dużą ilość składników z pozoru nie pasujących do dań mięsnych. Ale ciekawość zwyciężyła i postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo
Milion Smakówzupa, którą bardzo często „zamawiają” sobie moi mili goście. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka
Jemy Pijemydwie małe aluminiowe foremki do pieczenia. Polecam jest bardzo smaczny z chrzanem lub z żurawiną, albo zwyczajnie na kanapki z kiszonym ogórkiem. Na dwie foremki aluminiowe Potrzebujemy: 1 udko z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka ok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru(...)Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/względu na świetne działanie na organizm. Nastawiajcie garnek bo to jest ta pomidorowa marzeń! Dla 12-14 osób Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 2 korpusy z kurczaka 2 udka z kurczaka Ziele angielskie Liść laurowy 3 pokrojone w talarki marchewki 2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula
Kuchnia PROzdrowotnacieplutki dzień, nie chce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka garść fasolki szparagowej kilka młodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie
MarciochaKucharzyzostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała
Trzeci talerzmąki pszennej 140 g mąki żytniej 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę 150 g żółtego sera posiekana świeża natka pietruszki sos: serek mascarpone do dekoracji: odrobina
KreatywnePinySkładniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, ziemniaki 10 średnie, cebula 1 duża, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, woda 1 szklanka uda umyte natrzeć dobrze przyprawą do kurczaka - ziemniaki obrane pokroić w talarki grubsze, wymieszać z pokrojoną drobniej cebulą i czosnkiem na patelni na gorącym oleju zrumienić uda z każdej strony
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5-6 udek kurczaka 3 większe marchewki 1/2 kostki masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszone zioła ( opcjonalnie ) Sposób przygotowania: 1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami. 3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła. 4. Żaroodporne naczynie przykryć
A Ty Smakuj Mniefot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie
Pasje JolkiSzaszłyki mogą być pieczone w piekarniku, ale ze względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone
IMPRESJA SMAKUPolsce, Josepha Seeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem
Kulinarne przygody Gatityznudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to udka. Mają zupełnie inny smak. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWczoraj byłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach. Składniki: 300 g ryżu arborio, 4-6 udek kurczaka, 100 g kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna
Kulinarna rozmowaSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubię