie patelnię przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zmieni kolor na ciemnobrązowy. Kurczaka ściągnij z patelni i odstaw na osobny talerz

Food Square
Udka kurczaka słodko - kwaśne 154

łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem

R'n'G Kitchen
udka z piekarnika 115

Dziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem. Składniki: 4 udka z kurczaka 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta kolendry(...)blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc.  Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika na 200*C i piec około godziny podlewając często wytapiającym się z udek tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Azjatycki rosół 110

wyjątkowo mało zachęcająca. Dlatego strzałem w dziesiątkę okazał się pyszny, rozgrzewający azjatycki rosół, który ugotowałam wczoraj. Azjatycki rosół - przepis na 8-10 porcji Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować: 2 udka z kurczaka, 250g wołowiny, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 50ml sosu sojowego, 2,5 l wody, 2 marchewki, 2 papryczki chili, łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej, łyżeczkę suszonego lubczyku, pół łyżeczki(...)stopni C. 3. Udka z kurczaka obierz ze skóry - dzięki temu rosół będzie trochę mniej tłusty i ograniczysz ilość cholesterolu, który głównie znajduje się właśnie w skórze. 4. Udka i wołowinę włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i paprykę i zalej wszystko połową sosu sojowego. 5. Włóż naczynie z mięsem do piekarnika i piecz 30 minut. 6. Po upieczeniu przełóż

Z notatnika dietetyka
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 141

marchewki - sól, pieprz    Z udek usuwamy skórę.  4 pomidory i czosnek drobno kroimy. Palcem robimy otwór wzdłuż kości udek i wpychamy tam pokrojone pomidory z czosnkiem. Na dno żaroodpornego garnka układamy wszystkie zielone warzywa i wyszorowaną marchewkę. Nadziane udka oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, ułożyć na warzywach. Pomiędzy udka włożyć pozostałe dwa pomidory. Podlewamy niewielką(...)ilością przegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika      ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Jak zrobić żabie udka 230

ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku Żabie udka Przygotowanie : ok 20 minut Składniki: – żabie udka – mąka do obtoczenia – olej lub oliwa do smażenia – sól, pieprz – do podania: cząstki cytryny, sałaty, Przygotowanie: Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć(...)obtocz w mące pszennej. Tak przygotowane udka smaż na patelni (na oleju rożlinnym lub oliwie do smażenia) przez 10-12 minut, obracając je aby przyrumieniły się z każdej strony. Po smażeniu żabie udka będą miały delikatnie i miękkie mięso. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt wstaw usmażone udka jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego

nietylkopasta.pl
Udka Pieczone z Pieczonymi Ziemniakami 199

blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam na środku udka (udka przed położeniem na blasze dokładnie smaruję marynatą w której się marynowały). Dookoła udek układam ziemniaczki. Pieczenie udek i ziemniaków: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut. Pieczone udka z ziemniakami są gotowe można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone udka z kurczaka 145

wymieszać olej, ocet balsamiczny, pieprz, sól i tymianek. Pędzelkiem nasmarować każdą porcję mięsa i ułożyć na blaszkę. Paprykę i cebulę pokroić na kawałki i poukładać pomiędzy udkami. Czosnek również porozkładać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie rumiane. (około 1h) 10 minut przed końcem dołożyć gałązkę pomidorów. pieczone udka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Pieczona noga kaczki z jabłkami 139

kacze udka 2 jabłka 2 ząbki czosnku Świeży rozmaryn Sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Udka doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do tego obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka gałązek rozmarynu. W naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia układamy udka skórką do góry. Szczelnie przykrywany pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej 146

Dzisiaj paprykowo majerankowa odsłona pieczonych udek. Obiad, który tak naprawdę przygotowuje się sam, gdyż nasz nakład to przygotowanie mięsa w marynacie i wsadzenie kurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :)   Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej Składniki : 4 udka z kurczaka około 150-175 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki prpryki mielonej słodkiej 3/4 łyżeczki papryki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki