mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, zabki czosnku z praski, dodać
W Mojej Kuchni LubięJeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie, pozostałych z obiadu, gotowanych ziemniaków. Pyszne placki, bardzo proste i szybkie. Tym razem zajadaliśmy je z sosem tzatziki. składniki: około 1/2 kg ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) ziemniaków 1 - 1 1/2 szklanki mąki 1 jajko sól, pieprz wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mąkę, jajko, doprawiam solą i pieprzem, krótko zagniatam
babka w formiełatwe w przygotowaniu. Koperty i strudle już robiłam ale tak pięknie wyglądających koszyczków jeszcze nie. Nadziewałam już jabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula jabłko 2 łyżki oleju do smazenia 250 g serka
Mama z miastaDodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. 2. Gofrownicę rozgrzać. Posmarować lekko olejem. Nakładać mieszankę i piec ok. 8 min. aż do zrumienienia. Idealnie do tego pasuje sos tzatziki. Serek kremowy wymieszać z ogórkiem startym na tarce i 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą. Pyyyycha
Mama z miastakiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać niewielką ilością wody. Mi osobiście bardzo smakowała ta rybka w towarzystwie sosu tzatziki. Smacznego
Mama z miastawykorzystaniem. Powiem Wam, że w tej formie smakuje mi jeszcze bardziej. Kto nie lubi może się jednak przekona… Mąż się przekonał… chociaż trochę . Można podać z sosem tzatziki lub czosnkowym. Składniki: 500 g bobu jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki bułki tartej garść papryki konserwowej 2 ząbki czosnku opcjonalnie 6 szt. mini mozzarelli przyprawy: sól, zioła prowansalskie
Mama z miastakształt kulki. Grillować 10 - 20 minut (w zależności od stopnia rozpalenia grilla; ja miałam już żar, a więc zajęło mi to około 20 minut) - najlepiej sprawdzać na bieżąco! Sos tzatziki: ogórek szklarniowy długi 2 ząbki czosnku duży jogurt naturalny typu greckiego kilka listków mięty Ogórek i czosnek utrzeć na tarce o małych oczkach. Miętę drobno posiekać. Składniki dokładnie wymieszać
Karola gotujetętniąca życiem, pełna przyjaciół, słońca, zabawy, przyjemnie pachnąca, smaczna, ciepła. Kupcie i zróbcie sobie pyszne Dionizja – spanakorizo, saganaki, patates tiganites, keftedes albo przynajmniej sałatkę grecką, mousakę i tzatziki. Książka jest tu. Smacznego
GRUBY WAŁEKPołożyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i sos tzatziki. {jcomments
To co kochamfrytkami, ale wtedy wychodzi bardzo tuczące danie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: • 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości • 1 jajko • bułka tarta do panierowania • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Jajko roztrzepać widelcem z solą
To co kochamgotowe. O tej porze, taka mizeria może być nawet potrawą rozgrzewającą. Do tego ziemniaki z piekarnika i mamy pyszny, prosty obiad. I tyle w temacie, niech inni mają tzatziki my mamy swoją mizerię i masę wariacji na jej temat. 😊 Ja lubię takie mocno doprawione, nie żałuję sobie cayenne, mój mąż ma odmienne zdanie na ten smak, cóż bywa, więcej
Dieta moja pasjaLubisz smaki Grecji? Jeśli tak to warto spróbować twarożku o smaku tzatziki. Doskonały na śniadanie lub kolację. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, około 4 porcji. Produkty 1 opakowanie twarogu półtłustego, 1/2 ogórka, ząbek czosnku, sól. Przygotowanie Twarożek przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Ogórek umyj i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski wraz
Fit&Fast Kitchenbogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym. Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi przepadają, Wy również w nich przepadniecie :) Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków Ilość porcji
Kolizje Smakówpastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 1-2 małe ząbki
Karo in the KitchenSkórka ziemniaków robi się chrupka i szorstka – zupełnie jak u tych pieczonych w popiele. Lubię jeść je same, z masłem, ale i podane ze śledziową sałatką, gzikiem czy gęstym tzatziki. Warto spróbować, może też się w nich zakochacie? Ważne, żeby ziemniaki do takiego pieczenia wybrać z odmian sypkich, mącznych, z wysoką zawartością skrobi – czyli szukamy ziemniaków typu użytkowego minimum
Karo in the Kitchen