udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:23/86)

Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie 60000

naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według

Kuchcik gotuje
Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie babci Basi 215

Mieszamy dokładnie i smarujemy udka . 3. Tak przygotowane w glazurze mięso odkładamy na kilka godzin ( najlepiej na noc ) do lodówki . Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. 4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 1 godzinę przykryte . Następnie odkrywamy i odsłonięte pieczemy około 15-20 min do zrumienienia.   Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kurczak na ryżu 387

Odstawić do ostudzenia. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Na to rozłożyć pokrojoną w grubszą kostkę surową cebulę. Na cebuli ułożyć umyte i osuszone udka z kurczaka. To wszystko zalać przestudzonym wywarem. Piec w piekarniku w 160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na kurczaku się zarumieniła. Danie podawać gorące, tuż

Grunt to przepis!
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1295

plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kurczak na ryżu 185

godziny.  Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żarodopornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a nim układamy pokrojone cebule. Następnie układamy udka. Całośc zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 222

czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.  Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak ze slodkim buffalo- sweet buffalo with chicken 197

Kurczak w sosie słodko ostrym buffalo- rozpływa się w ustach. Ale od początku:Składniki: Udka kurczaka- ilość w zalezności od potrzebyPieprz, sól, paprika, tymianekUdka doprawiamy solą, pieprzem, paprika I tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na  25 min, z drugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany I dostosowany do mojej

Smaki Edyty
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 200

przy 70 ząbkach wolałabym odmłodzić się o połowę ;) Dla 4 osób Potrzebujemy: 8 udek z kurczaka 1 duża cebula świeży tymianek (dodałam suszony) 40 ząbków czosnku (3-4 główki) 2 łyżki białego wytrawnego wina 3/4 łyżeczki soli pieprz Piekarnik rozgrzewamy(...)180C. Jeżeli mamy dużą, brytfankę na której możemy podsmażyć kurczaka, a później ją przykryć i włożyć do piekarnika, to super wszystko możemy zrobić w 1 naczyniu. Jeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 219

subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe  1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej(...)gałką muszkatołową (nie za dużo) na kawałkach miąższu ustaw selery wypełnione farszem polej je przygotowanym sosem i posyp startym serem żółtym wstaw do piekarnika i zapiekaj 30 min serwuj natychmiast po przygotowaniu Farsz z udek drobiowych. Selery wypełnione farszem. Selery oblane sosem i... ...posypane serem zółtym

Szybko Szybkowar
Kurczak w śmietanie 197

ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu kolorowego  2 łyżki warzywka  1 łyżeczka pieprzu czarnego  2 łyżki papryki czerwonej  250 ml śmietany  Wykonanie  Udka myję i osuszam , kiedy mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie(...)gotową mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania .      Smacznego

Mój Smak
CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY Z GRANATEM I SEZAMEM plus RECENZJA PIEKARNIKA ELECTROLUX 700 SenseCook EOE7C31X 181

korzystanie z piekarnika.  Bardzo fajną opcją jest t ryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się(...)jeden: ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci. Poniżej  podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika, a także  dane techniczne (ze strony Producenta) www.electrolux.pl/ www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eoe7c31x/ Dane techniczne  Piekarnik do zabudowy Piekarnik wielofunkcyjny z termoobiegiem Wyświetlacz: OMEGA Funkcje: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne

Słodko-Słony Świat Ilony
Udko duszone z brukselką i zapiekane ziemniaki 187

Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką. Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka by się ogrzały i nieco zapiekły. Podawać porcje ziemniaków, udko i polewać obficie zielonym sosem

Gotowanie jest łatwe
Paprykowy kurczak z warzywami 148

Niesamowicie łatwy i pyszny paprykowy kurczak z warzywami. Do przepisu możecie użyć zarówno nóżek, jak i udek z kurczaka. Danie jest kolorowe i praktycznie robi się samo. Wystarczy zamarynować kurczaka, pokroić warzywa i wstawić do piekarnika. Ja użyłam tylko papryki i cukinii, ale możecie dorzucić pomidorki koktajlowe, bakłażana, czy brokuła. W każdej z wersji danie będzie równie smaczne. Paprykowy kurczak(...)warzywami Składniki: 6 nóżek lub udek z kurczaka papryka żółta papryka czerwona mała cukinia kilka igiełek świeżego rozmarynu łyżka miodu Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól

PatiGotuje
Sałatka z kaczką słodko-kwaśną, papryką, awokado i serem lazur 246

Składniki: 1 upieczone udko kaczki (Udko kaczki marynujemy w soli, pieprzu, 3 łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny) garść roszponki 1/2 awokado 1/3 czerwonej papryki 30 gram sera lazur z niebieską pleśnią Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę

Mango Papaja
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 161

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 161

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Udka maślankowe 178

Udka kurczaka marynowane w maślance to znany i lubiany sposób na przygotowanie tego rodzaju mięsa. Jedyne o czym musimy pamiętać, to by mięso natrzeć przyprawami dzień wcześniej i zalać je maślanką. Następnego dnia wystarczy tylko przełożyć mięso na blachę i upiec. Świetne dla zabieganych, świetne na imprezy. Lubię je przygotowywać, bo smakują rewelacyjnie, a roboty przy nich tyle(...)własnego smaku). Oczyszczone mięso nacieramy dokładnie przyprawami. Umieszczamy w woreczku strunowym lub pojemniczku/misce. Zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia udka lekko otrzepujemy z marynaty, przekładamy na blaszkę  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg i dopiekamy skórkę na rumiano

Smaki Na Talerzu
Szpinakowe udka 167

Bardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego udka z kurczaka faszerowanego szpinakiem pachnącym czosnkiem i cebulką. Składniki: 7 sztuk udek z kurczaka przyprawa do kurczaka Farsz: 500g mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 130g kremowego śmietankowego serka Wykonanie: 1. Udka umyć, wyciągnąć kości, natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić na około 30 minut. 2. Szpinak odmrozić(...)drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać szpinak, smażyć całość kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić, dodać śmietankowy serek i dokładnie wymieszać. 3. Do udek nakładać farsz, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak po cygańsku 158

drobno posiekać. Udka opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem , następnie ułożyć na spodzie brytfanny.   Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220 ° C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy. Podawać

peggiwkuchni
Pałki indycze w jabłkach 116

rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około 30 minut, aż udka nabiorą pięknego brązowego koloru

Gotowanie moimi oczami
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 176

pałek lub skrzydełek kurczaka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki kolendry łyżeczka mielonego chilli olej Sposób przygotowania: Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak pieczony z nutą cytryny 219

wiele mniej czasu niż innych mięs.  Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny.  Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Udka w ananasowej glazurze 230

miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut.Przygotować glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy

Świat Domowej Kuchni