udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:110/256)

Mój krupnik 220

zupa w moim wydaniu  - gotowana zawsze w  minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :) SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy)   1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe ) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light :) ) sól, pieprz(...)zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany

Moje Kuchenne Rewelacje
Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 182

osób) Należy przygotować: 100 g zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść(...)łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę curry, szczyptę kardamonu, sól, biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę i gotujemy do miękkości. W czasie gdy kurczak się gotuje, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na drobnych oczkach lub również drobniutko siekamy. Wszystko wrzucamy

Ratunku obiad
Grillowanie udka z kurczaka 87

taka nasza wersja na patyku.  Składniki: 500 g udek z kurczaka ( bez skóry i kości) 2 łyżki sosu sezamowego 4 łyżki sosu słodkiego z chili Przygotowanie: Patyki do grilla moczymy w wodzie. Udka kroimy w długie paski. Sosy mieszamy, dodajemy do mięsa. Marynujemy 12 h. Kurczaka wyjmujemy, nabijamy na patyki w zygzak. Grillujemy przez 5 minut z obu stron

R'n'G Kitchen
Udka w sosie pieczarkowym 175

Składniki - 4 udka z kurczaka - 40 dag pieczarek - przyprawa do kurczaka - szklanka bulionu drobiowego - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - olej Wykonanie Udka umyć, osuszyć. Ułożyć na rozgrzanym oleju, posypać przyprawami i smażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki oczyścić, pokroić na 4 części i dodać do udek. Wszystko razem dusimy aż odparuje nadmiar wody. Bulion wlać do udek i dusić

Świat Smaku
Udka z kurczaka w marynacie klasycznej, pieczone w rękawie. 252

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  kurczaka w klasycznej marynacie. Szybko i pysznie. Polecam produkty firmy Roleski,  koniecznie musicie wypróbować :) Składniki : 5 udek z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz, domowa vegeta szczypta chili Marynata klasyczna Roleski   3 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Udka umyć i osuszyć, posypać vegetą, pieprzem,chili, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz marynatą i oliwą. Odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor 94

jest lekko dekadencki,, głównym składnikiem jest wino i wreszcie – jest to danie idealne dla leniwych, bo wymaga minimum pracy. Polecamy! Przepis pochodzi z serwisu Littlethings . Składniki: 4 udka z kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego, wytrawnego wina Liść laurowy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Kurczaki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, posól(...)popieprz. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz udka skórą do dołu. Smaż na dobrym ogniu przez 2-3 minuty albo do czasu aż skórka się przyrumieni. Krok 2 Posiekaj szalotki i dwa ząbki czosnku. Odwróć kurczaki na drugą i wsyp do rondla cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy

Niedzielny kucharz
Udka pieczone z czosnkiem 72

Wyśmienite jednogarnkowe danie na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 udek z kurczaka 2 małe cebule główka czosnku 4 pomidory 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Udka umyć, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Cebulę

Danka Pichci
Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym 187

Bardzo aromatyczna pasta do pieczywa. Połączenie kurczaka z pieczonym mięsem i olejem rydzowym to fantastyczne trio. Składniki 2 ugotowane udka z kurczaka 100 g pieczonej karkówki lub innego mięsa 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka masła ok. 1 łyżka oleju rydzowego ok. 1 łyżka śmietany 18 % sól pieprz gałka muszkatołowa papryka słodka i ostra w proszku natka pietruszki(...)udek usuwamy skórę i kości, karkówkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do malaksera. 2. Dodajemy natkę pietruszki, masło oraz siemię lniane. 3. Wlewamy olej rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy. 4. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę. 5. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania. 6. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Faszerowany kurczak 395

robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz: 700 g filetu z piersi kurczaka 300 g wątróbek drobiowych 300 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki(...)kurczaka zmielić,dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę paprykę i wątróbkę. Wbić jajko,doprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.Całość dokładnie wyrobić.   Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka upychając także w udka i skrzydełka,zaszyć mocną nitką.   Kurczaka ułożyć na blaszce piersią do góry (szef ukryjemy pod spodem) i piec 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie

Kolorowa kuchnia Elki
Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym 134

szybki do przygotowania obiad - "wyluzowane" udka z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym. Danie bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 250 g pieczarek 1 mała cebula 3/4 szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki musztardy miodowej sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia mąka do obtoczenia Udka (bez kości i skóry

Ugotować
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 197

prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI :  500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe  2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli(...)liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne 2 litr wody. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Jarzyny ścieramy

Kulinarne Fantazje Marioli
Faszerowane ćwiartki z kurczaka 114

Danie ,które szybko znika. Można powiedzieć, że jest dużym zaskoczeniem dla gości czy rodziny, ponieważ każdy myśli, że to zwyczajne upieczone udko z kurczaka a okazuje się ,że to zupełnie coś innego:) Szczerze polecam na zimno i gorąco smakuje wyśmienicie. Składniki 4 udka lub według potrzeb 1 jajko 1 cebula 1/2 szklanki bułki tartej … Czytaj dalej Faszerowane ćwiartki

gotuj ze mną
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 358

mięso z piersi kurczaka oraz podsmażone pieczarki. Ja kurczaka doprawiam jedynie solą oraz pieprzem, jeśli ktoś lubi to oprószyć można go przyprawą gyros, mieloną papryką bądź dowolną inną przyprawą do drobiu. Kolejno, ser z kurczakiem i pieczarkami zwijamy w roladę i wkładamy ponownie do piekarnika na około 40 minut. Zapraszam po przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami(...)przed pokrojeniem. Rolada serowa Warto wiedzieć robiąc roladę serową z kurczakiem i pieczarkami. Ser piekłam w formie do pieczenia o wymiarach 30 na 40 centymetra. Pieczarki przed ułożeniem na kurczaku powinny być bardzo dobrze odparowane z wody. W przeciwnym razie w trakcie pieczenia rolada namoknie. Również w przypadku kurczaka powinien on być dobrze osuszony przed ułożeniem na serze. Po upieczeniu

MeCooks