Udka Ala Gyros Danie rozpływające się w ustach, koniecznie proszę wypróbować. 6 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 6 udek z kurczaka · 3 łyżki przyprawy Gyros · Sól · 1 cebula(...)łyżki majonezu · 4 łyżki ketchupu pikantnego · 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połówki, solimy doprawiamy przyprawa Gyros i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 ° C. 2. Po upieczeniu wyjmujemy z woreczka i układamy w naczyniu żaroodpornym
Kulinarna Chwilamniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor. ~~SKŁADNIKI~~ udka z kurczaka bez skóry 1 kg. sól himalajska 3/4 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka suszona natka pietruszki 1 łyżka pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki
Kuchnia PaulettesUdka w sosie własnym to danie mojego dzieciństwa. Miękka skórka, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka. Proste i szybkie(...)przygotowania. Takie udka najlepiej smakują podane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi ). Zachęcam do przygotowania :) Składniki na porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej wielkości cebula 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Udka umyć, osuszyć
UgotowaćKruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu. 5 dużych udek Przyprawa do kurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu(...)warzywami Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem oraz maggi. Pomidorami zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem
VioletoweKucharzeniekaloryczny niż miód I zawiera też mniej kalorii :) Jako pierwsi w pozyskiwaniu syropu klonowego I wyrobu cukru byli Indianie z Ameryki, z części północno-wschodniej. Polecam :) Zaczynamy : Składniki: udka z kurczaka 1 musztarda Dijon-220 gr 220 ml syropu klonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn Wykonanie: Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce(...)Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :). Mieszamy by udka przeszły marynatą. Odstawiamy na pół godziny. *Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki . Pieczemy 40-45 min. Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka
Smaki Edytyidealny dla osób zapracowanych. SKŁADNIKI : 10 dużych udek z kurczaka sól do smaku 1 łyżka słodkiej paparyki 2 łyżki dowolnej przyprawy do kurczaka do słoika- liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 ziarnka pieprzu PRZYGOTOWANIE : Mięso z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy solą i przyprawami, dokładnie mieszamy. Należy
Kulinarne Fantazje Mariolisię z Wami podzielić pysznymi udkami w ziołach. Trzeba poszukiwać nowych smaków, a kurczak to wdzięczne mięso. Świeży rozmaryn, lubczyk kawałki suszonych pomidorów to poezja smaków. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego kilka gałązek rozmarynu suszony lubczyk płatki suszonego czosnku suche suszone pomidory sól, pieprz, przyprawa do drobiu WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, marynujemy
Kuchnia BeatyZabawne, nigdy nie przepadałam za udkami z kurczaka, a coraz częściej pojawiają się na blogu. Staram się odczarować to z pozoru nudne danie i zdaje się, że z dobrym skutkiem, skoro sama coraz częściej po nie sięgam :) Tym razem całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze. Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza
Cook&Loveupału coś trzeba jeść. O piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko. Składniki: Udka z kurczaka bez skóry ( ja miałam 10 ) 2-3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Olej – niewielka ilość Bulion warzywny / woda Wykonanie: Udka nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy
Smaki EwyPyszna szynkowa z kurczaka bez peklosoli, przygotowana samodzielnie i w krótkim czasie. Moja kiełbasa smakowała każdemu :) SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka (4 połówki ) 2 średnie udka z kurczaka 1/2 szklanki wody 1 łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżeczki soli płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki z czubkiem czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE : Piersi kroimy w kostkę, skórki
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka i paprykarzu, oczywiście nie szczecińskiego Naprawdę warto się zainteresować bliżej tym daniem, jeśli nie z braku czasu to dla smaku . składniki na 2 porcje : 6 kawałków, małych udek z kurczaka z kością ( może być każda dowolna część kuraka lub jeszcze lepiej cały kurak , ja akurat miałam podudzia ) 2 papryki czerwone, grubościenne, duże 2 papryki zielone , grubościenne, duże 1 puszka(...)łatwo Ci się przypali. Jak udka będą mocno podsmażone, złociste. Podlej 1/2 szklanki wody, dopraw solą do smaku i duś pod przykryciem około 20 minut. Generalnie woda ma sięgać do połowy udek nie ma ich przykrywać. Po tym czasie wsyp pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki, gdyby sos odparował, dolejcie
Ogrodnik w podróżybulion. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek fasolki szparagowej i małych marcheweczek świetnie skomponował się w całości. Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkam i SKŁADNIKI : 2 ugotowane udka z kurczaka 100 g ryżu parabolicznego 150 g fasolki szparagowej zielonej około 100 g mini marcheweczek 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz do smaku szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładników: kurczaka i ryżu. Można też do niego zrobić prostą surówkę z czerwonej kapusty, coleslaw, albo po prostu dodać garść sałaty z dresingiem. Kurczaka adobo najlepiej zrobić z mięsa z kością: podudzi lub udek, bardziej soczstego. Filety niespecjalnie się nadają, bo mięso staje się suche podczas duszenia(...)sosie. Równie dobrze jak kurczak adobo smakuje wegetariańska wersja potrawy – kalafior adobo . Przepis na kurczaka pochodzi z bloga Pailin’s Kitchen Składniki: 5-6 podudzi lub 4 udka z kurczaka ½ szklanki octu winnego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 6 ząbków czosnku zmiażdżonych i przesiekanych 3 liście laurowe 3 łyżki oleju 1 szklanka ryżu Papryczka
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 duże udka z kurczaka(z rosołu) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1/2 małej papryki Udka kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy paprykę pokrojoną w paski, polewamy jogurtem wymieszanym z przyprawami. Zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Moje-pitraszenie