udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:27/86)

Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym 148

jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym wraz z pieczonymi jabłkami tworzą pyszne i wykwintne dnie, które wcale nie wymaga wiele pracy. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym Składniki: 2 gęsie udka 300 ml soku jabłkowego (u mnie(...)żaroodpornym naczyniu. Dorzucamy czosnek i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Całość zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez 2,5 godziny, co jakieś 30 minut polewamy udka sokiem i tłuszczem z brytfanki. Po tym czasie odkrywamy mięso, dorzucamy pokrojone na ćwiartki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) i pieczemy około

PatiGotuje
Mini quiche z pieczarkami i wędzonym kurczakiem 137

zalane jajeczno-śmietanową masą. Składniki na kruche ciasto 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Nadzienie 300 g pieczarek 1 wędzone udko z kurczaka czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka maki pszennej 1 łyżka masła Ketchup pikantny Kotlin sól i pieprz 2 łyżki tartego sera(...)przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek oraz pieczarki . Z udka kurczaka usuwamy skórę, mięso kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z pieczarkami. Cebulę kroimy w piórka

Kasia i jej kobiecy świat
Udka z kurczaka marynowane w soi 181

całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż mięso na blasze. Zachowaj marynatę do pędzlowania. Piecz kurczaka przez około godziny w zależnosci od wielkości udek. Pedzluj udka resztą marynaty. Podaj z kaszą, ryżem lub sałatką oraz z jogurtem doprawionym świeżą kolendrą, miodem i sokiem

codojedzenia
Tagine z kurczaka z brzoskwiniami 123

Na urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska

Polska Zupa
Udka kurczaka bez skóry w papryce 171

oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności od upodobania. Na patelnię wlewamy olej i rozsmarowujemy go równomiernie

Smaki Ewy
Pieczone udo z indyka babci Basi 138

opłukać, natrzeć dobrze przyprawami i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godz. ( najlepiej na całą noc ) 2. Udko włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki mięsnej lub rosołowej. 3. Naczynie przykryć i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną

Pysznosci Babci Basi
UDKA PO CYGAŃSKU 94

natrafiłam na przepis na udka po cygańsku. Zmodyfikowałam go trochę według naszych smaków i wyszedł przepyszny obiad. Udka po cygańsku to nic innego jak mięso pieczone w słodko- kwaśnej marynacie z ketchupu, cebuli, śliwek suszonych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie połączenie smaków jeśli chodzi o mięso, mi to zasmakowało i na pewno udka w ten sposób przyrządzę jeszcze(...)dusić na patelni na małym ogniu około 5-6 minut. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny. Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami

Zrób to smacznie
Suszone przysmaki dla psa 191

niedzielę do piekarnika powędrował kurczak, szprotki i wątróbka. Jimmy obstawiał kuchnię od samego rana, a przysmaki zniknęły w oka mgnieniu. Zróbcie je, a Wasze psiaki już nigdy nawet nie powąchają tych sklepowych. ;)   Suszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa z udek kurczaka 250 g wątroby indyczej papier(...)mniejsze kawałki lub nabijać na całe patyczki i odpowiednio przekładać je przez kratki w piekarniku. Suszenie: Temperatura - 60-70ºC z termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami Czas suszenia zależy od konkretnego mięsa: kurczak suszony na patyczkach potrzebuje ok. 3 h szprotki i udka z kurczaka ok. 4,5-5h wątróbka ok 5-5,5h wołowina - w zależności od wielkości kawałków

Cooking Monster
Kaczka długo pieczona 214

cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. W piekarniku pod rusztem ustawić głęboką i dosyć dużą brytfankę w której będzie gromadził się wypływający z kaczki tłuszcz. Piekarnik nagrzać do 80 st.C. Ułożyć kaczkę na ruszcie piersiami do góry i piec ok 8 godzin. Po ok 6 godzinach zwiększyć temperaturę do 100 st. C. Można też kaczkę co jakiś(...)bardzo soczysta! Mięso upieczone tak jak trzeba - żadnych niedopieczonych kawałków. Tłuszcz wytopił się niemal idealnie, chociaż były miejsca (przy piersiach i udkach) gdzie jeszcze trochę go zostało. Skórka pięknie się zbrązowiła. Myślę , że gdybym trzymała ją w piekarniku 40 min. dłużej, resztka tłuszczu też by się wytopiła. Soczystość to zasługa i moczenia w solance i długiego pieczenia. Natomiast ciekawe było

Stare Gary
Konfitowana gęś z fenkułem i quinoą 139

gałązka rozmarynu pieprz kilka listków i kwiatów nasturcji sól Wykonanie: Gęsie udko zalewamy na noc czerwonym winem i chowamy do lodówki. Na drugi dzien wyjmujemy odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Udko układamy na gałązce rozmarynu w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gęsim tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 na kilka godzin (przynajmniej 3, ja robiłam prawie

Quinoa Raz!
KURCZAK MARYNOWANY W KETCHUPIE I PIECZONY W PANIERCE + FILMIK 96

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj przepis na udka kurczaka w ketchupie i panierce. Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste mięska są idealne na obiad dla całej rodziny, również na imprezy i większe spotkania.      SKŁADNIKI :  5-7 udek z kurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy na pół. Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak po cygańsku 598

pomysł na wykorzystanie udek kurczaka. Uprzednio podsmażone udka zalewa się mieszanką ketchupu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego, octu oraz wody. Teraz wystarczy już tylko zapiec całość i gotowe. Samo danie jest smaczne, aczkolwiek amatorzy kurczaka z chrupiącą skórką będą zawiedzeni – skórka wychodzi mięciutka, a nie chrupiąca – przynajmniej u mnie taka wyszła;) 1 kg udek z kurczaka(...)rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę

Smaki Na Talerzu
KURCZAK W SOSIE BARBECUE 98

przecinamy na pół i nacieramy solą oraz pieprzem cayenne. Mięso podpiekamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się ładnie zarumieni. Udka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem barbecue. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, przez około 45 minut aż będą miękkie. Na talerz układamy porcje pieczonych ziemniaczków, na to kawałki mięsa

Kulinarne Fantazje Marioli
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 188

całą noc i mięso pysznie przeszło marynatą. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta francuskiego (przepis już niebawem na blogu

gutfut
Nadziewane ćwiartki z kurczaka 170

rozlatuje się podczas zwijania i pieczenia, a po trzecie udka są kilka razy tańsze niż filety. :) Mięso z udek jest naszym zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka(...)kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas mieszamy. Po 30 minutach pieczenia zamieniamy je miejscami z udkami i ściągamy folię, aby płyn wyparował. Pieczemy jeszcze

Kuchnia od dwojga