udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:196/256)

Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 207

Pieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek

Karo in the Kitchen
Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem) 52

popularną zupę można wzbogacić o grzyby np. boczniaki lub Shiitake.  Składniki na zupę tajską z kurczakiem: około 1,2 litra rosołu z kurczaka 400g mięsa z kurczaka, pokrojonego w paseczki (może być z fileta lub udek bez kości i skóry) 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona tępą stroną noża 4-5 liści limonki kaffir(...)kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki posiekany szczypiorek i kolendra do posypania gotowej potrawy ugotowany ryż (dodatek do potrawy) Tajska zupa z kurczakiem przepis  Krok 1. W garnku na zupę zagotować rosół, dodać pokrojone w paseczki mięso z kurczaka, podgotować chwilę i wlać mleko kokosowe. Następnie dodać trawę cytrynową, galangal, liście limonki

Moja Książka Kucharska
Menu na tydzień – leftovers 195

ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny

Niedzielny kucharz
Udka pieczone w rękawie z warzywami 205

tego jest lekki i zdrowy, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu

Zgrabne Gotowanie
Szybki obiad 126

niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki

Na moim talerzu
Szybki obiad 321

niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki

NA MOIM TALERZU
Pieczone pałki z kurczaka w chrupiącej panierce + film 67

Pieczone pałki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to smaczna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pałek czy udek smażonych na tłuszczu. Proces powstawania tego dania jest bardzo prosty a jego smak wyjątkowy. Pieczone pałki z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie frytek lub ziemniaków i surówki.     składniki na 3-4 porcje 1 kg pałek z kurczaka marynata

Smakowite Dania
Kurczak pieczony w bigosie 217

grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Kurczaka podzielić na części: odciąć piersi od kości, wyciąć udka i skrzydełka (kości zostawić sobie na rosół lub do innego dania). Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, a także posmarować olejem. Zostawić drób(...)Odstawić.  Bigos przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie jest zbyt mokry, dolewamy jeszcze rosołu lub wody - powinien być luźny, by mięsko go piło.  Pomiędzy kapustę poukładać kawałki kurczaka.  Danie pieczemy przez godzinę pod przykryciem i kolejne 20 minut bez, by całość się lekko zarumieniła. Temperatura 170 stopni.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 131

najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej

mojewypiekiinietylko
Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika 184

łyżki oliwy/oleju sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 8-10 młodych ziemniaków 2 średnie cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na 4 części. Z okolic kuperka i udek usunąć nadmiary tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem  wymieszać sok z cytryny z oliwą i pociętymi gałązkami rozmarynu i skórką otartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone filety kurczaka z warzywami 148

100g produktu. Do warzywnego kociołka pasują także inne części kurczaka, szczególnie te "chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli podudzia, ćwiartki z kurczaka. Pamiętajcie jedynie, jeśli zechcecie dodać takie mięso uprzednio (oprócz mojego ulubionego marynowania) przesmażcie udka na patelni z obu stron, następnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem.  Smacznego już dziś! Składniki: 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka

Zasmakuj Kuchni
Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami 221

kurczaka wyciąć cały kuper, zaczynając nacinanie od grzbietu. Należy robić to na tyle ostrożnie, żeby nie przeciąć skóry. Kości ze skrzydełek i udek nie wycinałam, chociaż też to można zrobić. Tak przygotowane mięso oprószyć przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Nałożyć na środek farsz z kaszy jaglanej i zamknąć wszystko w środku kurczaka zabezpieczając wykałaczkami lub zszywając nicią bawełnianą. Przełożyć

https:KKuchniaMniam
Udka w miodzie i musztardzie 50

Pieczone udka w miodzie i musztardzie to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Składniki 4 udka 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju papryka słodka wegeta przyprawa do kurczaka czosnek Przygotowanie Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić do lodówki

Wasze Przepisy
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 142

nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie  pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem

Miód i pieprz
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 160

dlatego w kuchni to zawsze go uzywam do przyrządzania potraw. Dla mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego

Z Majeczką w kuchni