Kolejna propozycja jak urozmaicić przygotowanie i podanie zwyczajnych udek z kurczaka. Tym razem wykorzystałam do marynaty dużo soku z limonki, cukier brązowy, chilli dzięki czemu udka się pięknie przyrumieniły, nabrały lekko azjatyckiego smaku i były przede wszystkim pyszne. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo smaczne danie. Świetne na niedzielny obiad o każdej porze roku. na niedzielny obiad lub przyj ę cie. Najlepiej podawać z ulubioną lekką surówką lub sałatą. Składniki: 5 udek z kurczaka przyprawy do kurczaka ( (według mnie najlepsza jest Przyprawa do kurczaka złocista firmy KAMIS) przyprawa do ziemniaków 6 ziemniaków marchew cebula majeranek zioła prowansalskie czosnek granulowany łyżeczka papryki ostrej oliwa(...)oliwek szczypta suszonego rozmarynu Przygotowanie: Udka umyć, poobcinać tłuszcz, nadmiar skóry i ewentualne piórka. Osuszyć udka ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką ostrą, czosnkiem, rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc. Po tym czasie udka wykładamy do naczynia żaroodpornego, na którą wlewamy cztery łyżki oliwy i trochę wody. Ziemniaki dokładnie myjemy
Smaczne Potrawygorącej lekkiej zupy. Dla odmiany dodałam do zupy kawałki pora i podałam z kąskami kurczaka. Całość idealnie się skomponowała. Krupnik z porem i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 duże udko z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 6 plastrów pora 6 gałązek natki 5 łyżek kaszy pęczak sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Udko myjemy, obieramy ze skóry, przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProsty jednogarnkowy obiad z piekarnika. Wiosenne warzywa, udka z kurczaka, przyprawy, całość skropiona dobrą oliwą smakową. Trzy proste kroki i mamy pyszny obiad bez dużego nakładu pracy. Udka przyprawić, warzywa pokroić, wszystko wymieszać i ułożyć w jednym naczyniu. Gotowe. Teraz można z kieliszkiem wina przy ciekawej lekturze poczekać aż się wszystko zrobi. Fajnie nie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwtrącam się za bardzo. Wracamy. O nic nie pytam.I tak się dowiem. W domu zawiniątko zostaje otwarte ,a tam na jego dnie, znjadują się udka i podudzia z kurczaka. Bez skóry, bo skórę na Sycylii się z kurczaków ściąga i wyrzuca- mówią, że jest zbyt tłusta aby ją jeść i niezdrowa. Mówię delikatnie, że tyle kilometrów po kilka kawałków kurzęcych(...)rzeznik! NIE! Rzeznika są nie te same! TE są inne. Kropka. Spróbójcie się kiedyś kłócić z Sycylijską Kobietą. Chrońcie głowy i grzbiety. Kultura wiatraków. Kocham to. Te udka są inne ,bo kurczaki nie żyją w niewoli. Żywią się jak nasze w Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki
Z Kuchni Do KuchniPyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny! 5 udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 szklanki wody Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzenieprzepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki(...)pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku
Z Majeczką w kuchnitych, którzy wrócili z pracy a w lodówce nie znaleźli obiadu. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: - 2 szalotki - 1 mała papryka czerwona - odrobina świeżej papryczki chili - 1 udko z kurczaka - olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki miodu - 1 łyżeczka masła sezamowego - 1/2 łyżeczki bulionu z krewetek w proszku (do kupienia na stoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu(...)wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle mieszając podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy wodę, pastę sezamową i bulion w proszku
SMYKWKUCHNIPomysłów na pieczone udka u nas nigdy dość. Szczególnie, że moja córka lubi kurczaka z kością :) Składniki: 6 niedużych udek z kurczaka Marynata: sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)Składniki marynaty połączyć, dokładnie natrzeć nią mięso. 3. Piec w 200 st.C przez 60-70 minut. Od czasu do czasu należy polać udka powstałym podczas pieczenia sosem. Smacznego!!! Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa Animiseczki wsypać kurkumę, mielony kminek, przyprawę curry, suszone oregano, mielony czarny pieprz, sól. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do przypraw, wlać sok z cytryny, wymieszać. Udka z kurczaka przekroić na pół, włożyć do woreczka strunowego wsypać wymieszane przyprawy do kurczaka i potrząsać woreczkiem tak, aby mięso pokryło się przyprawami. Odstawić na 30 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać
ememe kitchenRozpoczynamy serię "zas TRZY k kurczaka!" czyli jak wykorzystać jednego kurczaka w trzech daniach! Podstawą jest wyporcjowanie kurczaka na udka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym(...)polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ładnie aromatyzują mięso, a potem karmelizują podczas pieczenia. Udka pieczone z brokułem na zdjęciu trochę za bardzo się nawet przypiekły, ale nie miało to wpływu na smak. Minutkę za późno zajrzałem do piekarnika:) Polecam przepis na udka pieczone z brokułem, bo pozwala on ogarnąć temat obiadu bez specjalnej roboty. Do kurczaka możesz dodać zresztą dowolne warzywa jakie masz w lodówce(...)marchew, selera, czy np. czerwoną kapustę. Życzę smacznego! Składniki: Udka z kurczaka Główka brokuła Kilka ziemniaków Łyżka oleju Sól Trochę wina (opcjonalnie) Marynata 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub dowolnego) 4 ząbki czosnku drobno posiekane Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz w niej udka. Odstaw do lodówki
Niedzielny kucharzsmaku, lub podać już bez mięsa np z kaszą. Ważna jest na pewno jakość użytego mięsa. Nie kupujcie najtańszych kurczaków! Bardzo przepis polecam! Przepis znalazłam na stronie Crunchy creamy sweet Uda kurczaka w szybkowarze - przepis Składniki 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka
Stare Gary