Pomysł na tego kurczaka, podsunęła mi koleżanka. Ona, robiła w ten sposób udka. Ja zrobiłam piersi, bo moje chłopaki lubią. Musze przyznać, że wyszło pysznie. Piersi nie są suche, a do tego, ten sos śmietanowo, pieczarkowy... mmm. Pycha. Polecam, bo to proste i smaczne danie. Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi. Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula
Agusiowe smakołykiwarto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny! Polecam! Składniki; 3 podudzia z kurczaka 4 pieczarki pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu olej Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy pomocy noża wyjąć wszystkie kości.( ja robiłam to rękami, tak było(...)odparowania płynu. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Napełniać nim udka, wkładając go dodatkowo w szczelinę po kości. Wykałaczkami spinamy dokładnie mięso formując kształt udka. A następnie dokładnie natrzeć je przyprawą do kurczaka. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia. Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka
Radość kipiąca uśmiechem.warto jeszcze dodać, że pod Marengo walczyli Polacy z legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. 800 żołnierzy zostało tam na zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych(...)mąkę na talerz i obtocz w niej mięso, strząśnij nadmiar. Rozgrzej w szerokim rondlu 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Kiedy masło się zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony. Krok 2 Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob
Niedzielny kucharzkurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki, wycinamy kości z nóżek i udek. Kolejno usuwamy szyję i mostek. Bardzo ważne jest by nie uszkodzić skóry kurczaka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik . Kurczaka
Aga w kuchnipełna rozmaitych smaków i aromatów. Nie ma jednego, kanonicznego wykazu składników kurczaka Marengo, można natrafić na różne ingrediencje. My wzorowaliśmy się na przepisie Julii Child . Zrezygnowaliśmy z jajek sadzonych, często występujących w przepisach na kurczaka Napoleona, bo jak dla nas było to już za dużo dobrego. Zamiast całego kurczaka wykorzystaliśmy też wybrane kawałki mięsa na dodatek bez kości(...)proces smażenia. Jeśli macie czas przygotujcie danie z kurczaka z kością, sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Na koniec warto jeszcze dodać, że pod Marengo walczyli Polacy z legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. 800 żołnierzy zostało tam na zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża
Niedzielny kucharzłatwe w wykonaniu i nie ma przy nich ryzyka porażki składniki na 3 osoby : 6 szt dość dużych pałek z kurczaka ( czyli podudzia ) rosół około 1 litra lub woda i kostki bulionowe do sparzenia udek mąka pszenna do obtoczenia , jedna szklanka ciasto : 4 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przyprawy tandorii ( masala tandori , ostra ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki
Ogrodnik w podróżyżone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 brzoskwinie Olej Sos buffalo 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki
Niedzielny kucharzżone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 brzoskwinie Olej Sos buffalo 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki
Niedzielny kucharzPodudzia kurczaka jak z KFC Podudzia kurczaka jak z KFC to świetna alternatywa dla fast foodów kupowanych na mieście Większość z nas lubi od czasu do
WSZYSTKO SMACZNESkładniki: 2 wędzone udka pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3
Pobite gary BarbaryPomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka. Ale jeśli ktoś tego nie potrafi może użyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikząbkach czosnku, to dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. Po pierwsze dlatego, że nie zawsze jest przyrządzany cały kurczak. W szczególności często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy
Kulinarna Pokusakurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz
Miód i pieprzTosty można przygotować z różnymi farszami, ja dzisiaj zrobiłam rewelacyjny, farsz z pieczonym kurczakiem, pieczarkami, porem i serem. Wyszły przepyszne. SKŁADNIKI : 3 pieczone udka 20 dkg żółtego sera 20 dkg pieczarek por- biała część ( kawałek ) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, pieprz do smaku kilka małych bagietek lub chleb tostowy(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka obieramy z kości i skórek, drobno rozdrobnimy. Por przecinamy wzdłuż, kroimy w paseczki, pieczarki szatkujemy a ser ścieramy. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone składniki, sól, pieprz, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy masę. Bagietki przecinamy wzdłuż, nakładamy obficie farsz i zapiekamy w piekarniku około 15 minut. Natomiast chleb tostowy z farszem można zapiec w opiekaczu
Kulinarne Fantazje Marioli