udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:3/86)

Do agrestu podejście drugie 153

palcem od stopy (a jeszcze nie był poważnie skrzywdzony przecież). Obudził mnie C. o wpół do dwunastej w nocy, kiedy wrócił do domu. Stwierdziwszy, że jestem głodna, wsadziłam do piekarnika udka kurczęce z poprzedniego obiadu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po godzinie były nadal zimne! Ale tak właśnie się dzieje, kiedy człowiek nie ustawi temperatury... W piątek, żeby nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem 90

łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zalej suszone grzyby szklanką ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Odcedź, zachowaj wodę, grzyby z grubsza posiekaj. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Kiedy piekarnik nagrzewa się, rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, a po chwili grzyby (suszone lub pokrojone w mniejsze kawałki boczniaki) i smaż 4-5 minut(...)przez 2-3 minuty. Krok 3 Wyjmij pęczak z piekarnika, odkryj. Przełóż udka z patelni do rondla z kaszą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij pęczotto z piekarnika i przekłuj udka szpikulcem (np. wykałaczką). Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sok, danie jest gotowe. Jeśli jest mętny wstaw rondel do piekarnika jeszcze

Niedzielny kucharz
Kurczak z warzywami na patelni i ryżem 205

kurczaka papryka ostra w proszku przyprawa typu kucharek Udka przyprawić wedle uznania przyprawami i zapiec w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika warto włożyć je do rękawa do pieczenia. Piec ok. 70 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączyć piekarnik a udka zostawić w piekarniku, żeby były ciepłe.  Ryż ugotować jak podano na opakowaniu. Warzywa na patelnię przygotować

Gotuję Testuję
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 184

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Diabelski kurczak w 15 minut 141

dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (z termoobiegiem). Krok 2 Przygotuj marynatę: zmiksuj(...)gładką pastę wszystkie składniki. Krok 3 Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw pod sam grill. Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut 150

dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (z termoobiegiem). Krok 2 Przygotuj marynatę: zmiksuj(...)gładką pastę wszystkie składniki. Krok 3 Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw pod sam grill. Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj

Niedzielny kucharz
Udka z kurczaka po tajsku 150

lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 º C na ok. godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku

mojewypiekiinietylko
Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami 606

Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. Polecam!     Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 300g gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki rozmarynu(...)polewamy olejem, mieszamy, obsypujemy przyprawą i ponownie mieszamy *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią udka wraz z marynatą *** *** Między udkami układamy ziemniaki. Całość przykrywamy (np. folią aluminiową albo foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę kroimy w dużą kostkę

Blog z Apetytem
Ziołowe udka kurczaka pod aromatycznym płaszczykiem 132

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika. Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula masło do wysmarowania formy Marynata: 3 łyżeczki ziół prowansalskich(...)dokładnie wymieszać. 2. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na 1 godzinę. 3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na połówki i cebulę pokrojoną w piórka. 4. Piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka o zapachu Prowansji 142

Dzisiaj przygotowałam dla Was udka w ziołach prowansalskich: oregano, mięta, bazylia. Zobaczcie co mi z tego wyszło :) Udka o zapachu Prowansji - w ziołach prowansalskich 4 udka z kurczaka garść listków bazylii garść oregano kilka listków mięty  łyżeczka słodkiej papryki 4 ząbki czosnku łyżeczka soli pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Do dzieła!  Udka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem(...)marynacie. Możemy przykryć folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, wkładamy udka do pieczenia. Kiedy skórka ładnie się zarumieni możemy obniżyć temperaturę do 140 stopni. Tak pozostawiamy udka w piekarniku jeszcze przez godzinę.  Po tym czasie możemy wyjąć udka i rozkoszować się ich ziołowym smakiem ;) Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Pieczone udka z kurczaka 179

jest TUTAJ. Warto upiec więcej udek to zostaną Wam jeszcze na kolejny obiad i nie będziecie musieli ponownie gotować. Ta propozycja udek jest z chrupiącą skórką… Składniki 8-10 udek z kurczaka przyprawa „złocista” do kurczaka przyprawa ostra do kurczaka czosnek granulowany sól pieprz Pieczone udka z kurczaka – przepis Udka myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy(...)zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne potrawy dajcie mniej albo więcej ostrej przyprawy. Następnie udka przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wtedy mięso idealnie przejdzie przyprawami. Udka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1,5 godziny. Jak udka będą już miękkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wtorek: Kurczak huli huli 104

całą noc. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij tackę, posmaruj marynatą kurczaka i obróć udka(...)przez 10 minut. Znowu wyjmij tackę, posmaruj marynatą, obróć udka skórką do góry i wstaw pod sam gril na 5 minut. Wyjmij i sprawdź czy mięso jest już upieczone – po nakłuciu widelcem lub wykałaczką z kurczaka powinien wypłynąć przejrzysty sos. Jeśli jest mętny, wstaw udka jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawaj kurczaka ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Kurczak

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 173

całą noc. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij tackę, posmaruj marynatą kurczaka i obróć udka(...)przez 10 minut. Znowu wyjmij tackę, posmaruj marynatą, obróć udka skórką do góry i wstaw pod sam gril na 5 minut. Wyjmij i sprawdź czy mięso jest już upieczone – po nakłuciu widelcem lub wykałaczką z kurczaka powinien wypłynąć przejrzysty sos. Jeśli jest mętny, wstaw udka jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawaj kurczaka ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Kurczak

Niedzielny kucharz
Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami 400

Pieczone udka kurczaka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Niewiele się napracujesz, a jak smakuje taki obiadek. Mięso kurczaka jest lekkostrawne, zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo udka z kurczaka to spora dawka witaminy B2 i cynku. Udka upieczone w piekarniku są soczyste, a skórka chrupiąca. Tak przygotowane mięso będzie na pewno zdrowsze. Do zamarynowania mięsa zamiast(...)masła 1-2 gałązki rozmarynu 3-4 łyżki wrzątku lub bulionu Wykonanie: udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu, odrzucić kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Zafoliować naczynie i ustawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny wstawić udka do piekarnika nagrzanego do 220`C skórą do dołu, w połowie pieczenia obrócić. Obłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!