udek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce(...)drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać w miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówGalareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do baby możemy zrobić babkę, ale tym razem nie na słodko. Galareta podana w takiej formie może stanowić smaczny i jednocześnie dekoracyjny element wielkanocnego stołu. Moja foremka(...)pojemność około 1 l więc cześć galarety przygotowałam w mniejszych miseczkach. Składniki WYWAR 500g porcja rosołowa z indyka – 2 szyjki i 2 skrzydła 500g filetów z uda kurczaka 2 duże marchewki 1/2 selera, korzeń 2 pietruszki, korzeń 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 por 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2l wody 1 łyżka
Tajemnice Smakutego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka 6 łyżek oleju 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry pół łyżeczki
karolgotujepożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet. Składniki; Kluski: 80 dag gotowanych ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ litra bulionu drobiowego 1 łyżka sera mascarpone 10 dag kremowego sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sól
Wanilia i Kardamonzaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki
Wanilia i Kardamonkaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam(...)warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki) 1/2 dużego pora ( połowa zielonej części i połowa białej) 3 szalotki
Buniabaje w kuchnirazie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu 1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu ok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry śmietana kremówka (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Pieprz cayenne, opcjonalnie olej do podania tarty ser cheddar śmietana chipsy tortilla kolendra przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie(...)minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru. Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić
Stare Garypapryczka chilli bez szypułki i pestek 3 suszone pomidory 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka gałązek świeżej kolendry dodatkowo 1kg filetów z ud kurczaka 2 białe cebule pokrojone w sporą kostkę 200g mrożonego groszku 2 marchewki 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Składniki na curry miksujemy dokładnie w malakserze. W dużym garnku podsmażamy
W kuchni wieczoremrogiem, dni coraz zimniejsze, coraz częściej mam ochotę na ciepłe dania i zupy. Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Pełnowartościowy, rozgrzewający obiad, a ponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 uda kurczaka 2 marchewki 2 łyżki masła 1 por 1 cebulka ok 400 g grzybów leśnych 3 ziemniaki 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki łyżeczka soku z cytryny sól
Smaczny zeszytpodsypania – u mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka resztki warzyw z rosołu: 2 czubate łyżki posiekanego selera 1 czubata łyżka posiekanej marchewki 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki oraz: około 3 łyżek posiekanego ugotowanego al dente brokuła – najlepiej łodygi
Kuchenne zapiski Edytycebula,posiekana 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko majeranek sól, dużo pieprzu 1 łyżka gęsiego smalcu farsz drobiowy 300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka) 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula
Stare Garyziemniakami : * 1 kg świeżych buraków * świeża włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * sól * około 2,5 litra wody * 1 udo kurczaka Dodatkowo: * około 1 kg ziemniaków * 1 kiełbasa typu śląska * 1 cebula * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić pokrojoną włoszczyznę
Zrób to smacznieewentualnym jej zakupie możecie poczytać tutaj , bezpośrednio u jej producenta. Przepis serdecznie polecam - delikatny drób, aromatyczna kolendra to duet doskonały. Składniki: piersi drobiowe 40% (np. 400 g) mięso z ud kurczaka 60% (np. 600 g) 18 g peklosoli/kg mięsa Dodatkowo na 1 kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego 1,5 g kolendry mielonej 3 g kolendry
Kocham..lubię..gotuję..Składniki: uda kurczaka 4 sztuki duże, woda 4 litry, włoszczyzna młoda 1 pęczek, młoda marchewka 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziarenka 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, kurkuma 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" - do smaku Świeże, duże udka kurczaka
W Mojej Kuchni Lubięmaszynka nr.8 -szynka 1 kl.4,5 kg /krojona w kostkę 1,5-2 cm -boczek 4 kg /mielone 10 mm -podgardle 1,5 kg 10 mm -mięso z uda kurczaka 3 kg szarpak PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.