udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:93/256)

Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 214

nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka(...)wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.  Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa. Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Let's play a... TOMATO! 245

której można do woli eksperymentować i zawsze wyjdzie pyszna. Po ostatnich pomidoro- chili  ekscesach dzisiejsza w nieco delikatniejszej odsłonie...  Pomidorowa zupa z kurczakiem curry 2 udka z kurczaka woda 1-2 jabłka 1/2 cebuli 1 łyżka masła 1 łyżka curry puszka koncentratu pomidorowego szczypta bazylii sól do smaku Na udkach zrobiłam wywar. Po ugotowaniu, przestudziłam, a następnie oskubałam

bastalena
Kurczak Souvlaki z pysznymi dodatkami 80

przepis na kurczak Souvlaki. Jak się domyślacie Souvlaki to danie wywodzące się z greckiej kuchni, którą ja osobiście jestem oczarowana. Kurczak Souvlaki piekłam w piekarniku. Do przyrządzenia tego dania możecie użyć kurczaka w całości lub porcjowanego. Jeśli wolicie filety z piersi kurczaka również jest to dobra alternatywa. Często podchodzę do gotowania ekonomicznie. Kupując kurczaka w całości odcinam udka i piersi(...)kalamata oliwek, feta i suszonych pomidorów. Kurczak Souvlaki marzy mi się z młodymi ziemniakami ale i tak smakował wyśmienicie. Resztki wzięłam do pracy. Tak to danie świetnie pasuje do lunchbox. Poza tym jest to tani obiad ale naprawdę bardzo smaczny! Kurczak Souvlaki 4 porcje Składniki: 4 porcje mięsa z kurczaka lub cały kurczak 4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka

codojedzenia
Jesienna zupa na "rosole" 120

Wiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być

Kolorowy Przepisownik
Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty 154

weekend był dość długi i czasu na grillowanie też było sporo, wreszcie mogliśmy przygotować na ruszt coś więcej niż nieśmiertelną kiełbaskę i kaszankę. Jednym z dań były udka z kurczaka zamarynowane w oliwie z przyprawami. Kolejne proste danie na letni obiad pod chmurką. Składniki: 10 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla 1 łyżka pikantnej(...)jeszcze dla całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :) Przy niewielkim nakładzie pracy kruche

Kuchnia po mojemu
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 333

Pomysł podpatrzony w programie kulinarnym Oliwera, z moimi małymi przeróbkami:)     Składniki : 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka  boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam(...)naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka (  podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę

Proste Potrawy
Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad. 240

grillu. A jakie pomysły na piknik przychodzą Wam do głowy? Macie może jakieś swoje must have na spacerach z dziećmi? Piszcie!! Chętnie wszyscy na tym skorzystamy. Miodowe udka z kurczaka zagrodowego 4 udka 4 podudzia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki curcumy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 łyżeczka

Krupeczki
Tuszonka z kurczaka i ziemniaków 107

danie i w sumie, to nawet nie wiem czemu robię je tak sporadycznie. Wszystko w jednym garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku garść mini marchewek 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 1 łyżka masła sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso, a na nim obrane ziemniaki i minimarchewki. Pokroić szczypiorek, koperek, posypać całość zieleniną.  Do garnka wlać  wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać  sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez

Gosia gotuje
Tuszonka z kurczaka i ziemniaków 139

danie i w sumie, to nawet nie wiem czemu robię je tak sporadycznie. Wszystko w jednym garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza.miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorkku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek pietruszki 1 nieduża marchewka 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej smietany 12 lub 18% 1 łyżka masła sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso , a na nim obrane ziemniaki. Pokroić marchewkę, szczypiorek, koperek i pietruszkę, posypać całość zieleniną.  Do garnka wlać  wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać  sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu

Gosia gotuje
Udka po tajsku 106

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku

Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 106

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku

Kuchnia MagdaLeny
Jak przygotować grilla 150

powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 175

powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata